Tweede Kamer: ‘Betaling PGB moet anders’

Na alle problemen rondom het persoonsgebonden budget (PGB) vorig jaar is de Tweede Kamer het zat. Naast de oppositiepartijen willen nu ook de VVD en PvdA dat deze budgetten niet langer door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) worden uitbetaald. ‘De tijd is nu gekomen om een andere weg in te slaan.’
Calamiteiten oplossen
Vanaf 1 januari 2015 wordt de uitbetaling van het zorggeld geregeld door de SVB. Sinds die datum heeft de verzekeringsbank echter te maken met een onophoudelijke stroom van klachten. Zo hebben duizenden zorgverleners hun salaris afgelopen jaar veel te laat ontvangen en zijn er een jaar later nog altijd forse administratieve problemen. Zorg inkopen via een PGB is immers ingewikkelder en onoverzichtelijker geworden, met alle gevolgen van dien. ‘Ambtenaren zijn nu vooral bezig met calamiteiten oplossen,’ meldde RTL Nieuws.
Fragiel systeem
Naast de problemen rondom de administratie is er nauwelijks zicht meer op het aantal fraudegevallen. Zo blijkt uit meerdere onderzoeksrapporten, zoals dat van Bureau ICT-toetsing (BIT), dat het computersysteem van de SVB fragiel is en ernstig tekortschiet. Opiniemaker René Veldwijk zegt hierover: ‘De politiek heeft nu van het BIT een signaal heeft gekregen dat niet meer valt te negeren. Het komt de komende jaren niet goed met de PGB-uitvoering, tenzij er stevig wordt ingegrepen.’
Alternatieve manieren
Daarom wil de Tweede Kamer nu dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat zoeken naar alternatieve manieren voor de uitbetaling van het zorggeld. Dit moet nog vóór de zomer gebeuren. ‘De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om een andere weg in te slaan. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn’, aldus VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Coalitiepartner PvdA sluit zich hierbij aan.
Meer controle
De oplossing die het meest aannemelijk lijkt, is dat mensen zelf weer meer controle krijgen over de uitbetaling van de PGB’s. D66 stelt bijvoorbeeld een bankrekening voor, die uitsluitend voor zorguitgaven gebruikt kan worden. Dit idee wordt massaal omarmd door budgethouders, meldt RTL Nieuws. Mensen gaan dan immers zelf weer betalen en krijgen zo de regie over hun geld (en leven) terug.
In de week van 14 maart vergadert de Tweede Kamer over deze kwestie. Het is dan alweer de zesde keer dat staatssecretaris Van Rijn zich moet verantwoorden voor de problemen rondom het PGB.