Nieuws

Solliciteren als je een handicap hebt? Hierbij onze 5 tips!

16 februari 2017, Supportbeurs

Zoek je een (nieuwe) baan? Dat is een spannende uitdaging, zeker als je een handicap of chronische ziekte hebt. Maar laat je daardoor vooral niet weerhouden! Deze vijf sollicitatietips kunnen je helpen.

Tip 1: Weet waar je solliciteert
Steeds meer Nederlandse werkgevers staan open voor diversiteit op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan de overheid, universiteiten en ziekenhuizen, maar ook aan Heineken, Jaarbeurs, ABN AMRO en Randstad. Als je een handicap hebt en solliciteert bij een bedrijf dat een brede mix aan personeel belangrijk vindt, vergoot dat natuurlijk je kans om te worden aangenomen. Verdiep je dus zeker in de bedrijfscultuur van organisaties bij jou in de buurt. 

Tip 2: Vraag advies
Onthoud: je staat er tijdens het solliciteren nooit alleen voor! Huisgenoten of een vriend(in) kunnen je natuurlijk de nodige tips en feedback geven!
Verder zijn er in Nederland allerlei organisaties die mensen met een arbeidsbeperking helpen om een baan te vinden. Vraag bijvoorbeeld eens om advies bij USG Restart of Studeren & Werken op Maat.
Ons digitale platform Onbeperkt aan de Slag! kan je ook helpen. Wij brengen werkzoekenden met een arbeidsbeperking namelijk in contact met werkgevers. Dat doen wij niet alleen via onze website maar ook tijdens de Meet&Greets die wij regelmatig organiseren op diverse locaties in het land. Hierbij ontmoeten werkgevers en werkzoekenden elkaar zonder tussenkomst van andere (begeleidende) partijen. 

Tip 3: Ga allereerst uit van wat je kunt!
Veel mensen met een arbeidsbeperking vragen zich af of en wanneer ze hun handicap moeten vermelden. Dat is voor iedereen anders. Begin altijd vooral met de dingen waar je goed in bent! Het voordeel van Onbeperkt aan de slag! en onze Meet&Greets is dat iedere werkgever die daar komt al weet dat iedereen een beperking heeft. Die drempel is dus al weg! Iedere werkgever die op een Meet&Greet komt staat open voor mensen die wat extra nodig hebben en weet dat iedere werkzoekende op de Meet&Greet vooral gemotiveerd is om te werken!

Tip 4: Speel open kaart
Hoera, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Tijdens dat gesprek kun je je beperkingen die van invloed zijn op je werk beter wél vermelden. Anders komt het later toch uit. Bovendien kun je er, door er zelf over te beginnen, een positieve draai aan geven. Beschrijf dus kort en duidelijk welke moeilijkheden je in je baan kunt tegenkomen, maar benadruk zeker ook waar je geen problemen mee hebt én hoe sterk jij bent. Door je beperking ben je bijvoorbeeld extra gemotiveerd en heb je geleerd om door te zetten, wat zeker van pas komt in deze baan.

Tip 5: Geloof in jezelf en heb geduld
Als je wordt afgewezen: geef de moed niet op. Het is belangrijk dat je, ook bij tegenslag, in jezelf blijft geloven. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die te horen krijgen dat ze met hun ‘problemen’ geen werk zullen vinden, maar die uiteindelijk toch in een leuke functie belanden. Iedereen kan en moet immers meedoen aan de samenleving.

Heb jij nog sollicitatietips voor als je een arbeidsbeperking hebt? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant