Nieuws

Sporten met een beperking: ben jij het nieuwe sporttalent?

4 oktober 2018, Supportbeurs

Dat beweging en sport gezond zijn, is inmiddels gemeengoed. Behalve dat je er fit van wordt, is het ook gewoon leuk en is het een manier om sociale contacten op te doen. Een handicap hoeft voor sporten helemaal geen belemmering te zijn. Ons land kent verschillende initiatieven om sporten met een beperking te stimuleren. Zo zet het Fonds Gehandicaptensport zich in voor een groter en beter aanbod sporten, toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook ijvert ze voor meer aandacht voor gehandicaptensport, onder andere met de verkiezing uniek sporttalent 2018.

Meer, vaker en beter sporten met een beperking

Uniek Sporten is een initiatief van het Fonds Gehandicaptensport, met als doel dat nog meer mensen met een handicap kunnen sporten. Uniek Sporten werkt vanuit regionale samenwerkingsverbanden. Op de website kunnen sportaanbieders die gehandicaptensport (willen) aanbieden en mensen die willen sporten met een beperking elkaar vinden.

Er worden ook regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Zo vindt op zaterdag 13 oktober 2018 de 5KM4ALL plaats, georganiseerd door de Marathon van Eindhoven. Dit is een 5km loop, die deelnemers ook op een andere manier mogen afleggen: wandelend, hardlopend, met de rolstoel, in een handbike, op een fiets, step, met een kinderwagen, als Nordic Walker of… De bedoeling is juist dat iedereen gezellig meedoet. Voor mensen met een beperking is deelname dankzij Uniek Sporten Zuid-Brabant gratis.

Verkiezing uniek sporttalent 2018

Om gehandicaptensporten meer onder de aandacht te brengen, gaat Uniek Sporten samen met haar partners ABN Amro en Sublime FM op zoek naar het ‘uniek sporttalent 2018’. Talent krijgt hier een zeer ruime invulling. Een uniek sporttalent is iemand die een grote persoonlijke of sportieve ontwikkeling heeft doorgemaakt of iemand die een persoonlijk record heeft verbroken of iemand die op één of andere manier een inspiratievoorbeeld is voor andere sporters met een handicap. Sporters konden in drie categorieën genomineerd worden: (1) sporters met lichamelijke of visuele handicap; (2) sporters met verstandelijke of meervoudige handicap en (3) ploegenteams bestaande uit sporters met een handicap. Inmiddels zijn al vierentwintig halve finalisten bekend. Op 4 oktober is bekendgemaakt welke negen (drie kandidaten per categorie) het in de finale tegen elkaar opnemen. Winnaars worden gekozen op basis van publieksstemmen en de mening van een onafhankelijke jury, bestaande uit (sport)helden als Esther Vergeer, Henny Jacobse, Jetze Plat, Arnold Vanderlyde en Bibian Mentel. Zij beoordelen de finalisten op sportiviteit, creativiteit, durf, lef en doorzettingsvermogen van hun verhaal.

Als de lat hoog mag liggen: Paralympisch talent gezocht

Op de voorbije Paralympische Spelen in Pyeongchang wist het Nederlandse team een record aantal medailles te behalen. Ons land wist daarmee net de top tien van de medaillestand te behalen. Een fantastische prestatie, zeker voor een ‘klein’ land als het onze. En een mooi bewijs dat de NOC*NSF Paralympische Talentdagen, die sinds 2009 georganiseerd worden door de sportbonden en het NOC*NSF, werken.

Wil jij voor Nederland medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020? Heb je sportervaring, heb je een lichamelijke of visuele beperking en ben je tussen de 12 en 35 jaar, dan kun jij je talent kenbaar maken tijdens de Paralympische Talentdagen. De meest kansrijke sporters krijgen de mogelijkheid om meteen in het programma van de nationale selectie opgenomen te worden. Als nog een langere weg nodig is, dan wordt gezorgd voor een goede trainingssituatie. Zo’n Paralympische Talentdag is ook een goed moment om te weten te komen of je in aanmerking komt voor een paralympische sport en welke sporten het beste bij jou passen op basis van je fysieke mogelijkheden en interesses.

Kennis maken met Paralympische topsport

Tegenwoordig worden naast de Paralympische Talentdag, die eens per jaar plaatsvindt, ook meerdere Paralympische Talentherkenningsmiddagen en –avonden georganiseerd. Deze geven je weer extra de mogelijkheid om met een Paralympische topsport kennis te maken. Wordt jouw talent gespot tijdens zo’n middag of avond, dan kunnen sportbonden je uitnodigen om samen de mogelijkheden voor een eventueel vervolgtraject te bekijken.

Of je nu graag op het allerhoogste niveau wilt sporten met een beperking, of je het vooral wil doen om te bewegen en onder de mensen te komen; laat je door een beperking vooral niet tegenhouden om je doel te bereiken!

Ook interessant