Spaarpotje aanspreken en schulden maken

29.09.2015 | Algemeen nieuws | 2941 keer bekeken

Het aantal mensen met een chronische aandoening of een beperking dat zijn of haar spaargeld aanspreekt om rond te komen, neemt de afgelopen jaren enorm toe. Bovendien groeit bij deze groep het aantal mensen dat schulden maakt.

Minder inkomen is de grote boosdoener

Sprak in 2011 nog 19% van de mensen met een beperking hun spaarpotje aan, in 2014 liep dit aantal op tot 28%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de gezondheidszorg, Nivel. De ondervraagden geven aan dat hun uitgaven niet gestegen zijn. De oorzaak dat men zich genoodzaakt voelt spaargeld te gebruiken en/of schulden te maken, ligt in een inkomensdaling.

Groep ouderen het hardst getroffen

In vergelijking met de algemene bevolking is het inkomen van mensen met een chronische ziekte of een beperking afgelopen vijf jaar veel sterker achteruit gegaan. Daarbij wordt de groep ouderen (65-plussers) het hardst getroffen. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen bezuinigen op ‘leuke dingen’, zoals de bioscoop en uit eten. Maar ook autorijden en de aanschaf van nieuwe kleding worden door de onderzochte doelgroep minder of helemaal niet meer gedaan. Sparen voor noodzakelijke zaken zoals een nieuw paar schoenen lukt niet meer. Sterker nog: hiervoor wordt het – toch al kleine spaartegoed – aangesproken.

Werk is moeilijk te vinden

De resultaten van het onderzoek naar de bestedingen van chronisch zieken en mensen met een beperking, zijn door het onderzoeksbureau naast het onderzoek gelegd dat is verricht naar de arbeidsparticipatie van deze doelgroep. Daar is het – ondanks de ingevoerde Participatiewet – nog steeds belabberd mee gesteld. Hoewel 20% van de ondervraagden aangeeft graag te willen werken, is het vinden van een passende baan erg lastig. Dat is deels te wijten aan de economisch slechte tijden, maar ook aan de terughoudendheid bij werkgevers om gehandicapten in dienst te nemen.

Quotumwet werpt nog geen vruchten af

De reden dat werkgevers huiverig zijn om mensen met een beperking aan te nemen, is dus enerzijds gelegen in de economische crisis en anderzijds de voorwaarden die aan een dergelijke arbeidsovereenkomst worden gesteld. Faciliteiten zoals gehandicaptentoiletten, flexibele werktijden en aangepast meubilair blijken voor veel bedrijven, ondanks de inspanningen van Staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken, nog een brug te ver. Het door Klijnsma ingestelde quotum, vastgelegd in de Quotumwet, wordt bij lange na niet gehaald.

Bron: Nivel

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • Lia de Vries
  13.10.2015 - 22:43 uur | Lia de Vries

  Alles wat je extra nodig hebt om dat je gehandicapt bent kost extra veel geld .de gemeente waar je woont krijgt geld van het rijk om gehandicapte te ondersteunen dat zijn ze wettelijk verplicht maar het komt er op neer dat je alles zelf betalen moet

 • Margaretha Komen
  02.10.2015 - 18:16 uur | Margaretha Komen

  Het krimpen van het spaartegoed heeft nog meer te maken met de belastingheffing op het z.g. verzamelinkomen, dus ook steeds het nog aanwezige spaartegoed en de kosten van eigen bijdragen in de zorg, b.v. de thuiszorg en de verstrekkingen van de gemeente.

 • mevr Haverkamp-Zwart
  02.10.2015 - 12:28 uur | mevr Haverkamp-Zwart

  Ja als je al meerdere gehandicapten in 1 gezin hebt dan betaal je je scheel aan hulpmiddelen ,eigen bijdragen en steeds meer medicijnen worden niet meer vergoed. Dan heb je inderdaad nog het speciale schoeisel dat je nodig hebt moet je ook betalen ,zo blijft er niets meer over om sociale dingen te ondernemen en raak je geïsoleerd.

 • Mary Ritsema
  01.10.2015 - 23:24 uur | Mary Ritsema

  Niet alleen ouderen met een chronische ziekte leverden veel in. Onze dochter heeft forse beperkingen en onze kleinzoon heeft een spierziekte. Dit gezin heeft vorig jaar meer dan 2000 Euro ingeleverd (inkomen uit arbeid is niet hoger geworden tov van voorgaande jaren). Puur omdat allerlei voorzieningen zijn afgeschaft! De eigen bijdrage bij de ziektekosten is verhoogd, de premies zijn verhoogd etc.

 • helmuth tjemmes
  01.10.2015 - 13:43 uur | helmuth tjemmes

  Het verwoord precies wat ik ook zeg en is een beetje van gelijke strekking in mijn brief aan Samson en Spekman.Nog even en al ons spaargeld is op, misschien volgend jaar al en wat dan?

 • Marjolein Van Dijk
  01.10.2015 - 11:09 uur | Marjolein Van Dijk

  En alle eigen bijdrage dan? Als men samen woont met iemand met een beperking en werkt is het bijna niet te doen om gewoon te blijven werken! De bijstand levert onderhand nog meer op!

 • Pia Liphuijsen
  01.10.2015 - 10:55 uur | Pia Liphuijsen

  Even een algemene opmerking; gezien het feit dat deze site ook voor mensen met een lichamelijk gebrek is WAAROM dan GRIJZE letters gebruiken? Ik besef dat de jongeren die deze site onderhouden daar geen last van hebben maar je moet maar net iets aan je ogen hebben en dit valt niet te lezen .. TIP..Gebruik aub zwart :-)

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk