Nieuws

Topsport met Zonder Handicap

5 november 2013, Supportbeurs

Topatlete Marije Smits vertelt:

Toen ik begon met atletiek, was dat vooral om weer te leren rennen. Ik was 14 en twee jaar eerder werd mijn rechterbeen boven de knie geamputeerd vanwege botkanker. Ik was gelukkig volledig genezen en kon een jaar na mijn operatie weer lopen. Maar meekomen met mijn klasgenoten lukte niet. Om mijn fysieke conditie te verbeteren begon ik met atletiek. Niet zozeer om te kunnen rennen met een prothese (ik dacht dat prothesemaker Frank Jol gek was toen hij het voorstelde), maar om weer mee te kunnen met mijn klasgenoten.

Frank gaf mij gratis een sportprothese (kosten ongeveer € 10.000,-). Absurd natuurlijk, maar ik was zo blij. En blijkbaar had ik talent. Verspringen was mijn ding en ik begon aan wedstrijdsport.

Tussen 2002 en 2012 mocht ik naar 3 Paralympics, 2 wereldkampioenschappen, verschillende Europese – en talrijke nationale kampioenschappen. Ik won goud en zilver op het WK, haalde bijna alle finales tijdens de Paralympics en heb met 3.74 m het huidige Nederlandse record verspringen in mijn handicapklasse (F42). Ik stond in wedstrijden waarin Usain Bolt mee rende, trainde met de beste coaches en was één van de eerste Paralympische atleten met een internationale kledingsponsor: ASICS.

En dat allemaal omdat mijn prothesemaker destijds € 10.000,- in mij investeerde. De laatste jaren sponsorde Ottobock mijn dure protheseonderdelen. Maar zonder de kennis en inzet van Frank zou ik geen kans hebben gehad om aan één wedstrijd mee te doen. De Paralympics in Peking overtuigden mij ervan dat elke gehandicapte het verdient zijn of haar sportieve droom na te streven. Deze ambitie mag niet worden beknot door “futiliteiten” als geld. En zo werd Topsport met Zonder Handicap geboren.

Topsport met Zonder Handicap ondersteunt jonge talentvolle sporters met een lichamelijke handicap die de ambitie hebben om te top te halen. Op onze website kunnen zij zich aanmelden voor een bijdrage in de kosten om aan die top te komen. Is er een sportprothese nodig, een speciale stoel voor een skiff of  steun voor de reis naar die ene geweldige coach in de VS. Elke aanvraag wordt zorgvuldig beoordeeld. De passie, het ontwikkelingsplan, de trainingsschema’s, de resultaten en natuurlijk de hulpvraag zijn hierin van belang.

Topsport met Zonder Handicap ondersteunt sinds 2010 al meer dan 25 atleten (gemiddeld € 2.500,- per atleet). Per kwartaal zien we gemiddeld vier of vijf aanvragen. Onze ambitie is om twee jaar of langer te helpen, want talent moet groeien en een jaar is erg kort.

Een bijzonder moment was in september 2012. Ronald Hertog won een bronzen medaille met speerwerpen tijdens de Paralympics. De speer waarmee hij won was gefinancierd door onze stichting! Natuurlijk wierp hij elke cm zelf, maar wij mochten deel uitmaken van zijn droom.
 
Sporten met een handicap is de beste manier om iets negatiefs om te zetten in iets positiefs. Wij geven graag gehandicapt jong talent de kans om te ervaren wat ik heb ervaren in mijn topsportcarrière: een beperking is niet per se een grens, maar een kans.

Wilt u Stichting Topsport met Zonder Handicap steunen?

Artikel aangeleverd door Marcel Foppen (Manager Mobility Solutions Otto Bock Benelux), voormalig medewerker OttoBock Benelux.

Ook interessant