Stuurt de e-bril de blindengeleidehond met pensioen?
In science fiction series is het heel gewoon: zien door de ogen van een apparaat dat jouw gezichtsvermogen vervangt. In het echte leven is dat nog niet het geval. Maar de laatste ontwikkelingen wijzen erop dat science fiction en werkelijkheid erg dicht bij elkaar zijn komen te liggen. De vraag is niet óf we straks technologische hulpmiddelen hebben die blinden weer kunnen laten zien, maar wanneer. Kunnen de blindengeleidehonden straks met pensioen?
Unieke gebeurtenis
Kathy Bleitz kwam onlangs in het nieuws toen zij was bevallen van haar zoon Aksel. Niet de bevalling was zo bijzonder, maar het feit dat Kathy bijna blind is en dankzij een nieuwe vinding toch haar zoon zag. Kathy lijdt aan de erfelijke ziekte van Stargardt en is al sinds haar elfde ernstig slechtziend. Deze aandoening manifesteert zich voornamelijk bij kinderen tussen de acht en twaalf jaar en zorgt ervoor dat het zicht steeds verder achteruit gaat tot de persoon in kwestie zo goed als blind is.
Centrale gezichtsvermogen kwijt
‘Zo goed als’ betekent in Kathy’s geval dat zij niet totaal blind is, maar wel bijna haar hele centrale gezichtsvermogen kwijt is. Zij ziet, net als andere patiënten met deze ziekte, continu een vlek voor haar ogen die het centrale gezichtsveld afdekt. Dat houdt in dat zij bijvoorbeeld geen gezichten herkent, maar in plaats daarvan slechts vage en schimmige vormen ziet. De ziekte doet zich voor bij 1 op de 20.000 kinderen.
Nadelen eSight Eyewear
Het apparaat dat ervoor zorgde dat Kathy haar zoon tóch kon zien, is ontwikkeld door een Canadees bedrijf. Dit bedrijf zamelt geld in middels crowdfunding om hun vinding toegankelijk te maken voor grotere groepen slechtzienden. Op dit moment kost het apparaat eSight Eyewear zo’n € 20.000 en dat is, samen met het gegeven dat het ding nogal groot is, een heikel punt.
Hoe werkt de bril?
De vernuftige bril is in principe een combinatie van een videocamera, OLED display en computer. Je draagt hem op dezelfde manier als een gewone bril, al ziet hij er niet echt ‘gewoon’ uit. Het apparaatje neemt een video op en geeft die meteen voor de ogen van de drager weer. Deze technologische voordelen wegen volgens de eerste gebruikers zeker op tegen de twee nadelen die hiervoor werden genoemd.
Kleiner, handzamer, minder duur
Technologen en wetenschappers zijn ervan overtuigd dat binnen tien jaar de eSight Eyewear of een ander apparaat wordt ontwikkeld dat kleiner, handzamer en ook minder duur is. Zo ging het immers ook met computers, telefoons en andere vindingen in de afgelopen decennia. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de blindengeleidehond met pensioen kan. Verre van dat!
Ook interessant artikel?
Echolocatie maakt ‘zien’ voor blinden mogelijk