Toilet

27.11.2019 | Columns | 3874 keer bekeken
Toilet

Gelukkig zie je ze steeds vaker, de onontbeerlijke rolstoeltoiletten. Als ik er één zie krijg ik spontaan aandrang, vooral in een mij onbekende omgeving, je weet namelijk nooit hoelang het duurt tot je de volgende tegenkomt.

Als ik de deur wil openen zit deze doorgaans op slot.
“Bezet” dacht ik de eerste keer dat mij dit overkwam, maar na drie kwartier begon ik toch te twijfelen. En terecht, zo bleek, want ik moest de sleutel ergens aan de andere kant van het gebouw gaan halen. Deze lag bij de kassa, waar een rij stond van 27 klanten, die allemaal cadeautjes hadden gekocht welke uiteraard ingepakt moesten worden.

Waarom die toiletten op slot moeten terwijl er niemand op zit is voor mij een raadsel. Ik heb het wel eens ergens aan een medewerkster gevraagd en het antwoord luidde (ik citeer):’’Anders gaan er steeds mensen op’’.‘’Ja, Dat heb je met toiletten ‘’dacht ik.Waarschijnlijk bedoelde ze mensen die er volgens haar niet op mochten omdat ze niet genoeg mankeerden. Persoonlijk sta ik liever even te wachten op een illegale plasser, dan dat ik de halve zaak doormoet op zoek naar de sleutel, die ik na afloop ook nog eens terug moet brengen.

Als ik dan de sleutel heb bemachtigd draai ik heel voorzichtig de deur open, want er kan natuurlijk ook gewoon iemand binnen zitten. Eenmaal binnengekomen schuif ik eerst even alle spullen opzij (stofzuigers, vuilnisbakken, strijkplanken, wasmanden ed.). En terwijl ik mijn behoefte aan het doen ben hoor ik iemand aan de deur morrelen.

Ik roep nog angstig dat het bezet is, maar de schoonmaakster staat al binnen, en kijkt verbaasd naar deze indringer. Als ik mijn excuses heb aangeboden voor het ongevraagd betreden van haar schoonmaakhok laat ze mij morrend gaan.

Voor straf heb ik mijn handen niet gewassen, dat zal ze leren!

Lees meer columns van Burugo op de website van Dwarslaesie Organisatie Nederland of volg Burugo op Facebook

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 05.11.2017 - 13:11 uur | Ron Siteur

  Heel herkenbaar. Ikzelf ook rolstoeler partiele dwarslaesie. Gelukkig komt het zelden voor dat ik voor de grote boodschap een toilet nodig heb, maar ook voor mijn kleine boodschap kan ik zelden ergens terecht. Mijn oplossing is een condoomcatheter en een plaszak op mijn been. En ja als die vol is....... laat ik deze dan gewoon maar op straat leeglopen. Andere optie is er niet.
  Ook als patient in een groot ziekenhuis in Utrecht meegemaakt. De douchruimte op de kamer te krap om met een douchstoel het toilet te bezoeken en onmogelijk om daar te douchen. Nu is er op de gang een badkamer van zeker 9 vierkante meter die als voorraadkast gebruikt wordt. Fijn, daar dus ook niet!!
  Probeer overigens maar eens een hotel met "roll-in shower" in Nederland te boeken. De meeste hotels weten niet eens wat het is. Of bezoek eens een strand, het openbaar vervoer...........!!!!
  Nee.... wat dat betreft is Nederland een 3e wereldland en is het in de meeste overige europesche landen een stuk beter geregeld.

 • 02.11.2017 - 17:35 uur |

  Graag heel graag wil ik hier een reactie plaatsen want ik ben zelf rolstoeler met een partieele dwarslaesie en zit ook vaak te zoeken naar een angepast toilet .
  In een stad als Groningen is er slechts 1 waarvoor je dan eerst een stel fietsen voor de onopvallende deur moet laten verwijderen door een vriendelijke voorbij
  ganger .
  Daarna 50 cent moet betalen in een automaat aan de muur .
  Vandaar dat mijn vrouw en ik steeds vaker naar de oosterburen,( Duitsland )reizen en zonder zorgen 3 vakantie weken lang in elk dorp gebruik kunnen maken van een aangepast toilet,
  met onze euro sleutel die overal past zelf op de deur van het gemeente huis waar we dan ook gebruik kunnen maken van de aangepastte wc.mocht er wat zelden gebeurt geen wc in de buurt zou zijn.
  Ik heb het gevoel dat er in ons land veel wordt gepraat maar niets gebeurt .
  Zelfs de euro sleutel past nergens ook niet bij de benzine stations waar idd de boel moet worden verwijderd of de doorgang half moet worden gesloopt ,.
  Zelfs in de grote steden als Den Haag is het zoeken naar een geschikte wc .
  Ja idd wat een ergernis in ons mooie landje en dan zeggen ze wel es met kletsen heb je geen wc

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk