Nieuws

Veel vraag naar vakanties met zorg

17 december 2014, Supportbeurs

Mensen met een chronische aandoening hebben, net als ieder ander, behoefte aan vakantie. Maar ook (tijdens een vakantie) hebben zij (soms) zorg nodig. Er is veel vraag naar vakanties met zorg. De komende Vakantiebeurs, in de Jaarbeurs in Utrecht,  heeft daarom voor het eerst een vakantieplein voor aangepaste vakanties.

Binnen de reguliere reiswereld is niet voldoende expertise om mensen met een zorg- of begeleidingsbehoefte te ondersteunen tijdens hun vakantie”, zegt Joost Bekkers, bestuurslid van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV). “ Binnen de NBAV zijn er organisaties die zich hierin gespecialiseerd hebben.”

Inspelen

Mede door de vergrijzing van de bevolking is er meer behoefte aan zorg tijdens een vakantie, weet ook Gerda van ’t Land, eveneens bestuurslid van de NBAV. “Men vindt het prettig als men ter plaatse een hulpmiddel of (verpleegkundige) zorg in kan huren. De angst echter dat dit niet voldoende geregeld is op locatie maakt mensen terughoudend in het boeken van een vakantie met zorg. De NBAV waarborgt kwaliteit in deze aangepaste vakanties door haar leden te onderwerpen aan strenge kwaliteitseisen. Hierdoor heeft men altijd de garantie dat bijvoorbeeld een accommodatie beschikt over de juiste aanpassingen. Een aangepaste vakantie met zorg boeken via een van de leden van de NBAV voorkomt dan ook veel stress.

Bekkers ervaart dat luchtvaartmaatschappijen en vakantieaanbieders wel steeds meer inspelen op de toenemende vraag naar vakanties met zorg. “Dat is goed voor de reissector. Immers, een accommodatie bouwen met ook aangepaste kamers vergroot je doelgroep.”

Van ’t Land benadrukt dat mensen met een beperking, net als reguliere vakantiegangers, wensen hebben met betrekking tot hun vakantie. Men wil dingen ondernemen en een leuke tijd hebben. “Maar hun vakantie heeft wel extra eisen, namelijk bepaalde begeleiding of zorgvoorzieningen. Sommige mensen hebben die zorg niet eens daadwerkelijk nodig. Maar het is wel belangrijk dat die faciliteiten er zijn. Gespecialiseerde vakantieaanbieders kunnen gericht ondersteuning bieden in het zoekproces.

Reisbegeleiders

Zoals aangegeven voldoen bij de NBAV aangesloten reisorganisaties en accommodaties aan strenge kwaliteitseisen. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingen als beugels in het toilet, een douchezitje, alarmering, een aangepast bed of een aangepaste bus om mensen naar de accommodatie te vervoeren. “En”, zegt Bekkers, “onderschat de (reis)begeleiding niet. Zij bieden mensen met een zorg- of begeleidingsbehoefte gedurende de gehele vakantie de ondersteuning die zij nodig hebben.”

Bekkers en Van ’t Land kijken vol verwachting uit naar de Vakantiebeurs. Bekkers: “Ik ben supertrots dat we ons daar zichtbaarder kunnen maken voor onze doelgroep.” En Van ’t Land vult aan: “Ik denk dat ook reguliere vakantiegangers langs ons vakantieplein zullen lopen. Zij kunnen de informatie doorgeven aan iemand in hun omgeving met een zorg- of begeleidingsbehoefte tijdens hun vakantie. Zo wordt het onderwerp meer bespreekbaar. Ook mensen met een beperking kunnen tegenwoordig op vakantie naar Nepal of Canada. Er komen steeds meer mogelijkheden en de Vakantiebeurs is, met dit nieuwe aangepaste vakantieplein, ook voor mensen met een beperking bij uitstek de plek voor het beleven van de vakantie voorpret.”

Verrijking

Editha Hoogenberg, marktmanager van de Vakantiebeurs, noemt het aangepaste vakantieplein een mooie aanvulling op  het aanbod op de beurs. “Voor ons is dit nieuw en ik vind het echt een verrijking. Wij waren er zelf ook al mee bezig en merkten een grote interesse vanuit de organisaties. Er zijn nu ruim twintig aanbieders van aangepaste vakanties. Dat is heel mooi voor deze eerste keer. We willen hiermee inspelen op de behoefte en dit eventueel op volgende beurzen verder verdiepen.”

Het gaat op de vakantiebeurs niet alleen over reizen, benadrukt Editha. “Mensen met een beperking zijn ook vakantiegangers en hebben dezelfde wensen als andere mensen. Daarom draait het ook om de beleving van het vakantiegevoel. Zo is er een foodmarket en kan men de sfeer proeven in een jungle en een woestijn. Voor bezoekers is het echt een dagje uit. Zij kunnen in één dag de wereld over. Dat geeft alvast het begin van het vakantiegevoel!

Ga met korting naar de Vakantiebeurs

Op de Vakantiebeurs is er dit jaar voor het eerst een compleet paviljoen dat zich volledig richt op reizen voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. Bezoekers van de Supportbeurs krijgen extra korting op een toegangskaartje. Wanneer u middels onderstaande link online een kaartje koopt, betaalt u slechts 11 euro in plaats van 15,50 euro aan de kassa.
>> Klik hier

De Vakantiebeurs vindt plaats van 14 t/m 18 januari 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht. Het Aangepast Vakantieplein is te vinden in hal 9. Meer informatie is te vinden via www.vakantiebeurs.nl

Ook interessant