Nieuws

Proef met mobiele zorgrobots

8 september 2014, Supportbeurs

Het kenniscentrum voor Domotica en Slim Wonen start met de uitrol van een vernieuwend systeem gebaseerd op een mobiele zorgrobot. Het systeem bestaat onder meer uit een bewegingssensor, valdetector, een automatische pillendoos én een smartphone-app voor familie en vrienden.             

Systeem vergroot zelfstandigheid en zelfredzaamheid
In het project, waarbij veertig senioren worden aangesloten op het systeem, ontwikkelt Smart Homes diensten die mensen in staat stellen voor elkaar te zorgen en die gemoedsrust brengen bij alle gebruikers. Vandaar dat de pilotgroep niet alleen bestaat uit de senioren zelf, maar wordt het systeem ook getest bij familie, vrienden en zorgmedewerkers. De onderzoeksgroep is bewust zo uitgebreid omdat men wil weten hoe de zorgrobot de hele omgeving van de betrokken proefpersoon beïnvloedt.

Doel van de zorgrobot is het verbeteren van welzijn
Het doel van dit alles is het verbeteren van welzijn van mensen, zelfstandigheid, gezondheid en veiligheid – niet alleen voor senioren maar ook voor hun naasten. De zorgrobot heeft als primair doel het monitoren van de gezondheid en de veiligheid van de proefpersoon. Maar de sociale component is minstens zo belangrijk. De diensten vervangen niet de persoonlijke zorg van de omgeving, maar gebruiken juist de kracht van familie, vrienden en verzorgers. Menselijk contact is tenslotte onvervangbaar!

Up to date met een smartphone-app
De app voor smartphone en tablet verschaft de familie, vrienden en mantelzorgers toegang tot een overzicht van het welzijn van de senior. Zo kunnen zij in de gaten houden of er sprake is van gemiste medicatie, bezoekverzoekjes en worden zij gewaarschuwd bij een val of een andere calamiteit. Met de zogenaamde Giraff-robot heeft de omgeving de mogelijkheid om virtueel een kijkje te nemen in het huis van de proefpersoon. Zo kan men checken of alles in orde is, de senior ergens aan helpen herinneren of gewoon even geruststellen. En in geval van nood kunnen ook professionele verzorgers ingeschakeld worden.

Bron : Smart Homes

Ook interessant