Schrappen inkomensafhankelijke eigen bijdrage

23.06.2017 | Algemeen nieuws | 4884 keer bekeken
Schrappen inkomensafhankelijke eigen bijdrage

Gemeenten bepalen zelf hoeveel hun inwoners aan inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo betalen. De gemeente Leerdam heeft besloten de inkomensafhankelijke bijdrage geheel af te schaffen. Staatssecretaris Van Rijn steunt die aanpak.

De gemeente bepaalt

Als je gebruik wilt maken van zorg en ondersteuning uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) betaal je, zoals je weet, een eigen bijdrage. Hoe hoog die is, dat bepaalt je gemeente. Veel gemeenten vragen de bedragen die het kabinet in 2015 heeft vastgesteld. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Zo rekenen sommige gemeenten geen eigen bijdrage voor dagbesteding en begeleiding. Andere gemeenten vragen een aangepaste eigen bijdrage aan mensen met een laag inkomen of een ingewikkelde zorgvraag.

Een nieuwe oplossing

De gemeente Leerdam vroeg eerst ook een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo. In eerste instantie wilde de gemeente Leerdam per 1 januari 2017 de inkomensgrens voor de Wmo verhogen. Hierdoor zou een grotere groep inwoners onder de vaste, lage eigen bijdrage vallen. Tevens was de gemeente van plan om het inkomensafhankelijke percentage voor het vaststellen van de eigen bijdrage te verlagen voor de meer bemiddelde burgers. Voor de inwoners met een zorgvraag gunstige maatregelen, maar de gemeenteraad oordeelde dat deze het systeem er niet eenvoudiger op zouden maken. De wethouder stelde vervolgens voor per 1 januari 2017 de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle inwoners in Leerdam af te schaffen en iedereen dezelfde vaste eigen bedrage te laten betalen voor alle Wmo-voorzieningen.

Voordeel voor iedereen

De vaste eigen bijdrage voor een Leerdammer is nu 17,50 euro per vier weken. De burgers weten nu direct wat ze aan Wmo moeten betalen, dat schept duidelijkheid. Ook de gemeente zelf heeft voordeel bij het afschaffen van de inkomensafhankelijke bijdrage. De hardheidsclausule werd nogal eens toegepast. Bij zo’n clausule geeft de wethouder toestemming voor het kwijtschelden of verlagen van het Wmo-bedrag voor één persoon. Dat proces kost echter veel tijd en voorbereiding.

Steun van Van Rijn

Een vaste Wmo-bijdrage levert Leerdam minder inkomsten op dan een inkomensafhankelijke. De gemeente kan echter tegen een stootje; er is nog ongeveer acht ton aan Wmo-geld over. Staatssecretaris Van Rijn steunt de aanpak in Leerdam volledig. Hij zegt dat het in Leerdam vooral de lagere inkomens zijn die gebruikmaken van de Wmo. ‘Dan is het slechts een kleine stap om het over de hele linie eenvoudiger te doen. En iedereen minder laten betalen, is ook erg sociaal-democratisch’, aldus van Rijn.

Wat vind jij van de aanpak van de gemeente Leerdam? Laat het weten in een reactie!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Philip Lok
  07.07.2017 - 21:33 uur | Philip Lok

  Sorry, ik weet niet waarom mijn naam niet vermeld wordt en anderen wel. Ik ben Philip. Ik heb gereageerd op de uitspraken van van Rijn omdat ik deze maatregel in Leerdam juist niet sociaal vind. Voor de duidelijkheid, eigenlijk vind ik dat er helemaal geen eigen bijdragen zouden moeten worden berekend voor chronisch zieken en gehandicapten op WMO voorzieningen. Alle zorgkosten, ook die voor de WMO en WLZ, zouden vanuit de algemene belastingen moeten worden betaald. Maar als er dan toch een eigen bijdrage nodig is, dan naar draagkracht. Inderdaad, zoals door Mario aangekaart, niet alleen kijken naar inkomen, maar ook naar vaste lasten. Maar wanneer je 34 jaar wel hebt kunnen werken, en dus een pensioen hebt kunnen opbouwen, dan heb je het m.i. toch beter getroffen dan iemand die dat niet heeft kunnen doen door een beperking op jongere leeftijd. Ik kan in niemands portemonnee kijken, maar wanneer je van € 50,- huishoudgeld per week rond moet komen met een gezin, dan is € 17,50 best veel geld.

 • 07.07.2017 - 16:32 uur | Joze Ses

  Mario van Mechelen en anderen, ik ben het met je eens, Als je belasting moet betalen weten ze je wel te vinden. Als je een redelijk goed inkomen hebt heeft dat ook wel enigszins met opleiding en verantwoording te maken of lange dagen. Mag daar dan wat tegen over staan? Er word ook belasting ingehouden voor dat meerdere, dus die betalen al meer. Voor de aftrekposten wat er dan nog van over is heb je ook al een hogere drempel. Waarom zul je dan zo je best doen als partner van een chronisch zieke, dat het je met de rechter hand toekomt en met de linker weer afpakken. Wat is er de laatste jaren toch veel verandering in het rechtssysteem. Ze doen maar wat, weten en begrijpen echt niet wat de gevolgen zijn voor chronisch zieken. Ze lullen en willen met elkaar niet regeren maar wel vakantie BBQ verteren. Doe eens wat nuttigs. En wat doet Brussel? Ook niets. De gewone burger weet nog beter hoe het hier gaat dan de ministers van dit kabinet. Chronisch ziek zijn of worden dat overkomt je, ik heb het al zo vaak gezegd en dan is het heel erg verdrietig vooral als je zeer jong bent. Vind het normaal dat je enige vergoeding krijgt voor al je betaalde belasting centen of gaat dat allemaal naar Brussel waar wij niets aan hebben?

 • 07.07.2017 - 15:48 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Prima plan zou zoiets wel hier ook willen .Nu ben ik van alle hulp verstoken puur en alleen omdat men na mijn inkomen kijkt en niet na mijn vaste lasten oa . En wat hieronder beschreven wordt dat iemand het onrechtvaardig vind .Weet je wat ik onrechtvaardig vind .Dat ik 34 jaar vroeg jaar nacht gewerkt heb belasting heb afgedragen .En toen ik in een rolstoel belandde ik niets te horen kreeg meneer das inkomst afhankelijk .Mijn ouders krijgen voor 21 euro per maand 3 uur zorg scootmobiel en traplift . Ik zou 40 euro moeten betalen voor de traplift 50 voor een scoot .Afgelopen week een aanvraag gedaan voor een deuropener met video zodat je kan zien wie er aan de deur staat en dan met knopje open doen .Want met mijn elro rijd ik achteruit tegen de deurstijlen aan .Oh meneer 51 euro per 4 weken voor 39 maanden . En wat betaald de gemeente .Niets meneer u geniet alleen korting .Maar volgens de wet WMO bent u toch VPL als dit nodig is dit legt u mij net uit !! Ja klopt maar gemeente regelt het toch voor u .En dat vinden mensen dan normaal !! zwaarste schouders meeste betalen !! Waar heb ik dan 34 jaar lang pensioen voor betaald ? Om het straks aan zorg uit te geven .Wat is daar eerlijk aan !!!

 • 06.07.2017 - 15:57 uur |

  Erg sociaal-democratisch’, aldus van Rijn. Wat is hier sociaal aan? Wat is er geworden van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten? Iemand met een laag inkomen voelt die 17,50 per 4 weken veel zwaarder dan iemand met een midden- of zelfs hoger inkomen. Erg a-sociaal in mijn ogen!

 • 06.07.2017 - 13:49 uur | Toos van de Slagmulders

  De hele regeling zou in elke Gemeente op dezelfde wijze uitgevoerd moeten worden. het is buitengewoon onrechtvaardig dat in de ene Gemeente 17.50 per 4 weken wordt gevraagd en in de andere 345,- per 4 weken! Terwijl onze handicap niet stopt bij de Gemeentegrens. We zijn toch allemaal Nederlanders? Ik ben al sinds 2016 zonder begeleiding vanwege de hoge eigen bijdrage en de trage uitvoering en regelgeving in min Gemeente. Schandalig en onrechtvaardig!!! Van Rijn kan beter in eigen boezem kijken en concluderen dat zijn hele maatregel mislukt is ten koste van ons gehandicapten/ouderen

 • 28.06.2017 - 13:13 uur | Joze Ses

  Waarom ik dit een goed artikel vind? Om andere gemeenten wakker te schudden dat als je afhankelijk van zorg of hulp en/of hulpmiddelen je daar zelf niets aan doen kunt. Het over komt je. En er zijn nog zoveel meer andere extra kosten en minder inkomen waar een gezond persoon niets mee van doe heeft. Je bent al rijk als je gezond bent en gewoon kunt werken. Wens dat er meer gemeenten volgen of in ieder geval de eigenbijdragen veel minder maken en kijken of die persoon wel echt niet zonder hulp kan, of een medische verklaring. Succes,.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk