Prinsjesdag: wat verandert er in de zorg?

Alle hoeden staan op de foto, de balkonscène heeft plaatsgevonden en de Troonrede is voorgelezen. Kortom, Prinsjesdag is alweer voorbij. De plannen voor 2019 van de regering zijn nu dan ook officieel bekend. In het komende jaar verandert er onder andere rondom onderwijs en sociale zekerheid van alles, maar er spelen ook veel plannen op het gebied van zorg. Wat is onze regering bijvoorbeeld van plan met de uitgaven voor de zorg en het basispakket? En met de hoge werkdruk? Die vragen en meer bespreken we in dit artikel.
Hogere zorguitgaven
Het geld dat de regering uitgeeft aan de gezondheidszorg, stijgt in 2019 naar 71 miljard euro. Met het geld investeert de overheid in nieuwe behandelingen, een betere overgang van eigen huis naar een zorginstelling, technologie, meer zorg en meer beschikbare medicijnen. Het basispakket van de zorgverzekering wordt uitgebreider. Om de zorgkosten te beperken, maakt de regering afspraken met ziekenhuizen, huisartsen, GGZ en wijkverpleegkundigen.
Zorgtoeslag, zorgpremie en meer in 2019
Voor 2019 gaat de regering uit van een jaarlijkse basispremie van 1432 euro. Dat betekent dat je ongeveer 10 euro per maand extra kwijt bent aan jouw zorgverzekering. Let op: dit is een richtlijn, want zorgverzekeraars berekenen pas in het najaar hun definitieve tarieven. Verder mogen vooral hogere inkomens minder zorgkosten aftrekken, omdat de inkomstenbelasting vereenvoudigd wordt. Maar: de zorgtoeslag stijgt gelukkig wel. Het eigen risico bedraagt het komend jaar opnieuw 385 euro.
Meer geld naar werk voor mensen met een beperking
Ook op het gebied van arbeid verandert er veel, zo bleek op Prinsjesdag. Zo komt er 17 miljoen euro vrij om jongeren met een (lichamelijke) beperking aan een baan te helpen, bijvoorbeeld door middel van jobcoaches. Binnen de zorgsector zijn er vanwege een groot personeelstekort hard nieuwe medewerkers nodig. De regering wil daarom jongeren werven, herintreders en zij-instromers aantrekken en ouder personeel lichter werk geven. Het doel: meer handen aan een bed.
Betere werkverdeling en organisatie
Maar niet alleen het personeelstekort moet anders. De regering bekijkt ook de werkverdeling en de organisatie in de zorg in 2019 opnieuw. Minder onnodige administratie, meer innovaties, een betere taakverdeling en goed opgeleid personeel resulteren namelijk in betere zorg, maar ook in tevreden medewerkers én zorgvragers! Daarom gaan er in het komende jaar honderden miljoenen euro’s naar opleidingen en slimme hulpmiddelen.
Meer budget voor bestrijding eenzaamheid
De regering trekt 29 miljoen euro uit om de eenzaamheid onder vooral oudere mensen te bestrijden. Dat gebeurt niet voor niets, want meer dan de helft van alle Nederlanders van 75 jaar en ouder voelt zich alleen, zo blijkt uit onderzoek. Eenzaamheid is dus een groot probleem in ons land. Om die reden gaat er vanaf 2021 jaarlijks 3 miljard euro naar de zorg voor ouderen, waar ook het tegengaan van eenzaamheid onder valt.
Wat vind jij van wat er op Prinsjesdag is gezegd over de zorg?
Bron (bovenstaande) afbeelding: fotografiekb / Shutterstock.com