Nieuws

Technologie als aanjager van efficiënte en betaalbare zorg

17 november 2014, Supportbeurs

Betere zorg met eHealth?

De opmars van technologie in de zorg is niet meer te stuiten. Dankzij zogeheten eHealth toepassingen wordt onze zorg beter en patiëntvriendelijker georganiseerd. Waar voorheen Pfizer en co zorggiganten waren, duiken nu namen als Google, Facebook en Apple op. Apps en Wearable Technology luiden de toekomst in. Bent u er klaar voor?

eHealth creëert nieuwe zorggiganten: Google, Facebook en Apple

Wat hebben een zoekmachine, pc- en smartphone-fabrikant en een social netwerk te maken met onze gezondheidszorg? Nou, veel eigenlijk en het wordt ook steeds meer! Google en Apple trekken steeds vaker medische specialisten aan en ontwikkelen geavanceerde technieken die de gezondheidszorg op hun kop zetten.

Zo lanceerde Google al een kankerdetectiepil en de contactlens die de bloedsuikerspiegel van diabetici in de gaten houdt. Een spinoff van Google, Galico, onderzoekt hoe ouderdomsverschijnselen teruggedrongen worden met behulp van biotechnologie. En Motorola, eigendom van Google, probeert via een elektronische huidtatoeage informatie over het lichaam door te seinen naar een smartphone.

Apple zet onder meer in op de ontwikkeling van slimme horloges die ziektes tijdig opsporen. Bekende voorlopers daarvan zijn de slimme fitnesstrackers en -apps, die medische gegevens zoals hartslag, afstand en calorieën verzamelen.

En ook Facebook wil zich meer met uw gezondheid gaan bemoeien, bijvoorbeeld via apps waardoor u meer bewust wordt van uw eigen levensstijl in functie van uw gezondheid.

Van ‘wearable’ tot implantaat

Apps op smartphones en tablets die in contact staan met ‘draagbare technologie, zoals slimme ringen en horloges, zijn slechts een tussenstap. Verwacht wordt dat we op termijn allerlei apparaten gewoon in ons lichaam laten implanteren.

Zo wordt er in de UK gewerkt aan ‘eetbare’ elektronische capsules die het vetgehalte in uw bloed controleren. Of die genetisch materiaal uitsturen om uw hongergevoel te stoppen wanneer het vetgehalte te hoog dreigt te worden. En wat denkt u van cyberpillen met een ingebouwde microprocessor die uw arts in real time laten meevolgen of u uw medicatie wel op tijd neemt en of de pillen werkzaam zijn?

eHealth maakt gezondheidszorg toekomstbestendig en duurzaam

Dat technologie fungeert als een aanjager van efficiënte en betaalbare zorg, daar is iedereen zich zo langzamerhand van bewust. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek in het Martini Ziekenhuis Groningen, waar virtual reality wordt ingezet als middel voor pijnbestrijding tijdens de het wisselen van verbanden. Of aan de zorgrobots die tegenwoordig al in Nederland gebruikt worden.

De nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in sneltreinvaart op: 3D technologieën, robotica, ICT en eHealth. De gemiddelde Nederlander staat hier niet weigerachtig tegenover. Recent onderzoek naar aanleiding van Het Beste Zorgidee 2014 maakt duidelijk dat 2 op de 3 Nederlanders hoge verwachtingen koesteren omtrent de ICT-ontwikkelingen in de zorg. Ruim de helft van de ondervraagden wil meer van eHealth toepassingen gebruik maken, zoals het zelf opmeten van hartslag en bloeddruk via een smartwatch of de mogelijkheid van een digitaal videoconsult met de huisarts.

Maar eHealth is meer dan alleen een elektronisch dossier, e-consult en apps. eHealth is een nieuwe vorm van onze gezondheidszorg die betrekking heeft op zowel de organisatie, communicatie en bestuurlijke verhoudingen als de inhoud van onze zorg. Bent u er klaar voor?

Ook interessant