Nieuws

Tekort aangepaste woningen wordt alleen maar groter

20 december 2016, Supportbeurs

Aangepaste woningen voor mensen met een beperking zijn er nu al te weinig, maar het tekort wordt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar groter. Hoe komt dat? En wat zijn de gevolgen van dat woningtekort?

Ongeschikte woning

Uit onderzoek van onder meer Ieder(in) blijkt dat bijna de helft van alle mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zijn of haar woning ongeschikt vindt. Vaak ontbreken de aanpassingen die nodig zijn om goed en zelfstandig te kunnen functioneren. Zo is er vaak geen traplift, heeft de woning smalle deuren of is het toilet te laag. Mensen voelen zich bovendien vaak eenzaam of onveilig in hun buurt. Maar verhuizen naar een aangepaste woning? Dat gaat niet. Die is er namelijk in de meeste gevallen simpelweg niet.

Aangepaste regels

Illya Soffel, directeur van Ieder(in), stelt dat het huidige kabinetsbeleid de problemen veroorzaakt. Het aantal bedden in instellingen wordt afgebouwd en gemeenten zijn zo uiteindelijk verantwoordelijk voor het huisvesten van mensen met een beperking. In de praktijk pakt dat vaak niet goed uit. Afgelopen week werd ook duidelijk dat Stef Blok, minister van Wonen, de woningbouwregels wil aanpassen. Hij wil onder meer de minimale breedte van deuren en gangen schrappen, waardoor het maar de vraag is of deze nog wel goed door rolstoelers te gebruiken zijn. Daarnaast wil hij woningcorporaties niet langer verplichten om huizen en appartementen te voorzien van een berging of een balkon.

Nauwelijks zelfredzaam

Landelijke belangenorganisaties maken zich ernstig zorgen over de plannen van minister Blok. Ze zijn bang dat er straks nog minder (sociale) woningen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Nu al kan die groep nauwelijks een geschikt woonruimte vinden. Daardoor blijven mindervalide jongeren vaak bij hun ouders wonen. Bovendien leven mensen regelmatig in een woning die eigenlijk niet bij hen past, waardoor ze nauwelijks zelfredzaam zijn en snel vereenzamen. Want aangepaste woningen liggen vaak afgezonderd of zijn zelfs helemaal niet beschikbaar. Een kwalijke zaak, vindt Illya Soffel.

Onaangepast huis in slechte wijk

Volgens Femmianne Bredewold van de Universiteit van Humanistiek zijn de plannen van minister Blok geen goed idee. Zij zegt dat mensen met een beperking vaak weinig te besteden hebben, waardoor ze nu regelmatig in een onaangepast huis in een slechte wijk terechtkomen. Wanneer ze daar geen professionele begeleiding of mantelzorg krijgen, slaat de eenzaamheid toe, kunnen er problemen ontstaan met de buren of kunnen ze zelfs in het criminele circuit belanden. 

Rekening houden

Minsister Blok ziet vooralsnog geen probleem. Hij gaat ervan uit dat de bouwsector rekening houdt met functiebeperkte mensen. Maar de belangenorganisaties vrezen dat dat niet gebeurt. Volgens hen zijn overheidseisen echt noodzakelijk. Bovendien staan de plannen van minister Blok volgens de organisaties haaks op het VN-verdrag dat een aantal maanden geleden is geratificeerd. Het verdrag stelt dat mensen met een handicap juist zoveel mogelijk zelfstandig moeten wonen en daar bovendien recht op hebben. Minister Blok is dan ook gevraagd om zijn plannen verder toe te lichten. 

Wat vind jij van de plannen van minister Blok? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant