Stap jij over naar een andere zorgverzekering?

Nu alle zorgverzekeraars de nieuwe premies voor 2019 hebben bekendgemaakt, begint het spel van vergelijken en eventueel overstappen weer. Afgelopen jaren maakte zo’n 6 procent van de Nederlanders de keuze om van zorgverzekering te veranderen. Dit jaar geeft maar liefst één op de zes van de mensen (17 procent) aan dat de overstapkans groot tot zeer groot is. Dat ineens zoveel meer mensen willen overstappen, heeft te maken met de stijging van de zorgpremies.
Premies zorgverzekering stijgen; maar niet overal evenveel
Voor 2019 gaan de zorgpremies met gemiddeld 6 procent omhoog, ofwel 80 euro op jaarbasis. Dat is minder dan de 120 euro die tijdens Prinsjesdag werd aangekondigd, maar het is en blijft een forse stijging. Vorig jaar bleef de stijging bijvoorbeeld beperkt tot gemiddeld 25 euro op jaarbasis.
Vergelijken loont dus en er valt echt wel wat te winnen! Dat is ongetwijfeld ook de reden waarom ruim de helft (56 procent) van de deelnemers aan een Pricewise onderzoek van plan is om dit jaar hun zorgverzekering te vergelijken. Dat is een verdubbeling ten aanzien van 2016; toen gaf nog 28 procent van de respondenten aan zich te willen oriënteren op een andere zorgverzekering.
Overstappen of niet?
De verzekeraars hebben verder ook nog aanpassingen aangebracht in de inhoud van de aanvullende zorgverzekering. Een goede tip is om zelf een grove of gedetailleerde inschatting te proberen maken van de zorg die je in 2019 verwacht nodig te hebben en, met dit in je achterhoofd, de inhoud van de aanvullende zorgverzekeringpakketten te beoordelen.
Kortom, als je gaat vergelijken, dan is het belangrijk dat je niet alleen op prijs vergelijkt. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om na te kijken of een verzekeraar contracten heeft met ziekenhuizen en zorgverleners bij jou in de buurt. Een niet te beperkte zorgkeuze is namelijk ook veel waard als je zorg nodig hebt!
Waarom stijgen de zorgpremies zo fors?
In april van dit jaar kondigden grote zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis al aan dat ze niet langer hun reserves kunnen gebruiken om de premies laag / lager te houden. Zorgverzekeraars argumenteren dat ze jarenlang op de zorgpremies hebben toegelegd en er verlies op hebben gemaakt. Nu de minimale buffers die de verzekeraars aan moeten houden in zicht komen, kunnen ze een forsere stijging van de zorgpremies niet meer voorkomen. CZ voorspelde in april al dat de premie van de basisverzekering in 2019 dubbel zo hard zou stijgen in vergelijking met 2018.
Toch klopt die redenering niet helemaal. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de grote zorgverzekeraars nog steeds veel meer geld in reserve hebben dan nodig. Het is wél zo dat de reserves slinken omdat een deel van het geld ingezet wordt om de premiestijgingen van de laatste jaren te drukken. In vergelijking met 2015 is de reservepot van de vijf grootste verzekeraars met bijna 1 miljard euro geslonken. Maar dan zit er nog steeds 2,4 miljard euro méér in de pot dan wettelijk verplicht is, analyseerde de Consumentenbond. In de top drie van grootste oppotters staan Achmea, CZ en VGZ.