Rechten voor gehandicapten? Ho ho, niet te snel hoor!

18.11.2015 | Columns | 4724 keer bekeken

In 2006 stelden de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van Gehandicapten vast (hierna te noemen ‘het Verdrag’). Nu, bijna 10 jaar later, is Nederland een van de laatste landen in de ‘beschaafde’ wereld die het nog steeds niet toepast. Ze heeft het wel ondertekend, maar nog niet geratificeerd (bekrachtigd).

Pas na ratificatie is het land verplicht het uit te voeren. Wij stellen dat al 10 jaar uit.

Wat houdt het Verdrag in?

Kort samengevat: een toegankelijke samenleving realiseren, waarin mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk, zintuigelijk, psychisch) gelijke kansen hebben, normaal mee kunnen doen en betrokken worden bij het beleid. Denk aan wonen, werken, onderwijs, vervoer en recreatie.

Waarom nodig?

De Verenigde Naties vonden dat de bestaande wetten in de praktijk niet werkten voor mensen met een beperking. Dat klopt!
Al jarenlang zijn er nauwelijks maatschappelijke verbeteringen gerealiseerd voor gehandicapten en chronisch zieken. Financieel zelfs achteruitgang.

Waarom uitgesteld?

De nieuwste ‘reden’ die Nederland na 10 jaar uitstel aanvoert, is dat onderzoek nodig is welke wetten aangepast moeten worden en hoeveel het allemaal kost. We zijn een zuinig land.
Na ratificatie van het Verdrag, heeft een gehandicapte een juridische grondslag om ontoegankelijkheid aan te vechten.

Nederland probeert het Verdrag ook af te zwakken, zodat het minder verplichtend (dus goedkoper) is. We zijn een land van pingelaars.

De overheid schreef: ‘aan de realisatie van sociale rechten kan verder worden gewerkt.’
Let op: ‘kan.’ Haagse juristen zijn listig.
Direct waarschuwden organisaties: ‘Het woord ‘kan’ wekt de suggestie dat de overheid kan kiezen of zij dit wel of niet zal doen. Na ratificatie is de staat echter verplicht tot verwezenlijking van deze rechten!’

Het Verdrag staat nu voor 7 december op de agenda van de Tweede Kamer. Mogelijk wordt het opnieuw uitgesteld.

Gemeentelijke invoering

In 2006 werd de praktijkgerichte methode ‘Agenda 22’ ontwikkeld om 22 belangrijke regels uit het Verdrag toe te passen in gemeentelijk beleid. Lokale gehandicaptenplatforms werden door Programma VCP (Versterking Cliëntpositie, een onderdeel van de CG-Raad) geassisteerd om het in te voeren bij hun gemeente.
Een paar jaar later werden de CG-Raad en het VCP door Rutte wegbezuinigd.

In 2006 was ik voorzitter van een lokale gehandicaptenraad, die breed was samengesteld met . vertegenwoordigers van allerlei groepen. Ik werd projectleider voor invoering van Agenda 22 in onze regio. We pakten het zorgvuldig aan en voegden o.a. vertegenwoordigers van de GGZ en ouderen toe.

Gemeente betaalde een driedaagse training door het VCP, waar ook twee ambtenaren aan deelnamen. We waren er klaar voor!
Daarna kwam het moment dat onze gemeente officieel moest bevestigen dat zij het Verdrag stapsgewijs in haar beleid op ging nemen. Theorie omzetten in praktijk dus.

TOEN HAAKTE ONZE GEMEENTE AF!

‘Deze training was toch alleen bedoeld om het tussen de oren te krijgen?’ hield de gemeente zich van de domme. Daarna weigerden ze verdere medewerking.

Zo ging het ook op landelijk niveau. Wel woorden, geen daden, al 10 jaar lang.
Bang voor de kosten en verplichtingen die het Verdrag geeft. Ten koste van gehandicapten. Bah.

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (30)

Reageren
 • Peter Ottervanger
  09.12.2015 - 20:21 uur | Peter Ottervanger

  Den Haag houdt niet van veranderingen die geld kosten. Veranderingen die geld opbrengen zijn in een mum van tijd besloten, er wordt een rechter wat geld toe gestopt en de nieuwe wet is legaal, zoals de nu door El lullo Kamp gepresenteerde wet dat iemand die met zijn eigen zonnepanelen stroom terug levert aan het net, daar belasting over moet gaan betalen.

 • José van Rosmalen
  05.12.2015 - 14:40 uur | José van Rosmalen

  Nederland is te traag, maar op woensdag 9 december staat het dan toch echt op de agenda in de Tweede Kamer. Zie onder meer https://iederin.nl/nieuws/17710/vol-verwachting-klopt-ons-hart--vn-verdrag-eindelijk-in-tweede-kamer/.

 • rob Spangenberg
  04.12.2015 - 01:34 uur | rob Spangenberg

  Verdrag verdrag?? Beter wat geld overmaken voor ontwikkelingshulp, zodat deze mensen voldoende middelen hebben om wapens te kopen en daarmee lekker oorlog te kunnen voeren. Het is jammer dat we vertrouwen in de politiek blijven houden, het is omdat we niet zonder hulp kunnen, en maar beleeft blijven in de hoop dat er iets gaat veranderen. Op de vraag aan de hand van hulp bij ondersteuning van een aankoppelhandbike bij de gemeente, vroeg de arts mij; kunt u een voetbalveld heen en weer lopen?? Mijn antwoord was; eeuuuhh ik denk het niet. HALLO ik ben wajonger, haat voetbal en heb nog nooit een voetbalveld in het echt gezien. Het antwoord eeuuuh was bepalend voor de aanvraag, aanvraag afgewezen ( ik kon nog 100 meter lopen) dus in beroep rechter gaf gemeente gelijk.
  In hoger beroep toegewezen, de gemeente moest doen wat voor mij van toepassing was en is veroordeelt in alle gerechtelijke kosten en alle advocaat kosten.
  Democratie me r...t , respect voor het klootjes volk vanuit de overheid c.q de gemeente is er totaal niet, alleen bij eigen familie!!

  Natuurlijk hoop ik ook op het verdrag, alleen zal ik het niet meer meemaken denk ik.
  Ik ben van de wajong nu in de aow terecht gekomen. HALELUJA van gehandicapte
  WAO er nu ook nog gehandicapte AOW er bij!
  Wat ik mij afvraag is waar blijft die sociale verdraagzaamheid van eigen volk??
  natuurlijk moeten die meiden +- 20 jaar alle zielige buitenlanders helpen die in bijv, cameroen ontwikkelingswerk gaan doen, en daarna de ouders lopen te janken dat hun dochters verkracht en vermoord zijn, gewaldig , ik stop nu maar want het helpt toch geen ene moer.

  Ik hoop dan toch maar weer op het verdrag, dat dan weer uitgevoerd moet worden door onze sociale? maatschappelijke georienteerde gemeen te ambte naren,
  die liever strikvragen stellen en vervolgens de client hierop kunnen afrekenen, met als resultaat al het gemeenschapsgeld in eigen zak te behouden. Het kerstpakket
  voor de ambtenaren kost immers ook geld en vergeet de kerstborrel niet, etc, etc.
  Met vriendelijke groet.
  P.S. de gemeente heeft voor het gemak ook nog even de toeslag voor gehandicapten ingehouden alsook een tegemoetkoming voor het eigen risico etc, etc, Dit is ongeveer bij elkaar 1000, euro RUTTE bedankt, mijn inkomen is 1000,-
  gvegedervestruptkloverte!!! Mijn hele leven zien te overleven, dank u!
  MAAR IK KLAAG NIET.

 • Marlies Van der Kroft
  03.12.2015 - 23:46 uur | Marlies Van der Kroft

  Ratificatie was gepland voor het einde van dit jaar. Het is vandaag disability day

 • Ria V d Ven
  03.12.2015 - 20:38 uur | Ria V d Ven

  Ik vind dat ze er snel wat aan moeten doen dus ik wacht het debat in de tweede kamer af liefs ria

 • Inez Triëst
  03.12.2015 - 19:27 uur | Inez Triëst

  Beste Kees,

  Ik ben het zeer met je eens. Het is walgelijk hoe de Nederlandse overheid de bekrachtiging van dit verdrag al zo lang traineert. En ondertussen blijft doorgaan met bezuinigen op de kwetsbaren in onze samenleving. Hoezo participeren?

  Met vriendelijke groet,

  Inez Triëst

 • sabrina van der Laan
  30.11.2015 - 15:50 uur | sabrina van der Laan

  Zo pleit ik al jaren voor kinderen met een beperking, niet indiceren op calender leeftijd, maar op leeftijdsniveau! Jong volwassenen met 18 jaar, opeens valt veel begeleiding weg omdat ze opeens "volwassen" zijn terwijl ze misschien nog op leeftijdsniveau 12 functioneren. Zo triest!

 • P Stekelenburg
  20.11.2015 - 21:28 uur | P Stekelenburg

  Ook bij de afschaffing van de slavernij zo'n 160 jaar geleden was nederland de laatste in europa! En wij maar met het vingertje wijzen naar anderen.

 • Kees de Jager
  19.11.2015 - 23:20 uur | Kees de Jager

  Iedereen hartstikke bedankt voor de reacties! Uit vele reacties blijkt maar weer de pijn en onrecht die velen van ons ondervinden. Ook blijkt duidelijk hoe absurd deze situatie is. Dhr Jaap Modderman… stuur het gerust door naar de Tweede Kamer, hopelijk helpt het. Succes en sterkte iedereen!

 • Paul Buitelaar
  19.11.2015 - 23:16 uur | Paul Buitelaar

  Goed artikel omdat dit maar weer eens aangeeft dat regels (op nationaal en regionaal niveau) met voeten getreden worden als dat beter uitkomt.
  Men zou zich toch moeten schamen om dit nota (bijna) 10 jaar te traineren

 • Jaap Modderman
  19.11.2015 - 22:04 uur | Jaap Modderman

  Het is nu eigenlijk al een beetje laat op de avond, maar morgen stuur ik dit artikel door naar een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer met een pleidooi om 7 december a.s. nu echt eens te kiezen voor het standpunt dat we in Nederland geen mensen, dus ook geen gehandicapten uitsluiten. Nu zijn het de gehandicapten, later wellicht weer de ouderen en nog later worden rechten van hen die deze al wel hebben weer afgepakt, denk aan homo's, denk aan jongeren tussen 18 en 21 jaar en hun recht op gelijkwaardige beloning en zo ook aan vrouwen met het recht op gelijkwaardige behandeling en beloning. Ik hoop dat meer mensen dit hier zullen oppikken en de moeite nemen zo'n actie te ontketenen, op Facebook bijvoorbeeld.

 • Dina Doeksen
  19.11.2015 - 16:14 uur | Dina Doeksen

  Nog steeds zijn gehandicapten vogelvrij!
  Tijd voor actie!

 • Ria V d Ven
  19.11.2015 - 13:59 uur | Ria V d Ven

  Ik vindt het een goed stuk om te lezen en hoop dat dat verdrag er na 10;haar nu toch doorgang mag vinden dus kabinet onderteken het verdrag liefs ria

 • kees de jager
  19.11.2015 - 13:57 uur | kees de jager

  Dank je wel Marlies van der Kroft! Als ik in een kamerbankje zou zitten, dan zou ik een luide roffel geven! Heel herkenbaar. Inderdaad, sinds de tijd van de slogan 'Ooit een normaal mens ontmoet (GGZ affiche) zijn er maar mondjesmaat verbeteringen geboekt, en onze sociale positie wordt juist afgebroken. In plaats van gelijkwaardige participerende burgers, worden we door dit beleid extra in een afhankelijke positie geduwd, waarbij we 'dankbaar' moeten zijn met de kruimels die ons door 'weldoeners' en organisaties toegeworpen worden.

 • Marlies van der Kroft
  19.11.2015 - 13:45 uur | Marlies van der Kroft

  Ik ben geboren met een multiple gewrichtsaandoening en heb mijn werkzame leven besteed aan het verbeteren van het dagelijks leven van mensen met een beperking obv de zelf geformuleerde prioriteiten. De laatste 15 jaar ben ik politiek steeds meer actief geworden om gelijke rechten en kansen een stap dichterbij te brengen. Van de standaardregels (adviserend) naar forse lobby met en voor de VN Conventie voor de rechten van mensen met een beperking op alle nivo's tot en met gerichte interventie in de General Assemblee in NY ism veel internationale NGOs. Het proces was baan brekend in vele opzichten en het resultaat mag er zijn.
  Maar eerlijk gezegd schaam ik me er bijna voor om Nederlander te zijn als we nog steeds moeten wachten op de ratificatie en alle excuus truzen inmiddels wel vaker zijn gebruikt. Het is overduidelijk het besteedbaar inkomen van mensen met een beperking neemt ook in Nederland snel af. Je moet heel mondig en strategisch zijn maar ook dan heb je een hele lange adem nodig en is de kans op succes klein. Het water staat steeds meer mensen aan de lippen. De politiek heeft de guts nodig om gelijke rechten nu eindelijk te garanderen en mensen met een beperking niet te reduceren tot last pakken. Het is ook duidelijk dat inclusie en gelijke rechten misschien op korte termijn geld kosten maar op lange termijn juist geld besparen. Mijn oproep aan politici is om buiten partijbelangen te kijken en lange termijn visie en inzicht te gebruiken.
  Inmiddels doe ik het ook een flink tandje lager, eenvoudig omdat ik de energie niet meer heb maar zeker ook omdat ik erg moe ben geworden van meer dan 30 jaar roeien tegen de stroom in.
  Mijn oproep aan mensen met een beperking, en hun omgeving is om niet op te geven. Niet klagen maar laten zien dat we gelijke rechten moeten krijgen. We zijn geen 2e rangs burgers en al helemaal geen profiteurs. Integendeel.
  Ik hoop op wijsheid eindelijk voor eens en voor altijd - gelijke rechten en inclusie zijn goed voor iedereen!
  Tenslotte nog 2 bekende slogans die voldoende veelzeggend zijn:
  Ooit een normaal mens ontmoet?
  Ieder mens kan morgen gehandicapt raken
  Ik heb hier niets meer aan toe te voegen

 • Charlie Loos
  19.11.2015 - 13:33 uur | Charlie Loos

  Het is de week van 7 december.
  Plenaire debatten zijn meestal op dinsdag, woensdag of donderdag.

 • Rob Spangenberg
  19.11.2015 - 12:51 uur | Rob Spangenberg

  Walgelijk dat dit nog steeds niet is geregeld. Je zou denken dat Nederland die zo goed is voor andere nationaliteiten/ Turken Marrokkanen Antilianen etc,etc, nu ook weer voor de ? Asielzoekers?? ouderen woningen verzorgingshuizen bungalowparken
  ter beschikking stellen! En de gehandicapten en de ouderen maar de pl.....s laten krijgen.
  Wat is Nederland toch een sociaal ? land, waar ook zeer Democratisch? wordt gehandeld , mijn hele leven (ben nu een 65 plusser met handicap/ rolstoeler) al vanaf mijn 18e levensjaar onrechtvaardig behandelt.
  Al was het maar met het woning beleid, huurwoning vergeet het maar eerst de gastarbeiders en dan pas eigen volk. Nu weer hetzelfde ge..l.....l , eerst de zo genaamde asielzoekers (te veel gelukszoekers) en dan pas eigen volk.
  Nederland zegt en doet we gaan nu wel ineens nieuwe woningen bouwen voor de
  buitenlanders?????//// Democratie?? ( achter elk verkeersbord een camera, in elke stad ook bij binnenkomst camera,s , Wij wilde geen euro,s opgedrongen hebben. Gelukkig hebben we mogen kiezen zoals dit in een democraties land behoord te gebeuren, LAAT ME NIET LACHEN!
  Zelfs bij een simpele aanvraag bij de gemeente om ondersteuning te verkrijgen aangaande een nieuwe rolstoel plus aaankoppelhandbike weet de contact persoon op voorhand mij te vertellen : Ik denk niet dat u dit krijgt!!!
  Na veel 4en en 5en heb ik nu uiteindelijk na 2en een half jaar moeten zeuren dan toch een nieuwe set gekregen. Ik most wel eerst met een kort geding dreigen.
  Ik hoop dat hetgeen waarop ik reageer uiteindelijk voor elkaar zal komen edoch veel vertrouwen dat ik dit nog zal meemaken heb ik niet, maar ja wie weet.

 • Anton Zonneveld
  19.11.2015 - 12:34 uur | Anton Zonneveld

  Ik zit zelf in een rolstoel en merk dat ook de gemeente zich schandalig opstelt, ze praten net zolang in hun voordeel dat uiteindelijk je er voor kiest om het er maar bij te laten zitten.
  Alleen als je mondig genoeg ben kun je wat bereiken.
  werk ook nog bij een sociale werkplaats maar voor de werkzaamheden die ik altijd heeft gedaan ben ik altijd onder betaald ze zitten net boven het minimum, maar de ambtenat\ren die er zitten zorgen goed voor zich zelf.

 • Jan Meeuwsen
  19.11.2015 - 11:55 uur | Jan Meeuwsen

  2006...het jaar dat mijn linkerbeen werd geamputeerd. En al bijna 10 jaar "VECHT" ik me het lazerus om van alles geregeld te krijgen. 3 jaar geleden ging ook mijn rechterbeen eraan en...samen met verlies kreeg ik de rijkdom van allerlei kwalen en ben "blijven" vechten tegen de bierkaai.
  Mijn reactie op uw artikel is er een van tranen. Huilen om wat zó weinig mensen weten terwijl er zo'n grote weerstand is om ons te helpen.
  Gecivilizeerd? Zelfs schaamte is een woord dat men niet meer kent.

 • kees de jager
  19.11.2015 - 11:40 uur | kees de jager

  Heel blij met je treffende reactie Jaap van Velzen! Ik 'strijd' al jaren voor participatie, waar toegankelijkheid een voorwaarde voor is, maar zonder essentieel succes. Vroeger gooide ik vooral 'empathie-argumenten' in de strijd, maar de wereld van de beleidsmakers is steeds minder empathisch geworden.
  Tegenwoordig gebruik ik ook de spijkerharde economische argumenten. 'De cost gaet voor de baet uyt' en die 'baet' is groter dan men denkt! Succes met je werk!

 • Louis Raaijmaakers
  19.11.2015 - 11:29 uur | Louis Raaijmaakers

  Schandalig dat hierbij naar de kosten wordt gekeken. Bang dat men is dat men er een buil aan kan vallen. Lijkt mij eerder een leermoment. Ik zou de mensen die daar over willen gaan willen vragen, kijk eens diep in je hart en voel eens hoe deze houding voelt ten opzichte van jouw medemens.

 • Jaap van Velzen
  19.11.2015 - 11:23 uur | Jaap van Velzen

  Dag Kees,
  Eergisteren woonde ik als specialist in toegankelijkheid een bijeenkomst bij met de titel: 'leven met een handicap'. We konden daar als 25 niet gehandicapten een forum van 4 gehandicapten bevragen over hun leven en gevoelens en ervaringen. Hoe bizar.
  Juist daarvoor zijn we bang - en de overheid ook. Dat de veilige muur wordt geslecht en onze werelden samenkomen. Dat het allemaal moeilijk en lastig en duur wordt. En dat we niet meer kunnen ontkennen dat handicaps bestaan, dat het ons allemaal binnen 5 seconden kan overkomen en dat we als niet beperkte mens gewoon geluk hebben gehad tov iemand met een beperking. Ook een sterk miskend onderdeel - weet ik na 12 jaar mijn tong beurs praten - is dat al die gevreesde aanpassingen ons allemaal ten goede komen. Dat toegankelijkheid gewoon geld oplevert in plaats van dat het geld kost. Dat we honderden miljoen sparen aan valpreventie, het tegengaan van eenzaamheid, het langer thuiswonen van mensen, het verwelkomen van tig nieuwe potentiële klanten in de horeca en nog veel meer. Wat in de VS in vier jaar landelijk werd geregeld - alles toegankelijk - rommelt hier gewoon door. Ja, samenleven heeft zijn prijs. Maar we worden er allemaal beter van...:)

 • Jan Hendriks
  19.11.2015 - 11:18 uur | Jan Hendriks

  Dit artikel geeft aan dat de politiek zich verschuilt. De belangen van mensen met een handicap worden niet serieus genomen.

 • Kees de Jager
  19.11.2015 - 11:13 uur | Kees de Jager

  Iedereen dank voor het lezen, reageren, en delen op de Social Media! Ga daar svp vooral mee door! Deze column ligt al bij enkele kamerleden, en we moeten voor 7 dec. (als het opnieuw op de agenda staat) een luid en duidelijk signaal afgeven. We blijven strijdbaar!

 • Marlies van Sint Annaland
  19.11.2015 - 06:15 uur | Marlies van Sint Annaland

  beste Kees, ik heb je blog gedeeld via https://www.facebook.com/WinkeltoegankelijkheidNederland

  Het is teleurstellend dat er zoveel energie en tijd verloren moet gaan. Samen sta je sterk en ik hoop dat jouw blog veel zal worden gedeeld.

 • Ronald Blonk
  18.11.2015 - 20:59 uur | Ronald Blonk

  Voor zover ik weet is agenda 22 een vereenvoudigde versie van de Standaardregels van de Verenigde Naties betreffende het bieden van gelijke kansen voor gehandicapten uit 1994.
  Deze standaardregels zijn door de VN opgesteld als resultaat van het internationale jaar van de gehandicapten in 1981, en het decennium voor de gehandicapten, dat liep van 1983 tot 1992.
  Inhoudelijk bieden deze standaardregels iets meer praktische handvatten voor gelijkwaardigheid van gehandicapten, maar de regels zijn helaas niet bindend, en het VN-verdrag Handicap is dat wel.
  Na ratificatie kan iedereen die vanwege een handicap gediscrimineerd of uitgesloten wordt zijn of haar zaak voorleggen aan het college voor de rechten van de mens.
  Tot de ratificatie geldt zijn de rechten van gehandicapten door het VN-Verdrag Handicap wel al vastgelegd als universele mensenrechten.
  Schending hiervan kan aangekaart worden bij de VN in Geneve

 • marinus de bruijne
  18.11.2015 - 18:41 uur | marinus de bruijne

  het wordt ,ook wel een keer tijd dat we met de andere landen ,die wel getekend hebben mee gaan

 • Yvonne Ruiter
  18.11.2015 - 14:59 uur | Yvonne Ruiter

  Ze kleden de zorg en andere dingen waar wij recht op hebben eerst helemaal uit en gaan dan pas het verdrag ondertekenen.

 • Kees de Jager
  18.11.2015 - 14:55 uur | Kees de Jager

  Dank je wel Carina! Ik geloof heilig in geweldloos verzet en overtuigen op basis van argumenten. Maar dat doen we al zo lang….. soms denk ik 'zou burgerlijke ongehoorzaamheid helpen om ze van de ernst te doordringen?'
  We duimen voor 7 dec. Tweede Kamer, en sommige kamerleden hebben deze column inmiddels gelezen!

 • Carina Thedinga
  18.11.2015 - 14:49 uur | Carina Thedinga

  Wat moet je nu nog bedenken om de ogen van onze "zegslieden met de pot met geld" te openen. Je kunt wel in allerlei commissies kruipen, maar uiteindelijk wordt het door "hoger hand" bepaald. Zeer frustrerend. En toch moeten we volhouden: we shall overcome ... some day!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk