Nieuws

Tips voor (tijdelijk) overdragen van mantelzorg

1 september 2016, Supportbeurs

Als je zorgt voor een ander, heb je soms even tijd voor jezelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen dan zorgen. Dat kan echter alleen als je de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen.

Tips van Mezzo om de mantelzorg met een gerust hart over te dragen:

Verzamel alles wat belangrijk is voor je vervanger om te weten. Wellicht dat je tijdens het zorgen van je partner/kind/familielid zaken de binnen schieten, schrijf deze tips dan op. 

Gaat degene waarvoor u zorgt ‘buitenshuis’? Neem dan van te voren samen een kijkje; hoe zien de locatie en de voorzieningen er uit? Zo kun je je beiden een voorstelling maken en zich makkelijker voorbereiden. 

Zorg voor een goede ‘match’ door tijdig met de organisatie die de vervangende zorg voor je aanvraagt in gesprek te gaan. Geef zo duidelijk mogelijk aan welke zorg en ondersteuning nodig is, zodat heel gericht gezocht kan worden naar de persoon of instelling die het beste bij de situatie van jouw naaste past. 

Zie jouw naast op tegen een (tijdelijk) andere mantelzorger? Het kan lastig zijn je naaste te    overtuigen dat het voor jou goed is even wat tijd voor jezelf te hebben. Laat een ander vertrouwd persoon met je naaste praten en overtuigen, zoals een familielid of de huisarts. Bemiddeling kan goed werken.

Gebruik een van de handige checklists van Mezzo, zo zie je niets over het hoofd en is alle    informatie voor je vervanger goed en snel terug te vinden. Zeker als je voor de eerste keer de zorg overdraagt, kan een checklist heel handig zijn.
Een handige, algemene checklist voor de overdracht van zorg >

Bron: Mezzo

Ook interessant