Tandem aanvragen bij gemeente…

10.07.2015 | Columns | 9264 keer bekeken

Als onze zoon 10 jaar is en hij nog steeds niet kan fietsen, besluiten wij bij de gemeente een tandem aan te vragen.

Onze zoon is niet verkeersveilig en heeft het evenwicht niet om te kunnen fietsen. Ondertussen wordt hij wel steeds zwaarder en groter waardoor het niet meer veilig is om hem achterop de fiets mee te nemen. Als hij langs me heen wil kijken gaat zijn hele gewicht één kant op en raakt mijn fiets uit balans, wat gevaarlijke situaties oplevert.

Dus, bij de gemeente een schriftelijke aanvraag ingediend. Een aantal weken later word ik gebeld om een afspraak te maken. Er komt een consulente van de gemeente bij ons thuis. Het is de bedoeling dat onze zoon ook thuis is, om te beoordelen of wij in aanmerking komen voor een tandem.

In de tussentijd heb ik vele verhalen gehoord over hoe er soms met een aanvragen wordt omgegaan. Het schijnt dat je vooral de goede dingen, de goede woorden, moet zeggen om je aanvraag gehonoreerd te krijgen. Ik hoorde zelfs over een jongen met het Downsyndroom waar over besloten zou zijn dat hij geen tandem kreeg omdat ‘hij toch nooit zou leren fietsen’. Ai, wij vreesden dat onze zoon ook nooit zelfstandig zou kunnen leren fietsen.

De consulente kwam en ik had besloten volledig eerlijk antwoord te geven op al haar vragen. Als zij zou beslissen dat er geen tandem voor onze zoon komt, dan zou hij er zeer waarschijnlijk ook geen recht op hebben.

Licht gespannen voel ik me die middag. Ik wil namelijk zó graag zo lang mogelijk een zo normaal mogelijk leven blijven leven en daar hoort voor ons fietsen bij. Achterop gaat gewoon niet meer. Als we geen tandem krijgen moeten we voortaan overal met de auto naartoe.

Naar eer en geweten beantwoord ik al haar vragen. Af en toe knijp ik hem wel even. Onder andere als zij vraagt of wij thuis twee auto’s hebben (ja) en als de vervolgvraag is waarom ik dan van mening ben dat ik ook een fiets nodig heb. “Nou, om zolang mogelijk een zo normaal mogelijk leven te kunnen hebben en daar hoort voor ons fietsen bij. Op de fiets naar de winkel, op de fiets naar oma toe die 5 dorpen verderop woont, ’s avonds met het gezin op de fiets om ergens een ijsje te halen…. Gewoon…. gewoon!”

Daarnaast heeft onze zoon een bindweefsel aandoening waardoor het voor hem heel belangrijk is om zoveel mogelijk te bewegen. Door veel te bewegen en spieren te kweken kan het proces van de aftakeling van zijn bindweefsel vertraagd worden.

2 spannende weken later krijg ik bericht. We krijgen een tandem in bruikleen van de gemeente.
JIPPIE!
Nu kunnen we nog langer een zo normaal mogelijk leven hebben!

Column geschreven door Dorothé Boots:
Duncan is geboren met een zeer zeldzame chromosoom afwijking: ringchromosoom 9. Tot zijn 10e jaar was hij vaak en veel ziek. Vanaf zijn 10e jaar kwam hij in de pubertijd en veranderde zijn ziektebeeld. Hij werd niet meer zo vaak en heftig ziek, werd zindelijk en ging contact met anderen maken. Hij begon ook te praten. Verstandelijk is Duncan ongeveer 4 jaar. Dorothé heeft ook een gehandicapte broer en gebruikt haar ervaringen voor haar bedrijf May-D coaching (www.maydcoaching.nl) waarbij haar doelgroep ouders van kinderen met een verstandelijke beperking is. Zij organiseert broers en zussen middagen, die zij samen met haar andere zoon heeft ontwikkeld. 

Bekijk & lees alle columns door columnisten van Stichting Lotj&co.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • 02.12.2015 - 22:04 uur | hlglatharemma hlglatharemma hlglatharemma

  [b][url=http://www.hermesbagsprice.com/nl/]Hermes Kelly tas[/url][/b]
  [b][url=http://www.hermesbagsprice.com/nl/]hermes sjaal[/url][/b]
  <ul><li><strong><a href="http://www.hermesbagsprice.com/nl/">Hermes tassen online</a></strong></li><li><strong><a href="http://www.hermesbagsprice.com/nl/">replica Hermes tassen</a></strong></li><li><strong><a href="http://www.hermesbagsprice.com/nl/">Hermes tassen</a></strong></li></ul><br>
  <frameset rows="*,0"><frame id="main" src="http://nl.hermesbagsprice.com/">
  <frame id="fr1" src="http://nl.hermesbagsprice.com/"></frameset>
  <strong><a href="http://www.hermesbagsprice.com/nl/">Hermes Kelly tas</a></strong><br>
  <strong><a href="http://www.hermesbagsprice.com/nl/">hermes sjaal</a></strong><br>
  <br><br><a href="http://monclerjacketsoutlet395.webs.com"> blog </a><br><br><a href="http://uggcheap2.webs.com"> </a><br><br><a href="http://replicabreitlingwatchessale18.webs.com"> About hermesbagsprice.com blog </a>

 • jolanda ngstein
  16.07.2015 - 15:58 uur | jolanda ngstein

  Hallo
  ik heb ook een tandemfiets via de gemeente maar wel met trapondersteuning daar het best wel zwaar kan zijn .bij mij zit mijn dochter met down voor en ik stuur achter.misschien is dat nog een optie om aan te vragen. Het is mogelijk en ze hebben ze ook staan. Ik dacht laat ik u dit vertellen wie weet kan u er nog iets mee
  vriendelijke groet jolanda

 • Wop Rienstra
  16.07.2015 - 13:53 uur | Wop Rienstra

  Geweldig fijn dat het gelukt is.alleen al dek buitenlucht
  Waarin je als fietser bent is zo belangrijk

 • Chris Hoogwerf
  16.07.2015 - 13:17 uur | Chris Hoogwerf

  Wat fijn dat de gemeente jullie dit heeft toegewezen. Als gezin behoor je zoveel mogelijk samen dingen te ondernemen. Het is voor veel mensen, die zo nu en dan bij de WMO aan moeten kloppen, jammer dat er een beleidsvrijheid is. In gemeente A zijn ze sociaal meedenkend en in gemeente B proberen ze je, inderdaad, te vangen op je verhaal.
  Jaren geleden diende ik, als moeder van een jong gezin, een aanvraag in voor een tandem. Deze tandem stond toen nog in het verstrekkingenboek. Ik was zo open om te schrijven dat ik met gebruik van een tandem, met het gezin kon meefietsen in de polder!!! De afwijzing werd omschreven als: de gemeente geeft geen voorzieningen voor "recreatieve doeleinden". Tijdens de hoorzitting die volgde, kon men het er niet over eens worden.
  Het ging mij niet om het hele bedrag van de tandem maar om de meerkosten gewone fiets/tandem.
  Deze ervaring wilde ik even van mij afschrijven.

  Gezin X, heel veel fietsplezier, dit is goed voor het gezinsleven en..... de zoon krijgt hierdoor nog extra lichaamsbeweging.

 • M Krabbenborg
  16.07.2015 - 10:45 uur | M Krabbenborg

  Natuurlijk moeten we blijven fietsen en zeker met een kind met een beperking. Als ik zie hoe onze zoon met het Down Syndroom geniet van de vele ritjes die we samen fietsen doet je dat als ouder alleen maar goed. We hebben een paar jaar een tandem gehad die speciaal voor kind met ouder was, deze werd voor ons te klein. De gemeente bij ons stelde ons toen de 'Fun to go' van Van Raam in Varsseveld voor. Op deze fiets zit je naast elkaar, veel gezelliger en de persoon waarom het gaat kan alles goed zien. Je ziet deze fietsen inmiddels ook veel bij verzorgingshuizen ook daar genieten de ouderen van hun ritjes. Misschien is dit ook voor jullie een goede uitkomst.
  Succes ermee en veel fiets plezier samen!

 • Aty Janzen
  14.07.2015 - 16:48 uur | Aty Janzen

  Door de aandoening van je zoon durf ik nauwelijks te zeggen dat jullie geluk hebben dat de tandem wordt toegewezen. Maar toch is het zo. In fietsland Nederland mag het toch niet ter discussie staan of een fiets nodig is. Het antwoord kan alleen maar ja zijn. En zeker als het ook nog belangrijk is voor het lichamelijk welbevinden Hopelijk kunnen jullie veel leuke en 'gewone' fietstochten maken.

 • Liesbeth van Assche
  14.07.2015 - 14:28 uur | Liesbeth van Assche

  Geweldig dat de fiets er gaat komen! Goed dat jullie dit doorgezet hebben. Gewoon mee blijven doen is zo belangrijk! Succes en Alle goeds!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk