Nieuws

Succesvolle muzikanten met een lichamelijke beperking

8 augustus 2019, Supportbeurs

Een lichamelijke beperking en een succesvolle muziekcarrière, gaat dat samen? De vijf muzikanten in dit artikel bewijzen van wel! Lees en laat je inspireren door hun verhalen.

Ian Dury

Lichamelijke beperking: polio
‘Hit Me With Your Rythm Stick’ is zo’n nummer dat met gemak de hele dag in je hoofd zit. Het is een liedje van Ian Dury and the Blockheads en tevens de grootste hit van deze Britse groep. Oprichter en voorman Ian Dury leed sinds zijn jeugd al aan polio. Daardoor had hij een zwakke gezondheid en liep hij met een wandelstok. Maar Ian liet zich zeker niet tegenhouden door zijn ziekte. Zo werd hij onder meer toegelaten tot het toonaangevende Royal College of Art en scoorde hij diverse hits.

Ilse Gevaert

Lichamelijke beperking: heeft één arm
Er was eens… een Vlaams meisje met een droom. Het leven van zangeres Ilse Gevaert leest als een sprookje! Zij is geboren met één arm en draagt een prothese, maar die is volgens haar geen bepalende factor in haar leven. Jaren geleden verhuisde ze naar New York, om daar door te breken als zangeres. Dat lijkt gelukt: Ilse heeft gewerkt met teamleden van sterren als John Legend en Florence and The Machine. Ook had ze een hit met ‘I Am Human’. Bijzondere prestaties!

Vic Chesnutt

Lichamelijke beperking: verlamming
Toen zanger, muzikant en liedjesschrijver Vic Chesnutt achttien jaar oud was, raakte hij gedeeltelijk verlamd. Maar hij bleef gewoon liedjes schrijven en gitaar spelen. Met succes, want zijn nummers zijn onder meer gecoverd door superster Madonna en rockband The Smashing Pumpkins. Vic gaf zelf ook optredens in zijn rolstoel. 

Stevie Wonder

Lichamelijke beperking: blind
Zanger Stevie Wonder draagt zijn achternaam met recht. Dat hij een muzikale legende is geworden, is namelijk wel een wonder te noemen. Stevie kreeg bij zijn geboorte te veel zuurstof toegediend, waardoor hij blind raakte. Al snel bleek hij echter een muzikaal rastalent. Wereldhits als ‘Isn’t She Lovely’ en ‘Sir Duke’ volgden. Stevies blindheid is naar eigen zeggen ‘een geschenk uit de hemel, want daardoor kon ik me beter concentreren op mijn gehoor’. Dat is pas omdenken!

Viktoria Modesta

Lichamelijke beperking: heeft één been
De heupen en benen van Viktoria Modesta, een jonge popzangeres uit Letland, raakten tijdens haar geboorte ontwricht. Uiteindelijk werd één been geamputeerd. Viktoria beleefde een moeilijke tijd. Pas toen ze zich volledig op haar muziekcarrière stortte, voelde ze zich beter. In haar clips laat ze zien dat mensen met een lichamelijke beperking helemaal niet minder aantrekkelijk of minder modieus hoeven te zijn. Integendeel! Zo is haar prothese prachtig versierd met flonkerende kristallen.

Wil je zelf ook muziek maken? In dit artikel lees je meer over aangepaste muziekinstrumenten. Welke muzikant met een lichamelijke beperking is jouw favoriet?

Bron afbeelding Stevie Wonder: Kobby Dagan / Shutterstock.com

Ook interessant