Nieuws

Spijt van het verpleeghuis

4 april 2016, Supportbeurs

Vaak wordt er gedacht dat de mantelzorg ophoudt zodra iemand in een verpleeghuis terecht komt. Maar niets is minder waar. Zeker niet als de zorg in het verpleeghuis te wensen overlaat. De afgelopen weken kreeg ik daar opeens opvallend veel telefoontjes over.

Na jaren mantelzorgen de zorg overdragen

Nico Smit heeft ruim 5 jaar gezorgd voor zijn zieke vrouw, Simone. De zorg werd steeds zwaarder en op een gegeven moment kon hij het niet meer aan. Hij en zijn vrouw besloten dat zij naar een verpleeghuis moest gaan. Dit was voor beiden een moeilijk moment, wat ze zo lang mogelijk hebben uitgesteld. Na een tijdje op de wachtlijst te hebben gestaan kon Simone er terecht. Voor Nico was dit eigenlijk ook een kleine opluchting. Eindelijk kreeg hij wat tijd en ruimte voor zichzelf. Ondanks dat hij met liefde zorgde, was dat na al die jaren hard nodig!

Tegenvallende zorg

In de eerste week werd al duidelijk dat Simone in het verpleeghuis niet op haar plek zat. Ze had meer zorg nodig dan dat ze kreeg. Daardoor kwam het regelmatig voor dat ze niet vaak genoeg gewassen werd. Ook werd er niet voldoende aandacht aan haar besteed. Nico kwam elke dag langs en maakte zich grote zorgen om haar. Waar Nico dacht dat hij meer rust zou krijgen, leidde dit tot het tegenovergestelde. Hij heeft er nu spijt van dat ze naar het verpleeghuis is gegaan en wil haar terug in huis nemen, totdat er een passend verpleeghuis is gevonden. Maar hoe pak je dat aan? Kan dat überhaupt wel? Met deze vraag nam hij contact met mij op.

WLZ indicatie van intramuraal naar extramuraal

‘Poe, lastige vraag’ was mijn eerste gedachte. Deze vraag was nieuw voor mij. Na overleg met collega’s en bellen met het zorgkantoor kwam ik erachter dat dit zeker mogelijk is.
Met de afgegeven indicatie van het CIZ mogen mensen zelf beoordelen hoe ze de zorg vorm geven. Nico wil zijn vrouw thuis verzorgen met hulp van professionals. De eerste stap is dit bespreken met het verpleeghuis. Het kan namelijk voorkomen dat er een opzegtermijn is van een korte periode. De tweede stap is contact opnemen met de plaatselijke thuiszorg aanbieder. Deze beoordeelt of de zorg thuis haalbaar is. Het zorgkantoor moet het met deze beslissing eens zijn. Deze vorm van zorg kan snel geregeld zijn. Mocht de thuiszorg de zorg thuis niet haalbaar vinden, dan kan een Persoons Gebonden Budget (PGB) een oplossing zijn. Met het PGB kunnen mensen zelf hun zorg inkopen en zijn ze niet afhankelijk van de thuiszorg. Het regelen van een PGB kost alleen veel meer tijd en er zijn meer voorwaarden aan verbonden. Hier kan met gemak 2 á 3 maanden overheen gaan voordat dit goedgekeurd is. Het bedrag wordt dan wel met terugwerkende kracht overgemaakt.

Meer zorg voor de mantelzorger

Aan de ene kant is het natuurlijk geruststellend dat je naaste weer de zorg krijgt die nodig is. Aan de andere kant komt er nu wel weer meer op de schouders van de mantelzorger terecht. Nico en Simone hebben er daarom voor gekozen om tijdelijk de zorg thuis te regelen, maar om haar wel op een wachtlijst te plaatsen voor een ander verpleeghuis.

Heeft u een belangrijk signaal dat met mantelzorg te maken heeft? Geef dat dan door aan mij of mijn collega’s van de Mezzo Mantelzorglijn. Wij verzamelen deze signalen en komen hiermee op voor de belangen van mantelzorgers en zorgvragers. Wij zijn bereikbaar via mantelzorglijn@mezzo.nl of telefoonnummer 0900-20 20 496, iedere werkdag van 09:00 uur tot 16:00 uur (10 ct/pm).

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Ook interessant