Regels voor toegankelijkheid openbare gebouwen aangescherpt

23.07.2015 | Algemeen nieuws | 4507 keer bekeken

Een ‘inclusieve samenleving’ klinkt mooi, maar lijkt nog ver weg. Lang niet alle gebouwen zijn goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Minister Blok (Wonen) lijkt daar verandering in te willen brengen, zo blijkt uit een brief die hij de Tweede Kamer stuurde.

Iedereen telt mee

In een inclusieve samenleving telt iedereen mee; iedereen hoort erbij zoals hij of zij is, dus ook de medemens met een beperking. Het begrip ‘inclusie’ is relatief nieuw. Het komt voort uit veranderende ideeën over wat de beste zorg is voor mensen met een beperking of een psychische stoornis. De opkomst van dit begrip hangt samen met de verschuiving van het bieden van zorg in en vanuit instituten (het instituutsparadigma) naar een vorm van meer ondersteunende zorg daar waar het nodig is (ondersteuningsparadigma). Binnen dit laatste denkkader hebben mensen met een beperking net als ieder ander onvoorwaardelijk recht op een plek in de samenleving. De samenleving dient dan ook zowel figuurlijk als letterlijk toegankelijk te zijn voor iedereen.

Nederland is geen koploper

Als het gaat om inclusie zet Nederland niet bepaald de toon. Gezien de historie van de zorg in ons land is dat niet verwonderlijk. Nederland heeft lange tijd relatief veel geld gestoken in hoogwaardige huisvesting en training van zorgverleners. Dit gaf de sector een professionele uitstraling, waardoor er geen noodzaak tot verandering werd gevoeld. Omdat deze noodzaak er in sommige andere landen wél was, is Nederland als het ware achterop geraakt.

Al met al moet er nog veel werk verzet worden voordat er daadwerkelijk sprake is van een inclusieve samenleving. Minister Blok van Wonen lijkt dit laatste ook te beseffen, getuige de brief die hij onlangs aan de Tweede Kamer richtte. De minister onderstreept de gedachte van een inclusieve samenleving en geeft aan de toegankelijkheid van gebouwen hiervoor als een absolute voorwaarde te zien. Hij pleit dan ook voor striktere toegankelijkheidsregels voor gebouwen en ziet een aanpassing van het Bouwbesluit als een noodzaak.

Ieder(in) blij met minister

Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of een chronische ziekte, heeft verheugd gereageerd op de brief van de minister. Volgens Ieder(in) maakt de minister hiermee duidelijk daadwerkelijk een voorstander te zijn van een inclusieve samenleving. De toezegging van de minister om het Bouwbesluit aan te passen is volgens de organisatie een tastbare stap richting een dergelijke samenleving. Concreet zullen de nieuwe toegankelijkheidsregels van kracht worden voor alle nieuwe winkels, kantoorpanden, hotelgebouwen etc.

Aandacht voor toegankelijkheid in de Omgevingswet

Donderdag 2 juli jl. werd de Omgevingswet door de Tweede Kamer aangenomen, waarin het item ‘toegankelijkheid’ van woningen, gebouwen en openbare ruimte de nodige aandacht kreeg. Dit dankzij een intensieve lobby van Ieder(in) en haar lidorganisaties, de steun van de Nederlandse Woonbond en VAC-punt Wonen. Concreet stelt de Omgevingswet dat er landelijke regels moeten komen zodat ‘de toegankelijkheid van nieuwe bouwwerken en de directe omgeving daarvan voor mensen met een functiebeperking is gewaarborgd’. Tevens wordt ‘het bevorderen van de toegankelijkheid van de openbare buitenruimtes voor personen’ benoemd als ‘belang waarmee overheden rekening moeten houden’. Last but not least zal het VN-Verdrag, na ratificering, in de Omgevingswet worden opgenomen.

Toegankelijkheid een open deur?

Het lijkt nogal voor de hand liggend dat een samenleving pas inclusief is als alle locaties toegankelijk zijn voor alle burgers. Toch wijst de praktijk uit dat er nog flink wat te doen valt voordat het zover is. De aanscherping van de toegankelijkheidsregels is echter een concrete eerste stap die hopelijk het pad richting een samenleving die echt ‘all inclusive is’ effent – voor iedereen!
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Madelon Kroneman
  30.08.2015 - 14:08 uur | Madelon Kroneman

  In veel winkels staat het pin-apparaatje op sta-hoogte. Vanuit een rolstoel is de display niet te zien en is het onzichtbaar intikken van je pincode niet te doen. Ik vind dit een onderwerp dat ook bij toegankelijkheid van gebouwen hoort. Het kan namelijk heel eenvoudig: in sommige winkels zit het pinautomaatje aan een snoer en kan je dit op schoot nemen en in alle rust en afgeschermd voor anderen je pincode intikken.

 • Kees Nagtegaal
  13.08.2015 - 16:58 uur | Kees Nagtegaal

  Als het zover komt is dit een stap in de goede richting, er zijn er waarschijnlijk nog vele nodig voordat gebouwen simpel en zonder bedieningsproblemen toegankelijk en bruikbaar zijn voor mensen met een beperking.
  Maar wanneer gaat de belachelijke regeling overboord dat je de voor jou noodzakelijke woningaanpassing terug moet betalen via het CAK. Dit voelt als een extra belastingaanslag vanwege je ongevraagde handicap.

 • Hanneke Fronik
  13.08.2015 - 12:38 uur | Hanneke Fronik

  Dit is nog lang niet goed genoeg. Openbare gebouwen moeten al lang toegankelijk zijn. Spelbrekers zijn de bestaande gebouwen en de monumenten. En toch kan ook hier veel veranderd worden. Als een bestaand gebouw verandert van eigenaar en/ of huurder zou dit gebouw, deze winkel, dat restaurant, enz. ook toegankelijk gemaakt moeten worden met definitieve voorzieningen. Monumenten. Zie ze als oude gebouwen, niet meer van deze tijd. Ze worden tegenwoordig ingebouwd in nieuwe architectuur. Kijk maar het Louvre in Parijs, het Stedelijk museum in Amsterdam, het Stadhuisplein in Maastricht, enz. Dus waarom dan niet de toegankelijkheid goed regelen. Toegankelijke woningen? Ze noemen dat een bezoekbaar toilet. Daar hebben we niets aan. Dan moet je nog met de deur open plassen en/of ..... Creatieve ideëen hebben we nodig. Een deur die het toilet afsluit, maar ook de gang kan afsluiten, zodat het toilet verruimd wordt met de breedte van de gang. Aanpasbaar bouwen heet zoiets. Maak plattegronden van woningen zodat met gemak het toilet bij de badkamergevoegd kan worden door alleen een muurtje te verwijderen. Brede deuren is niet duur, het scheelt stenen. Dus gewoon doen. Laat architecten daar eens op letten. Kostenbesparend en minder verhuizen. Combineer woningen in de wijk. Begane grond voor gehandicapten, bovenverdieping voor jongeren. Toegankelijk openbare ruimte. Het is alleen het inclusief denken. Het kost niet meer om de stoeprand lager te leggen, de tramrails gelijk te leggen, de brievenbus een stukje lager, de ATM onderrijdbaar. Alles is al bedacht. Het wiel is al uitgevonden. Informeer in andere landen. Per email is dat makkelijk en de foto's staan op Facebook, de video's op Youtube. Dure dienstreizen zijn dus ook niet nodig. Alleen werknemers die op internet op zoek gaan naar oplossingen. En vooral praktisch denkende mensen op de juiste plek. Geen beleidsmedewerkers die mooie verhalen kunnen schrijven, maar doeners/ervaringsdeskundigen die zicht hebben op tekortkomingen.
  Daarnaast moeten ook ministeries een gaan samenwerken. Want hoe kunnen we verlangen dat het openbaar vervoer toegankelijk gemaakt moet worden als we met zijn allen nog steeds met Valys in het rondte reizen. Het budget van Valys zou gebruikt kunnen worden om het OV volledig toegankelijk te maken, zodat het zelfstandig gebruikt kan worden op alle haltes, stations, enz. Hoef je het ook niet meer van te voren aan te vragen. Slechts een handjevol mensen kan niet met het OV reizen. De rest kan of zelfstandig of met begeleider gebruik maken van het OV. Die begeleider reist gratis. We moeten hand in eigen boezem steken en zelfstandig worden. Dat zijn andere Nederlanders ook. We moeten ons minder afhankelijk opstellen. Maar de randvoorwaarden moeten wel kloppen. Werk aan de winkel voor de ministeries. En ik. Ik blijf kritisch en probeer mensen uit te lokken na te denken over ideale situaties. En ik hoop dat meer mensen van zich laten horen.

 • 13.08.2015 - 10:22 uur | van

  Zal tijd worden!

 • Joke Van der Veer
  13.08.2015 - 10:17 uur | Joke Van der Veer

  Eindelijk, om werkelijk te kunnen participeren moet er nog een heleboel gebeuren ook horeca Nederland mag wel eens aan de slag en waarom hebben zo weinig hotels mindervalide kamers.

 • Rinette Jaspers Faijer
  29.07.2015 - 13:13 uur | Rinette Jaspers Faijer

  Omdat ik van mening ben dat een geciviliseerde samenleving al jij de bouw van iets rekening houdt met de toegankelijkheid; " Je hoort erbij zonder dat je het merkt " .

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk