Tweede Kamer: ‘Betaling PGB moet anders’

11.03.2016 | Algemeen nieuws | 1902 keer bekeken
Tweede Kamer: ‘Betaling PGB moet anders’

Na alle problemen rondom het persoonsgebonden budget (PGB) vorig jaar is de Tweede Kamer het zat. Naast de oppositiepartijen willen nu ook de VVD en PvdA dat deze budgetten niet langer door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) worden uitbetaald. ‘De tijd is nu gekomen om een andere weg in te slaan.’

Calamiteiten oplossen

Vanaf 1 januari 2015 wordt de uitbetaling van het zorggeld geregeld door de SVB. Sinds die datum heeft de verzekeringsbank echter te maken met een onophoudelijke stroom van klachten. Zo hebben duizenden zorgverleners hun salaris afgelopen jaar veel te laat ontvangen en zijn er een jaar later nog altijd forse administratieve problemen. Zorg inkopen via een PGB is immers ingewikkelder en onoverzichtelijker geworden, met alle gevolgen van dien. ‘Ambtenaren zijn nu vooral bezig met calamiteiten oplossen,’ meldde RTL Nieuws.

Fragiel systeem

Naast de problemen rondom de administratie is er nauwelijks zicht meer op het aantal fraudegevallen. Zo blijkt uit meerdere onderzoeksrapporten, zoals dat van Bureau ICT-toetsing (BIT), dat het computersysteem van de SVB fragiel is en ernstig tekortschiet. Opiniemaker René Veldwijk zegt hierover: ‘De politiek heeft nu van het BIT een signaal heeft gekregen dat niet meer valt te negeren. Het komt de komende jaren niet goed met de PGB-uitvoering, tenzij er stevig wordt ingegrepen.’

Alternatieve manieren

Daarom wil de Tweede Kamer nu dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat zoeken naar alternatieve manieren voor de uitbetaling van het zorggeld. Dit moet nog vóór de zomer gebeuren. ‘De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om een andere weg in te slaan. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn’, aldus VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Coalitiepartner PvdA sluit zich hierbij aan.

Meer controle

De oplossing die het meest aannemelijk lijkt, is dat mensen zelf weer meer controle krijgen over de uitbetaling van de PGB’s. D66 stelt bijvoorbeeld een bankrekening voor, die uitsluitend voor zorguitgaven gebruikt kan worden. Dit idee wordt massaal omarmd door budgethouders, meldt RTL Nieuws. Mensen gaan dan immers zelf weer betalen en krijgen zo de regie over hun geld (en leven) terug.

In de week van 14 maart vergadert de Tweede Kamer over deze kwestie. Het is dan alweer de zesde keer dat staatssecretaris Van Rijn zich moet verantwoorden voor de problemen rondom het PGB.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Trudis Velthof
  18.03.2016 - 10:59 uur | Trudis Velthof

  Onbegrijpelijk! In 2000 kreeg ik PGB voor HH. Het werd toen door de SVB uitbetaald aan mijn hulp. Een en al knudde, moest er steeds achteraan dat mijn hulp haar geld kreeg. Een klein jaartje later kon ik het in eigen beheer krijgen als ik dat wilde, dit heb ik met beide handen aangegrepen. Bij de bank een speciale rekening geopend wat alleen voor de PGB was. 2x per jaar controle en alles liep als een trein.
  Enkele jaren later ging SVB eruit en nam het ZF (zorgverzekeraar) het over, ook nu ging alles van een leien dakje. Vorig jaar moest alles ineens weer veranderd worden en ging de SVB er weer over. De eerste twee maanden ging het haperend maar na enkele telefoontjes liep het weer als een trein. Mijn hulp krijgt nu een vast maandbedrag en het gaat prima, zij krijgt op tijd haar loon en ik heb minder administratie. En NU????? Weer veranderen en een aparte bankrekening openen? Banken zijn hier helemaal niet meer haperig op, een rekening dat hun niets oplevert. Ik had er toen al moeite mee om er een apart voor het PGB te openen. Komen de problemen alleen voor bij WLZ? Breng dat dan onder bij een andere instantie.

 • K Hendriks
  17.03.2016 - 17:28 uur | K Hendriks

  als butcethouder zou ik weer blij zijn met mijn geld op de rekening nu kunnen we niet goed controleren
  k.hendriks

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk