Treinreizen makkelijker voor mensen met functiebeperking

Het wordt voor mensen met een beperking steeds makkelijker om te reizen met de trein. De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de toegankelijkheid van hun stations en treinen. Er zijn inmiddels al ongeveer 3200 maatregelen genomen, maar er volgen in de toekomst nog veel meer.
Geleidelijnen
50% van de ongeveer 400 stations in Nederland is momenteel volledig toegankelijk voor rolstoelen door liften en hellingbanen. Over vijf jaar moet dit gelden voor 75% van alle stations. Verder kunnen mensen met een visuele beperking of een rolstoel al op 102 stations NS Reisassistentie krijgen bij het in- of uitstappen. De NS wil deze service de komende acht jaar op nog eens 45 stations gaan aanbieden. Bovendien zijn alle stations voorzien van verbrede stationspoortjes, braillepictogrammen, geleidelijnen en servicepunten die hulpbehoevende treinreizigers 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord kunnen staan.
Braillebordjes
Ook de treinreis zelf wordt makkelijker. Alle Intercity’s zijn tegenwoordig uitgerust met verbrede voorrangsstoelen, die herkenbaar zijn aan speciale stickers. Verder hebben veel treinen extra brede zitplaatsen en ingangen voor mensen met een rolstoel of scootmobiel, net als een rolstoeltoegankelijk toilet. In een aantal treinen zijn er daarnaast ook braillebordjes op de trapleuningen en geleidelijnen op de vloer geplaatst. Ook biedt de NS visueel beperkte passagiers de OV-chip Plus aan, die hun treinreis automatisch boekt. Alle functiebeperkte treinreizigers kunnen daarnaast een OV-Begeleiderskaart aanvragen, waarmee een begeleider gratis mee mag reizen.
Smartphone-boekingen
Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu is voor nu tevreden met de aanpassingen, maar er valt nog meer te verwachten. Zo onderzoekt ProRail hoe reizigers met een beperking vóór hun vertrek meer actuele informatie kunnen ontvangen over de voorzieningen op de stations die zij bezoeken. Bovendien willen ProRail en NS de assistentieverlening verder verbeteren door een app en een nieuw boekingssysteem. Reizigers kunnen dan een uur van tevoren met hun smartphone Reisassistentie aanvragen en sneller en eenvoudiger contact opnemen met de NS. De app en het bijbehorende boekingssysteem moeten begin 2017 klaar zijn voor gebruik.
Reis jij vaak met de trein? Laat het weten in een reactie!
Bron afbeelding: Hung Chung Chih / Shutterstock.com