Rome met een rolstoel

10.06.2016 | Columns | 3354 keer bekeken
Rome met een rolstoel

Ik zit in een kerkje in Rome, het kerkje is bijna helemaal leeg. Ik weet niet waar ik moet kijken, wat een overweldigende versieringen, beelden, muurschilderingen en zelfs een Palm Pasen stalletje, het is namelijk een week voor Pasen. Op de achtergrond klinkt mooie klassieke muziek…

Tot mijn eigen verbazing voel ik een traan over mijn wang rollen, niet van verdriet maar van dankbaarheid! Dankbaar dat ik hier zit!

Niet in mijn eentje met een backpack op doorreis naar Australië en Nieuw Zeeland, maar met een rolstoel en mijn moeder. Maar ik ben er wel! Dat maakt me heel blij en dankbaar!

Wat ik niet wist was dat Rome nog veel, heel veel kerkjes voor me in petto had. Ze bleven me verbazen: de een met nog meer pracht en praal dan de ander, heel indrukwekkend.

Maar naast kerkjes had Rome nog heel veel meer, het is of je in een open lucht museum loopt.

Over dat lopen gesproken, dat hebben we veel gedaan. Of nou ja, ik rolde en mijn moeder liep, regelmatig omhoog of naar beneden. Zo hebben we in vier dagen veel kunnen zien.

Ik vond de pleinen met verschillende straatartiesten leuk. De pas gerestaureerde Trevi fontein lag er mooi bij. Het was daar wel erg druk en de weg er heen liep steil naar beneden en dus ook weer steil omhoog! De laatste avond kwamen wij er toevallig achter dat je er ook kon komen via een veel minder steile weg, maar je ziet op de kaart nu eenmaal niet wat de rolstoel vriendelijkste route is.

Het Pantheon is ook goed toegankelijk, al was ik blij dat ik van te voren naar de wc was geweest: het Pantheon ligt aan een leuk pleintje, vol kinderkopjes!

Vaticaan stad vond ik indrukwekkend, ook al ben ik niet katholiek.

Bij de Sint Pieter mochten wij de rij overslaan en er was een lift, maar het was zo druk, dat we besloten niet naar het Vaticaan museum te gaan.

In het Colosseum hetzelfde verhaal: we konden de lange rij overslaan omdat we door de groepsingang mochten, ook hier was een lift.

Kortom: Rome met een rolstoel is gewoon mogelijk! Zorg wel voor goed getrainde armen en /of iemand die je kan duwen. Ik was er in ieder geval heel blij mee: er zijn nogal wat heuveltjes te nemen. 

Als je naar Rome gaat heel veel plezier!

Bekijk & lees alle columns door Ank van Ganzewinkel.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 15.06.2016 - 14:22 uur | Annick Reitsma

    Jammer dat jullie het Vaticaans museum vanwege de drukte hebben overgeslagen. Ook daar mag je de rij overslaan en eenmaal binnen is het goed te doen, is mijn ervaring met de rolstoel. Maar in 4 dagen moet je sowieso keuzes maken. Ik had destijds de luxe nog stukken te kunnen lopen met krukken, afgewisseld met de rolstoel en 4 weken de tijd te hebben om met mijn ouders door de stad te struinen. En ja, de bestrating met kuilen in de stoepen of die fijne kinderkopjes, het is wel een beetje een uitdaging, haha.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk