Tuingeluk dankzij aangepast tuinieren

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat tuinieren goed is voor lichaam en geest. Mensen die graag tuinieren lopen minder risico op een hartaanval en leven gemiddeld zeven jaar langer. Amper dertig minuten per week doorbrengen in je tuin, heeft zelfs al een positief effect op je mentale gezondheid. Ook als je een (fysieke) beperking hebt, staat niets je in de weg om in je tuin te wroeten. We geven enkele tips… Stroop je mouwen maar op en begin maar met onkruid wieden, bloemen planten en struiken snoeien.
Aangepast tuinieren: drie slimme tips voor comfortabel tuinieren
Tuinieren is best een intensieve klus, die meestal gepaard gaat met veel bukken, knielen, op ladders staan en soms gewoon zwaar fysiek geweld. Wanneer je een (fysieke) beperking of chronische ziekte hebt, is dat niet allemaal vanzelfsprekend maar dat betekent niet dat je niet kunt tuinieren. Je moet gewoon een beetje slim zijn en aangepast tuinieren.
Tip 1: De aangepaste tuin
Rolstoelgebruikers kunnen hun tuin (her)aanleggen met paden die zo’n 1,2 meter breed zijn en voorzien zijn van plaatsen waar je kunt draaien (1,5 meter breed). Het handigst zijn paden van ruwe tegels / klinkers, asfalt… kortom, materialen die stroef blijven wanneer ze nat worden. Een verhoogde rand langs de paden voorkomt dat je met je wielen in de border terechtkomt. Moet je niveauverschillen overbruggen, dan kan dat met een helling in plaats van trapjes.
Wanneer bukken niet meer zo gemakkelijk gaat, kun je werken met verhoogde tuinbakken. Dat kan zelfs heel goedkoop door verschillende kratten op te stapelen. Hou wel in de gaten dat de constructie stevig en stabiel is en dat water nog weg kan. Als je de bakken niet breder dan 60 cm maakt, zijn ook de achterste plantjes nog vrij comfortabel te bereiken. Werken met kratten heeft nog als extra voordeel dat je kratten met uitgebloeide tuingewassen naar achter kunt schuiven en vervangen door andere of bijvoorbeeld kratten met bloembollen eerst op een rustig plekje kunt laten bloeien. En je kunt per krat of bak met een verschillende grondsamenstelling werken, zodat je de meest vruchtbare (moes)tuin in de regio creëert.
Tip 2: Kies voor een onderhoudsvriendelijke tuin
Als tuinieren je hobby is maar je niet te veel uren in je tuin kunt/wilt besteden, is de keuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin snel gemaakt. Zo is antiworteldoek natuurlijk handig; dan hoef je minder tijd aan onkruid wieden te besteden. Ook met je plantenkeuze kun je het jezelf gemakkelijk maken. Er zijn meer dan genoeg planten die weinig onderhoud vragen en toch prachtige blikvangers zijn. Een andere tip is om niet te lang in dezelfde houding dezelfde werkzaamheden uit te voeren.
Tip 3: Aangepast tuingereedschap
Wist je dat er al heel wat tuingereedschap op de markt is, waarmee je echt comfortabel aangepast tuiniert? Op de website van Able2 of Medipoint vind je bijvoorbeeld harken en tuinvorken met een pistoolgriphandvat, wat voor een stevige grip zorgt waarbij je pols een natuurlijke houding aanhoudt. Ook is er tuingereedschap met een extra lange steel, wat ideaal is voor mensen die problemen hebben met bukken of die zittend willen tuinieren.
Op de markt is ook een speciale armondersteuning verkrijgbaar, die bevestigd kan worden op de achterkant van de meeste tuingereedschappen en daardoor voor meer controle en gewichtsverdeling zorgt. Tuinders met zwakke handen of polsen hebben zo meer ondersteuning.
Ook handig is een tuinkruk op wieltjes, zodat je zittend en zonder tussentijds op te moeten staan, kunt tuinieren. Of een lichtgewicht tuinzitje, dat je als stoeltje gebruikt tijdens het snoeien of knippen, maar ook kunt omdraaien zodat je comfortabel geknield kunt tuinieren.
Inspiratie nodig?
Ok! Aan de slag! Heb je inspiratie nodig voor de aanleg van jouw aangepaste tuin of wil je wel eens zien welke tuinontwerpen aangepast tuinieren mogelijk maken? In Frederiksoord (Drenthe) kun je dankzij de Stichting Van Swietentuin verschillende voorbeeldtuinen bekijken. De focus ligt hier op aangepaste tuinen voor mensen met (wandel)stok of rolstoelgebruikers. Maar ze hebben er ook een voorbeeldtuin aangelegd speciaal voor blinden en slechtzienden.
In Amersfoort kun je naar Schothorst, een landgoed met een demonstratietuin die speciaal is ingericht voor rolstoelgebruikers en blinden.
De Botanische Tuinen in Utrecht zijn gedeeltelijk aangepast en toegankelijk voor rolstoelgebruikers en blinden, wellicht doe je hier ook de nodige inspiratie op!
Heb jij zelf meer tips voor aangepast tuinieren?