Nieuws

Tien aandachtspunten voor aankoop van scootmobiel

24 juli 2016, Supportbeurs

Wil je mobiel blijven, ondanks dat je slecht ter been bent? Boodschappen doen of een terrasje pikken, vrienden bezoeken, de natuur intrekken… zonder dat je hiervoor iemand moet ‘lastig’ vallen of andere vervoersregelingen moet treffen? Een scootmobiel helpt veel chronisch zieken, mensen met een beperking en ouderen zelfstandig en mobiel te blijven. Als je een scootmobiel gaat kopen, heb je een ruime keuze. We geven je graag een tiental aandachtspunten, die je helpen bij het maken van een juiste keuze.

1. Binnen of buiten?

Er zijn scootmobielen specifiek om binnen te gebruiken; deze zijn wat kleiner van formaat, lichter en zeer wendbaar. Wil je er (ook) mee naar buiten, dan heb je de keuze tussen een scootmobiel die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken en één die vooral voor gebruik buitenshuis bedoeld is. De tussenvariant heeft een groter bereik en is robuust, maar toch smal en wendbaar genoeg voor thuis of in de supermarkt. De echte buiten-scootmobielen zijn de wat grotere, zwaardere en stevigere exemplaren die hogere snelheden halen en een groot bereik hebben. Ze zijn tevens uitgerust met lichten en richtingaanwijzers en hebben meestal een betere vering, besturing en comfortabelere stoel, wat ze ook voor lange afstanden geschikt maakt.

2. Vast of opvouwbaar?

Een opvouwbare scootmobiel is licht(er) zodat je hem gemakkelijker tilt of draagt; ideaal als je van plan bent om hem vaak mee te nemen in een auto.
Onze tips: meet vooraf goed de ruimte van je kofferbak op, dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Laat je ook uitgebreid voorlichten over hoe je de scootmobiel moet demonteren of in- en uitklappen.

Wil je met jouw scootmobiel vooral in je eigen omgeving rijden, dan kies je best voor een vast exemplaar. Vaste scootmobielen zijn doorgaans stabieler, comfortabeler en hebben een groter bereik.

3. Aantal wielen

Er zijn scootmobielen met 3, 4 of 5 wielen. Is het belangrijk dat je zeer wendbaar bent en dat je kort kunt draaien in kleine(re) ruimtes? Dan is een scootmobiel met 3 wielen geschikt. Een scootmobiel met 4 of 5 wielen ligt stabieler op de weg en haalt meestal ook een hogere snelheid. Een dergelijke scootmobiel is de betere keuze als je lang(er) op pad wilt. Vijfwielers zijn vooral aan te raden voor als je een wat hoger lichaamsgewicht hebt of graag heel wat boodschappen wilt vervoeren.

4. Massieve of luchtbanden?

Massieve banden hebben als grote voordeel dat ze nooit lek raken. Het nadeel is wel dat ze minder veren en dat dit impact heeft op jouw rijcomfort. Ben je van plan om lange ritten te maken, dan is een scootmobiel met luchtbanden aan te raden.

Onze tip: je kunt je luchtbanden ook laten behandelen met anti-lek middel. Hierdoor loop je minder risico op een lekke band en gebeurt het toch, dan repareert de band zich ‘automatisch’ zodat je toch je weg kan vervolgen. Ben je erg bang ooit ergens met een lekke band of andere pech onderweg te stranden, dan kun je ook altijd nog de Wegenwacht Pechhulp inroepen.

5. Comfort

Niet alleen de wielen maar ook de stoel is van belang voor jouw comfort. Geveerde en verstelbare stoelen bieden je extra comfort. Daarnaast is het belangrijk dat de stoel jouw lichaam goed ondersteunt. Er bestaan scootmobielen met echte ergonomische stoelen. Daar betaal je vaak wel meer voor. Ben je niet van plan om lange ritten te maken, dan is dat iets minder van belang.

Onze tip: hoe comfortabel de scootmobiel is, maak je niet op uit de informatiebrochure maar moet je ervaren. Vraag dus altijd om een proefrit!

6. Lage of hoge snelheid?

Er bestaan scootmobielen met een maximumsnelheid van 6 tot 22 kilometer per uur. Een hogere snelheid is handig als je langere afstanden wilt afleggen of als je bijvoorbeeld regelmatig met een fietser wilt meerijden. Scootmobielen met een hoog snelheidsbereik kun je overigens ook altijd ‘lager’ instellen met behulp van een draaiknop of tik op het touchscreen dashboard.

7. Bereik: dichtbij of ver?

Blijf je in je eigen buurt of wil je er juist eens op uittrekken? Het bereik is een belangrijk aandachtspunt bij jouw keuze voor een scootmobiel. Het bereik varieert van 12 kilometer tot wel 70 kilometer met één opgeladen accu. Om de accu weer helemaal op te laden heb je zo’n 10 tot 14 uur nodig.

Onze tip: reken op voorhand al eens de maximale afstand die je wilt afleggen uit, zodat je in de winkel heel gericht kunt kiezen tussen de modellen die aan jouw eis voldoen.

8. Verzekering verplicht

Als je met je scootmobiel de openbare weg opgaat, dan is een WA-verzekering verplicht. Bij je WA-verzekering krijg je een verzekeringsplaatje, dat je achterop de scootmobiel moet monteren. Dit vervangt in feite het kenteken. Optioneel kun je jouw scootmobiel (en eventueel ook alle accessoires) verzekeren tegen schade, diefstal, joyriding, aanrijding enz.

9. Rijvaardigheidstraining scootmobiel

Je hoeft geen rijbewijs, noch bromfietscertificaat te hebben om met een scootmobiel te rijden. Aangezien je je wel in het verkeer begeeft, is het belangrijk dat je goed weet aan welke regels jij je moet houden. Zo mag je nooit op de autoweg rijden en zijn wegen die verboden zijn voor brommers ook voor scootmobielers verboden. Op een brom-/fietspad geldt een maximumsnelheid van 30 km/u; mag je op het voetpad dan moet je je aan een maximumsnelheid van 6 km/u houden.

Onze tip: wil je precies weten hoe het in z’n werk gaat? Volg dan een rijvaardigheidstraining en verkeerscursus. Veilig Verkeer Nederland geeft regelmatig rijvaardigheidstrainingen door het hele land heen.

10. Budget en vergoedingen voor scootmobiel

Op de markt vind je scootmobielen met een prijskaartje variërend van 500 euro tot wel 9.000 euro. Verder kun je jouw scootmobiel ook nog uitbreiden met praktische accessoires, zoals bijvoorbeeld een stok- of rollatorhouder, overkapping, afdekhoes, boodschappentas of -mandje, bagagekoffer, beensteun, zuurstoffleshouder enz.

De aankoop van een scootmobiel wordt niet vergoed door een zorgverzekeraar, maar eventueel kom je wel in aanmerking voor een WMO-vergoeding. Voor alle informatie en voorwaarden richt je je tot je gemeente.

Ook interessant