Sledgehockey, razendsnel, spectaculair en attractief
Nederland zoekt jong talent om
sledgehockey-competitie op te zetten.
‘IJshockey op een sleetje. De sfeer in zo’n ijsstadion is niet te beschrijven. De spelregels van sledgehockey zijn nagenoeg gelijk aan die van ijshockey, dus het publiek zit er meteen helemaal in..’
Nederlandse bondscoach Ger de Wit, voormalig goallie van de Nederlandse ijshockeyploeg houdt in dit interview een warm pleidooi voor deze Paralympische sport.
‘Drie keer vijftien minuten intense spanning en sensatie. De spelers duwen zich op kleine sleetjes razendsnel over het ijs met hun prikstokken en troeven elkaar af in de strijd om de puck. Het gaat er hard aan toe en tegelijk houdt iedereen rekening met elkaar. Op het ijs vallen fysieke beperkingen niet op. Er zitten evengoed validen in de competitieploegen. Kwestie van maximale integratie dus. En dat is het mooie van deze sport.’
- De sport is geschikt voor mindervaliden. Wat moet je kunnen?
Sledgehockey is een stoere sport waarbij je fysiek in aanraking kunt komen met je tegenstander. Omdat je op een slee vastzit, en je je voortbeweegt met prikstokken, moet je over een redelijke armfunctie beschikken. Het spel vraagt snelheid, kracht en techniek. Zowel mentaal als fysiek is sledgehockey boeiend. De sport is geschikt voor mannen en vrouwen tussen 14 en 50 jaar. Tijdens de trainingen worden techniek en spelinzicht geoefend. Daarnaast vormen uithoudingsvermogen en krachttraining belangrijke trainingsonderdelen.
- Hoe belangrijk is het materiaal?
Omdat het een stevige sport is, moet de slee om veiligheidsredenen voldoen aan de strenge internationale standaards van het IIHF (internationale ijshockey federatie). De slee bestaat uit een op maat te brengen kunststof zitkuip gemonteerd op een schaatsblok. De Arctic Flash van Ottobock is een superlichte slee van een aluminium legering, waarbij je ook tijdens de wedstrijd zo nodig snel onderdelen kunt vervangen.
- Is Sledgehockey in Nederland al bekend?
Sinds 1994 is sledgehockey een Paralympische discipline. Eigenlijk bestaat de sport al vanaf de zestiger jaren, maar het is pas door de huidige technische mogelijkheden en materialenkennis, dat de sport in zeer korte tijd aan populariteit heeft gewonnen. In Duitsland bestaat er sinds 2000 een echte liga. Sportland Nederland wil en mag niet achterblijven en timmert inmiddels hard aan de weg.
- Wie zit er in de competitie in Nederland?
Op dit moment zijn er twee sledgehockeyclubs actief: de Amsterdam Huskies en de Dordrecht Lyons. Het is de bedoeling dat het aantal clubs verder uitgroeit om zo een nationale competitie op te zetten. Op dit moment werven ook de Tilburg Trappers jong talent om een sledgehockeyploeg te starten.
Wedstrijden worden gespeeld in internationaal verband. Er zijn twee wereldkampioenschappen; voor A-landen en voor B-landen. Nederland zit voorlopig nog in het B-circuit.
- Hoe kom je in contact met een sledgehockeyploeg?
Gehandicaptensport Nederland organiseert op diverse locaties (ijshockeyploegen) in het land sportclinics. Nederland heeft voldoende kunstijs, dus daaraan hoeft het niet te liggen. Bij voldoende belangstelling wordt er een nieuw team samengesteld.
Kennismaken met deze sport?
Kom dan gewoon een keertje meedoen. Meld je aan via 030 751 38 70 of sledgehockey@gehandicaptensport.nl.
Bron: Marcel Foppen