Nieuws

Vakantie… maar niet als je mantelzorger bent

12 augustus 2019, Supportbeurs

De zomerperiode is voor veel Nederlanders een moment om de batterij op te laden en op vakantie te gaan. Voor veel mantelzorgers betekent het vooral extra drukte en stress… Want als thuiszorgmedewerkers genieten van hun welverdiende vakantie, komen de zorg en ondersteuning voor een chronisch zieke, gehandicapte of oudere vaak nog meer op de schouders van de mantelzorger terecht.

Personeelstekort zorg extra voelbaar in de zomervakantie

Het is al jaren een probleem in de gehele zorgsector: het personeelstekort. Ook in de thuiszorg en wijkverpleging zijn de vacatures steeds lastiger in te vullen. Maar in de vakantiemaanden is het personeelstekort extra voelbaar. Niet alleen voor de zorgbehoevenden, maar ook voor hun naasten, die bijspringen. Want als veel van de zorgprofessionals in de zomermaanden op vakantie gaan, betekent dit dat de periode waarin ‘iedereen tot rust kan komen’ juist extra druk is voor de mantelzorger: meer gedoe, meer ongerustheid en minder vakantie.

Driekwart van de mantelzorgers denkt meer te moeten bijspringen

Uit een peiling van MantelzorgNL blijkt dat bijna de helft (46 procent) van het Nationaal Mantelzorgpanel verwacht of zeker weet dat er in de zomerperiode minder verpleging en verzorging wordt gegeven vanwege personeelstekort. Voor de zorgvrager betekent dit vooral dat ze meer wisselingen van zorgverleners zien (71 procent) en dat ook de tijden waarop iemand langskomt, meer wisselen (61 procent). Ook verwachten ze minder was- en douchebeurten (45 procent), minder hulp bij aan- en uitkleden (29 procent), minder hulp of toezicht bij het eten en op het medicijngebruik (16 procent).

Als de zorgvrager minder zorg krijgt, dan heeft dat uiteraard effect op de mantelzorger. Maar liefst 75 procent van de mantelzorgers verwacht meer te moeten doen. Het gaat vaak ook niet alleen over ‘meer’ werk, maar ook om het overhoop gooien van hun normale leven. “Dat ik zelf meer moet doen, maar ook dat ik mijn leven aan moet passen aan de tijden van de zorg. Dit houdt in dat ik mijn eigen afspraken moet verzetten, zodat ook mensen die niets met mijn zorgvrager te maken hebben hun afspraken moeten verzetten”, is bijvoorbeeld één van de reacties. Ook maakt bijna de helft (47 procent) zich meer zorgen over hoe het met de zorgbehoevende gaat. “Als de sonde verstopt raakt bij het zelf toedienen van medicatie, dan zit ze een lange tijd zonder voeding, tot ik thuis ben van mijn werk”. Voor 17 procent van de mantelzorgers betekent het dat ze dringend hulp van anderen moeten regelen om de ondersteuning die nodig is, te geven.

Vakantie… niet voor de mantelzorger

Voor ruim een derde van de mantelzorgers (36 procent) betekent het extra voelbare personeelstekort in de zorg tijdens de zomermaanden, dat ze zelf niet op vakantie kunnen. “De meeste mensen gaan op vakantie, waardoor er al minder aanloop is. Wij kunnen niet meer samen op vakantie. Als er dan ook nog minder hulp komt, is dat geen fijne periode”, reageert een mantelzorger op de peiling.

De verwachtingen van mantelzorgers zijn grotendeels gebaseerd op ervaring. Van de mantelzorgers met een zorgvrager die verpleging en verzorging ontvangt, heeft 41 procent in voorgaande vakantieperiodes al daadwerkelijk ervaren dat er minder zorg door professionals wordt gegeven. Voor driekwart van de mantelzorgers betekende dit dat ze het gebrek aan zorg zelf hebben moeten opvangen. In 21 procent van de gevallen moest meer hulp van overige familieleden of vrienden ingeroepen worden.

Heb jij als zorgvrager of mantelzorger een gelijkaardige ervaring? Laat gerust een reactie achter!

Ook interessant