Soms maakt geld gelukkig

30.12.2019 | Columns | 2485 keer bekeken
Soms maakt geld gelukkig

“Geld maakt niet gelukkig” is een bekende uitspraak, waar de meeste mensen het mee eens zijn. Als je zegt dat je geld wel belangrijk vindt, zijn we vaak bang dat we daarvoor veroordeeld worden als materialistisch of asociaal. Toch had mijn vriendin laatst een heel goed punt: “Geld maakt niet gelukkig, totdat je er te weinig van hebt.” Een uitspraak waarin veel mensen met een handicap zich denk ik in herkennen.

Natuurlijk koop je voor geld geen mooie vriendschappen en zou ik mijn man voor geen miljoen ruilen maar van liefde koop je geen eten of een koelkast. En laat die laatste nou net kapot gegaan zijn vorige week. Als je slim bent heb je voor dit soort onvoorziene dingen een spaarpotje, maar je moet ook kúnnen sparen.
Als gehandicapte krijg ik een Wajong-uitkering. Maar het probleem is: van een Wajong valt niet of nauwelijks te sparen, zeker niet met de stijgende kosten voor zorg en de dalende tegemoetkomingen. Er blijft amper geld over. Om nog niet te spreken over studeren: hoewel ik door mijn handicap veel langer studeer en dus elk jaar collegegeld betaal, wordt mijn studiefinanciering niet met hetzelfde aantal jaren verlengd.

Daarnaast: geschikte huurwoningen voor mensen met een handicap zijn er maar weinig en als je dan óók nog een beetje ruimte wil om een gezin te stichten, kun je jaren op de wachtlijst voor een huurhuis staan, zonder een idee te hebben of er wel een geschikte woning is. Dus; sparen voor een koophuis. En dit huis vervolgens verbouwen. Ook op dat gebied wordt er steeds minder vergoed, door de enorme bezuinigingen moeten gemeenten steeds vaker zeggen: koop die beugels zelf maar bij de bouwmarkt. Daarnaast zijn eigen bijdrages voor hulpmiddelen (rolstoel, aangepaste fiets) ook steeds meer regel dan uitzondering net als de eigen bijdrage voor de zorg.

Opgeteld kost een handicap dus al gauw een hoop geld. En geldgebrek, of alleen al een gevoel van geldgebrek, kan een mens zeer ongelukkig maken. Zonder (spaar)geld is iedere tegenslag, zoals de kapotte koelkast, een financiële ramp. Dan kan het heel fijn zijn om zonder al te veel zorgen een nieuwe koelkast te kunnen kopen. En dan, ja, dan denk ik dat geld best gelukkig zou maken.

Bron: blog door Jiska Stad-Ogier, mede-initiatiefnemer Wij staan op!

jiska.png

Bekijk & lees alle artikelen door Wij staan op!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • 21.09.2017 - 20:15 uur | Joze Ses

    Als je als jong chronisch zieke nooit de mogelijkheid hebt gehad om te kunnen werken of wat hebt kunnen opbouwen, omdat je lichaam je al van jongs af aan je in de steek laat dan is dat verdomd moeilijk om van te leven en rond te komen met alle opeenstapelingen van extra bijzondere kosten. Er is geen of bijna geen aftrekmogelijkheden meer, geen toeslagen en wat zal er het nieuwe jaar wel weer niet zijn. Het valt mij VERDOMD tegen dat het kabinet ondanks dat ze zich regelmatig laten horen en niets mee doen. En er niets veranderd, deze doelgroep heeft het heel erg moeilijk met het ervaren dat ze lichamelijk bijna niets kunnen en afhankelijk zijn en ook nog zwaar gestraft worden. Intriest.

  • 21.09.2017 - 20:09 uur | Joze Ses

    Er wordt gesuggereerd GELD MAAKT NIET GELUKKIG.
    Mijn vraag: GEEN GELD WEL DAN?

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk