Nieuws

Steeds meer vrijheid dankzij domotica

1 november 2016, Supportbeurs

Opeens lees je het in de krant. Voortaan kun je je voordeur openmaken met je mobiel. Wonderbaarlijk, het lijkt wel of die telefoons oneindige mogelijkheden bieden. Een andere wonderdoos lijkt de tablet te zijn. Steeds meer handige zaken kunnen worden geregeld via de telefoon of de computer. Hierdoor wordt het leven van iemand met een handicap soms een stuk eenvoudiger.

Al die technische mogelijkheden samen, noemen we domotica. Het draait hierbij niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.
De eerste domotica toepassingen waren vaak systemen die in woningen werden ingepast voor personen met een functiebeperking. Wie in de jaren negentig naar internationale hulpmiddelenbeurzen ging, keek de ogen uit. Allerlei zaken konden bijvoorbeeld via de bediening van een electrische rolstoel worden aangestuurd. Ook werden laptops en later tablets ingezet.

Domotica duur
Maar die technische snufjes hadden wel hun prijs. Als je voorzichting informeerde naar de mogelijkheden, begonnen leveranciers met bedragen te strooien die in de 10-duizenden euro’s liepen. Veelvan datgene wat mogelijk was, bleek dus onbereikbaar voor de ‘gewone gehandicapte’.
Maar daar begint nu duidelijk verandering in te komen. Vooral sinds het eind van de 20e eeuw zien mensen in de bouw en architecten ook mogelijkheden van automatisering in huis. Er werd een standaard opgesteld waarbinnen de verschillende systemen konden worden geïntegreerd en met elkaar communiceren. Hierdoor is ook alles wat goedkoper geworden.

Van alles mogelijk
Tegenwoordig kan er dankzij domotica van alles. In de keuken kun je je oven (laten) voorprogrammeren of bijvoorbeeld vooraf zorgen dat het koffiezetapparaat op tijd zijn werk doet. In de badkamer zjin thermostatische mengkranen te vinden die water van een door jou ingestelde temperatuur afgeven. Moderne thermostaten zijn met de telefoon te bedienen, zo kun je in verschillende vertrekken in huis een eigen temperatuur instellen.Dezelfde temperatuursensors kunnen bijvoorbeeld ook weer instaan voor het neerlaten en optrekken van zonneschermen en rolluiken. Door middel van een afstandsbediening kun je niet alleen deuren en ramen openen en sluiten, maar ook gordijnen en zonweringen. Verder is het mogelijk om de verwarming, ventilatie, radio en televisie vanuit je stoel of bed te bedienen. En natuurlijk denk je ook na over je (persoonlijke) veiligheid. Voel je jezelf niet helemaal veilig in huis, dan kun je een apparaat met GPS dragen die contact houdt met een contactpersoon, kun je een inbraakalarm laten aanleggen of rookmelders plaatsen.

Uitgebreid of simpel
Als je meer wilt weten over domotica en dit opzoekt op internet, zal je gauw verstrikt raken in pagina’s van gelikte electronica-speciaalzaken die complete oplossingen aanbieden. Laat je daar niet door afschrikken. Kijk eens rond op de webpagina’s van bouwmarkten of ga daar eens snuffelen tussen de rekken. Daar vind je op afstand bedienbare schakelaars voor lampen, apparaten en andere soms simpele oplossingen. Hiermee kun je zelfal een eenvoudige omgevingsbesturing maken.
Maar het kan natuurlijk ook uitgebreider. Bij meer ingewikkelde vraagstukken liggen combinaties met bestaande, vaak op de zorgmarkt gerichte systemen voor de hand. Bediening daarvan is mogelijk via allerlei individuele oplossingen. Via drukknop of smartphone tot bediening met de ogen.
Wil je daarover meer weten, neem dan contact op met bijvoorbeeld Rtd in Arnhem of Qui Vadis.

 Artikel geschreven door Frans Huijsmans.

Ook interessant