Nieuws

Rechter: ‘Huishoudelijke hulp valt ook onder nieuwe Wmo’

30 mei 2016, Supportbeurs

Aan alle verwarring en onduidelijkheid is een eind gekomen: huishoudelijke hulp valt óók onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van 2015. Dat heeft de hoogste rechter van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) onlangs bepaald.

Verwarring

Uit onderzoek van RTL nieuws blijkt dat 440.000 huishoudens in Nederland afgelopen jaar huishoudelijke hulp hebben gekregen. Dit kostte gemeenten in totaal ongeveer 1,3 miljard euro. Sommige gemeenten bezuinigden fors op deze hulp door zorgvragers minder uren hulp toe te kennen of de hulp voor hen zelfs helemaal af te schaffen. Anderen gemeenten, zoals Utrecht, Aa en Hunze, beweerden dat het verstrekken van thuishulp niet onder hun verantwoordelijkheden viel. Aan al die verwarring komt nu een eind door de uitspraak van het CRvB.

Oplossingen op maat

‘Volgens de nieuwe wet moeten gemeenten ondersteunen bij het voeren van een gestructureerd huishouden. De rechter heeft bepaald dat huishoudelijke hulp daar ook onder valt,’ zegt persrechter Marianne Wagner. Verder mogen gemeenten niet korten op thuishulp zonder duidelijke argumenten en moeten zij er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven door oplossingen op maat. Gemeenten mogen volgens de Wmo 2015 huishoudelijke hulp nog steeds aanbieden als algemene voorziening, maar ze zijn verplicht om tenminste een deel van de kosten te betalen.

Actief controleren gemeenten

Het CRvB stelt ook dat gemeenten huishoudelijke hulp die is toegekend onder de ‘oude’ Wmo van 2007 nu niet alsnog mogen stopzetten. De afspraken kunnen wel aangepast worden door de nieuwe wet, maar uitsluitend als de wijzigingen bijdragen aan een prettige en fijne leefomgeving. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat actief controleren of gemeenten zich houden aan alle nieuwe regels. Van Rijn: ‘Klip en klaar betekent deze uitspraak dat gemeenten mensen huishoudelijke hulp op maat moeten bieden als iemand die nodig heeft. Voor desbetreffende wethouders zit er maar een ding op: houd je aan de wet. Ik zal hen daar op wijzen.’

Niet langer wegduiken

Van alle kanten komen er positieve reacties op de beslissing van de rechter. ‘Gemeenten kunnen niet langer wegduiken,’ zegt Liane den Haan, directeur van ouderenorganisatie ANBO. Ook Illya Soffer van Ieder(in) is blij: ‘Mensen aan hun lot overlaten is er niet meer bij. Als je bijvoorbeeld een spierziekte of zware reuma hebt, dan kun je niet zonder huishoudelijke hulp. Het kan echt het verschil maken tussen zelfstandig wonen of naar een instelling moeten.’

Ben jij blij met de uitspraak van het CRvB? Laat het weten in een reactie!

Overzicht alle artikelen over Wmo op SupportBeurs.nl > 

Ook interessant