Sporten als je een functiebeperking hebt: 5 veelgestelde vragen

26.07.2016 | Algemeen nieuws | 1453 keer bekeken
Sporten als je een functiebeperking hebt: 5 veelgestelde vragen

Voormalig atlete Jackie Joyner-Kersee zei het al: het maakt niet uit wie je bent, het is nooit te laat om te beginnen met sporten. Een sport beoefenen is immers gezond en leuk, óók als je een functiebeperking hebt. SupportBeurs.nl zet vijf veelgestelde sportvragen op een rijtje.

Waarom zou ik moeten gaan sporten?

Al eerder schreven we over de voordelen van sporten bij een functiebeperking. Uit onderzoek van het NIVEL blijkt immers dat sporten een bijzonder positief effect heeft op allerlei (gezondheid-)klachten en je zelfvertrouwen. Gehandicaptensport Nederland stelt daarnaast dat bewegen bijdraagt aan je persoonlijke groei en een uitermate geschikte manier is om in contact te komen met andere mensen.

Kan ik met mijn functiebeperking wel sporten?

Er zijn ongeveer 50.000 mensen met een handicap die een sport beoefenen in Nederland. Er kan gelukkig steeds meer en het aantal mogelijkheden groeit. Natuurlijk verschilt het wel van persoon tot persoon wat er per sport mogelijk is. Wil je bijvoorbeeld zwemmen, dan hoeft dat helemaal niet op topniveau of zonder hulp; je kunt ook ontspannend voortbewegen door het water.

Waar kan ik sporten als ik een functiebeperking heb?

Helaas (nog) niet overal. Gelukkig bieden steeds meer verenigingen toegankelijke sportfaciliteiten voor iedereen. Zoek op internet welke sportverenigingen in jouw buurt sportvormen voor gehandicapten aanbieden en of die sporten bij jou passen of kijk eens op de app Sportdrempelvrij. Tip: mocht je revalideren, dan kun je daar ook informeren naar de mogelijkheden. Veel revalidatiecentra bieden immers allerlei soorten sporten.

Hoe kies ik een sport die bij mij past?

Kies allereerst een sportvorm die je leuk vindt en die bij jouw wensen past. Wil je bijvoorbeeld sporten in teamverband of individueel, competitief of recreatief, fanatiek of juist één keer in de week? Bedenk daarnaast wat je kunt en ook op welke wijze je het liefst zou willen sporten. Sluit je je aan bij een sportschool of vereniging voor niet-gehandicapten of sport je liever met lotgenoten? Je kunt je misschien ongemakkelijk voelen bij een ‘gewone’ vereniging, maar het is natuurlijk juist ook leuk om met je vriendinnen of buren samen te sporten.

Welke sporten zijn populair en wat zijn de trends?

Onder sporters met een functiebeperking staat zwemmen stipt op één. Op de tweede, derde en vierde plaats komen respectievelijk fitness, dansen en wandelen. Ook gehandicaptenvoetbal en hockey zijn geliefd.  Minder bekend maar wel hip zijn bijvoorbeeld goalball (een balsport waarbij de bal een belletje heeft), showdown (een snelle reactiesport voor slechtzienden) en sledge hockey (ijshockey waarbij de deelnemers op een sleetje zitten en zich voortbewegen door middel van een prikstok/hockeystick).

Beoefen jij een sport? Zo ja: welke? Laat je opmerking of verhaal achter in een reactie!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • Roger van de Werff
  04.08.2016 - 00:55 uur | Roger van de Werff

  Ik persoonlijk heb NAH. Tijdens mijn 1 jarige revalidatie heb ik heel veel gesport.
  Let wel aanvankelijk kon ik niet zelfstandig zonder rolstoel mezelf voortbewegen.
  Enorme concentratie problemen. Ik heb vele sporten in het St.Maartenskliniek
  mogen beoefenen. Zwemmen, handboog schieten, judo en paardrijden. Deze dingen hebben mij enorm geholpen met mijn revalidatie. Mijn doel was uiteindelijk om mijn oude sport schermen weer op te pakken. Dat is uiteindelijk gelukt. Deze sport is super voor iemand met een hersenletsel. Concentratie, meervoudige handelingen etc. etc.. Iedere gehandicapte zou als het mogelijk is moet sporten!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk