Nieuws

Tips en hulpmiddelen voor veiliger traplopen

4 december 2016, Supportbeurs

Stabiel en veilig traplopen is voor veel mensen een ware uitdaging, zeker wanneer je een lichamelijke beperking hebt. SupportBeurs.nl geeft je handige tips en hulpmiddelen voor op de trap.

Als mensen lastig kunnen traplopen, kiezen ze vaak voor een grote aanpassing in hun woning, zoals een traplift of verbouwing. Soms verhuizen ze zelfs. Maar wist je dat veiliger traplopen vaak al lukt met simpele oplossingen?

1. Zoek grip
Natuurlijk wil je voorkomen dat je uitglijdt op de trap. Dat kun je voorkomen als je achteruit de trap af gaat. Misschien iets minder elegant, maar wel veiliger! Je voeten hebben daarnaast meer grip op de treden door middel van antislipstrips en antislipspray, net als door schoenen en sokken met een stroeve zool. Ook speciale trapneuzen kunnen helpen. Dat zijn kleine profielen, die aan de rand van iedere trede worden bevestigd en ervoor zorgen dat je minder snel uitglijdt. En wist je dat er ook antislipmateriaal voor op leuningen bestaat? Zo voorkom je dat je handen van de leuning glijden.

2. Zorg voor zicht
Om je trap veilig te betreden, is het belangrijk dat je alle treden goed kunt zien. Zorg daarom om te beginnen voor goede verlichting in het trappenhuis. Het is handig om een lichtsensor te gebruiken, want dan hoef je het licht niet zelf aan en uit te doen. Wat ook zorgt voor beter zicht, zijn contrasterende kleuren op de trap(treden). Zo kun je niet alleen goed zien waar de trede eindigt, maar geef je bovendien wat extra kleur aan je interieur!

3. Draag zo min mogelijk
Bij het traplopen vestig je je aandacht bij voorkeur zoveel mogelijk op jezelf. Neem daarom zo min mogelijk spullen mee in je handen, zeker wanneer je naar beneden loopt. Wil je toch spullen meenemen? Beperk dan de hoeveelheid, zodat je altijd één hand vrij hebt om jezelf vast te houden aan de leuning. Je kunt alle spullen ook in een tas of wasmand doen die je om je schouder kunt hangen, zodat je beide handen vrij hebt. Zachte objecten kun je daarnaast prima omlaag gooien, om er vervolgens zelf rustig achteraan te lopen.

4. Gebruik hulpmiddelen
Er bestaan, behalve trapliften, nog allerlei handige middelen die je helpen om veiliger de trap af te lopen, maar die een stuk eenvoudiger in je huis zijn te plaatsen. Zo kun je kiezen voor tussentreden. Dat zijn houten, op maat gemaakte blokken. Ze verdubbelen het aantal treden, terwijl het hoogteverschil juist wordt gehalveerd. Ook handig is een dubbele trapleuning. Zo heeft je lichaam aan beide kanten steun wanneer je de trap op en af gaat.

Zit je in een rolstoel? Dan heb je bovenstaande tips in de toekomst wellicht niet meer nodig. Er wordt namelijk hard gewerkt aan rolstoelen die zélf de trap opklimmen.
 
Wat zijn jouw ervaringen met traplopen? Laat ze weten in een reactie!

Ook interessant