Nieuws

Tarieven parkeervoorzieningen gehandicapten lopen sterk uiteen

9 maart 2017, Supportbeurs

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de tarieven van parkeervoorzieningen voor gehandicapten per gemeente enorm verschillen. Sommige gemeenten vragen de hoofdprijs, in andere gemeenten zijn de voorzieningen veel goedkoper.

Europese gehandicaptenparkeerkaart

Wanneer je al een half jaar geen 100 meter kunt afleggen zonder loophulpmiddelen, blijvend rolstoelgebonden bent of een andere ernstige lichamelijke beperking hebt, kun je een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Wat deze parkeerkaart precies inhoudt, wat de voorwaarden zijn, hoe je de kaart aanvraagt en hoe je hem gebruikt, lees je in het artikel Europese gehandicaptenparkeerkaart op SupportBeurs.nl. Naast de kaart kun je ook een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Voor beide voorzieningen is een medische keuring verplicht.

Uiteenlopende tarieven

Een gehandicaptenparkeerkaart en -parkeerplaats vraag je aan bij de gemeente waar je woonachtig bent. Zij mogen de tarieven voor de parkeervoorzieningen zelf bepalen. Uit onderzoek van het tv-programma Kassa* blijkt dat er flinke verschillen zijn in die tarieven. Tussen de duurste gemeente, Eindhoven, en de goedkoopste gemeente, Ede, zit meer dan 550 euro verschil. Verrassend, want de voorzieningen die je krijgt, zijn precies dezelfde.

Medische kosten wel/niet vergoed

Uit het onderzoek van Kassa komt naar voren dat sommige gemeenten de medische kosten wel vergoeden, andere niet. Weer andere gemeenten verrekenen de medische kosten in het bedrag dat je moet betalen om een parkeerkaart voor gehandicapten aan te vragen. Ook zijn er gemeenten die wel of juist geen geld vragen voor de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats. Kortom; er is niet een eenduidige regeling voor gehandicapten parkeervoorzieningen en de kosten lopen per gemeente uiteen. Daarnaast is vaak niet duidelijk welke parkeerregels er gelden, want ook deze verschillen per gemeente. 

Wat kosten parkeervoorzieningen voor gehandicapten in jouw gemeente? Laat het weten in een reactie!  

* Kassa heeft tarieven vergeleken bij de 25 grootste gemeenten, met als uitgangspunt dat de aanvrager van de voorzieningen een gemiddeld inkomen heeft en zelf een auto kan besturen. Het gaat hier om het bedrag dat je krijgt als je de kosten voor de parkeerkaart, de parkeerplaats en de medische keuring bij elkaar optelt.

Europese invalidenparkeerkaart – Gehandicapten parkeerplaats – Invalidenkaart – Invalidenparkeerplek – Gehandicaptenplaats – Rolstoel P

Ook interessant