Nieuws

Soms toch nog hoge drempel voor aanschaf rollator

4 juli 2019, Supportbeurs

Vorige week werd ik aangesproken door een ongeruste dochter. Zij maakte zich erg zorgen over haar moeder van 84 en was bang dat die zou komen te vallen. Moeder wilde maar niet aan de rollator. Van haar dochter wilde ze niet aannemen dat het nodig was. Als argument had moeder dat ze toch echt nog nooit was gevallen. Dat wilde de dochter graag zo houden, maar de gesprekken hierover gingen gepaard met veel strijd.

De vraag van de dochter aan mij was of ik haar moeder niet wilde vertellen dat de rollator echt noodzakelijk was. Daar sta je dan als fysiotherapeut. Wat moet je doen. Je kunt moeilijk voorhands al beloven dat je moeder gaat overtuigen. Ik snap dat de dochter bezorgd is over haar, maar dat gaat mij toch wat te ver. De tijd is voorbij dat kinderen bepalen wat er wel of niet goed is voor hun ouders, hoe goed het ook wordt bedoeld. Ouderen hebben zelf de regie over hun leven en mogen zelf bepalen of ze wel of niet een rollator willen.

Veel ouderen zien de aanschaf van een rollator als een teken van achteruitgang. Daarom stellen zij de aankoop nogal eens uit. Sommigen willen er niet aan dat ze een rollator nodig hebben om veilig te kunnen lopen. De drempel kan hoog zijn om er toch een aan te schaffen. Er kan echter een moment komen dat een rollator echt noodzakelijk wordt. Je kunt beter veilig lopen met een rollator dan onveilig zonder. Over een drempel voor de aanschaf van een rollator gesproken; ik hoor nog een mevrouw van 93 jaar tegen mij zeggen: ‘Een rollator? Nee, daar begin ik niet aan. Straks zit ik er mijn héle leven verder aan vast!’

Moeder is bij mij langs geweest in het verpleeghuis. Ik heb uitgebreid de tijd voor haar kunnen nemen. Eerst heb ik getest of er een verhoogd valrisico was met lopen. Dat viel gelukkig erg mee. Daarna heb ik haar eerst een stukje zonder rollator laten lopen en vervolgens met verschillende exemplaren. Op deze manier kon ze enerzijds het verschil voelen tussen het lopen mėt een rollator en zonder. En anderzijds kon ze kijken welke rollator voor haar het prettigst aanvoelde.

Toen ik haar na afloop vroeg hoe ze het lopen met de rollator had ervaren, zei ze: ‘Ik denk dat ik maar een rollator ga kopen. Het loopt toch prettig en ik heb er veel steun aan. En dan is mijn dochter ook niet meer zo ongerust.’

Weg was de drempel om er een aan te schaffen. Opeens was er geen discussie meer over het wel of niet gaan lopen achter dit loophulpmiddel. Belangrijk was vooral dat ze de keuze om ermee te gaan lopen zelf heeft genomen.

Weg was gelukkig ook de strijd tussen moeder en dochter. O, wat was de dochter opgelucht dat moeder nu een rollator wilde. Eind goed, al goed? Ik hoop het van harte. Ik gun het haar om nog vele jaren zelfstandig met de rollator op pad te gaan.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voor aanschaf een aantal rollators gewoon uit te proberen in een winkel. Ze rijden toch niet allemaal hetzelfde. Er is verschil tussen de rollators en daar kom je pas achter wanneer je er zelf achter loopt. Alleen u kunt voelen welke rollator u het prettigst vindt in het gebruik. Neem daar goed de tijd voor.  U moet er per slot van rekening mee lopen en dan moet u zich veilig voelen. Laat de rollator u overtuigen in plaats van dat iemand anders de keuze voor u maakt.

Lees alle artikelen door Frank de Boer

Ook interessant