Verlies eigen regie en autonomie

08.10.2015 | Columns | 3752 keer bekeken

Op 12 september demonstreerde ik, samen met nog ruim 15.000 mensen, tegen de afbreuk van de zorg. Al luidkeels roepend ‘Red de Zorg’ marcheerden we door de straten van Amsterdam. FNV, die deze demonstratie had geïnitieerd en ook nu doorgaat met actie voeren, wil:

 • Geen bezuinigingen op de zorg en ondersteuning thuis;
 • Geld voor zorg moet aan zorg worden besteed, we stellen paal en perk aan winsten, bureaucratie en topbeloningen;
 • Een norm voor voldoende personele bezetting in een zorginstelling, zodat cliënten altijd de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben;
 • Werken in de zorg is een vak. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn van enorme waarde, maar kunnen nooit professioneel zorgpersoneel vervangen;
 • Echte banen in de zorg. Van een baan in de zorg moet je zelfstandig kunnen leven. We willen geen gedwongen zelfstandigen zonder rechten zijn of verplicht worden loon in te leveren.

Natuurlijk ben ik het eens met bovengenoemde punten en toch voelde ik me niet thuis tussen de meeste demonstranten. Er werd veel geboeht en geschreeuwd, en er werd zelfs met eieren gegooid naar staatssecretaris Van Rijn. Overigens kan ik niet ontkennen dat ik die behoefte ook had, want die beste man staat daar – naar mijn gevoel harteloos en levenloos – alleen maar zijn oneliners op te noemen. Die zijn nog steeds hetzelfde als anderhalf jaar geleden, toen ik hem interviewde voor Support Magazine. Je krijgt sterk het gevoel dat hij absoluut niet luistert, want hij reageert inhoudelijk nergens op. Het zijn iedere keer dezelfde stokpaardjes: ‘kosten’ en ‘we moeten de zorg betaalbaar houden, ook voor in de toekomst’ die hij gebruikt en verder komt er niets uit. Heel frustrerend, zeker wanneer je dagelijks tegen het beleid van zijn ministerie aanloopt.

Waarin ik wellicht verschilde van de meeste demonstranten is dat ik niet per se tegen bezuinigingen ben. De afgelopen jaren is er veel ‘zorg-geld’ onnodig over de balk gegooid. Het is zaak dat het geld dat je met elkaar beschikbaar stelt voor zorg ook goed besteedt. Maar de manier waarop het ministerie en de gemeenten dit nu denken te doen, met de botte bijl, kent in de praktijk vele vreselijke en verstrekkende gevolgen. Waarom zijn er niet eerst pilots gedraaid om te zien wat wel en niet werkt?

Maar het meest verdrietig word ik van het verlies van de eigen regie en autonomie, waar veel mensen met een beperking de laatste jaren zo hard voor geknokt hebben. Dit lijkt met die mokerslag van 2014 op 2015 helemaal in rook te zijn opgegaan. Het is zo hard vechten op dit moment om met een beperking een fijn en prettig leven te leiden. Je moet zo buiten je comfortzone en karakter treden om de voorzieningen of hulp te krijgen die je nodig hebt om gewoon mee te kunnen draaien. Het is een energie rovende dagtaak op zich! En wat als je alle veranderingen niet snapt? Of niet voor jezelf kunt opkomen?

Succes beste mensen, houd vol!

P.S. Probeer dicht bij jezelf te blijven, luister naar je eigen gevoel, kom voor jezelf op en voel je vrij om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Denk hierbij aan het inschakelen van je rechtsbijstandverzekering, kijk rond binnen je familie-, vrienden- of kennissenkring of zoek bij jou in de buurt een organisatie die je kan ondersteunen. Soms kan het helpen om de media op te zoeken. En blijf vooral ook leuke dingen doen waar je wel energie van krijgt. Nogmaals succes!

Bekijk & lees alle columns door Monique Wijnen (hoofdredacteur Support Magazine)

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (10)

Reageren
 • Marthy van der Burgt
  16.10.2015 - 09:29 uur | Marthy van der Burgt

  Ik heb sterk de indruk dat de mensen die het geld moeten verdelen in de zorg niet kundig genoeg zijn. Zeker niet de meeste mensen die bij de gemeentes werken. Ik heb in het verleden al ideeën aangedragen zodat het veel goedkoper kan. Dat ze daar maar eens naar gaan kijken. Ook bij nieuw te bouwen huizen kunnen ze al direct rekening houden met ouderen en gehandicapten zodat deze veel makkelijker kunnen worden gebruikt of eventueel aangepast worden. Wij zijn allemaal de dupe van het mismanagement in het verleden. Maar we moeten blijven strijden zodat we allemaal deel kunnen uitmaken van deze maatschappij. De regering wil dat we participeren maar tegelijkertijd maken ze dat ons wel steeds moeilijker.
  Monique ik heb veel bewondering voor je, jij bent een voorbeeld voor vele ga zo door en voor alle andere steun Monique en haar achterban met haar werk.

 • 16.10.2015 - 01:03 uur | Jaap Modderman

  Ik was er ook, maar zat op het rolstoel platform wellicht te ver weg om de eieren te zien gooien. Het boegeroep is maar een kleine poging van de demonstranten om de dooddoeners die van Rijn inderdaad debiteert af te keuren. Hij heeft de microfoon, kan roepende demonstranten makkelijk overstemmen, tenzij je allemaal hetzelfde roept en dan is 'boe' toch een goed klinkende afkeuring.

  Geld over de balk gooien is nooit goed, maar hoeveel mensen die recht hebben op voorzieningen maar die door allerlei procedures hun aanvrage maar opgeven leveren daarentegen de overheid inmiddels miljoenen op. Dus stop met geld over de balk gooien en gooit dat geld dan naar de mensen toe die daarvoor hun nodige voorzieningen kunnen krijgen.

 • Henny van Empel - Lathouwers
  15.10.2015 - 17:05 uur | Henny van Empel - Lathouwers

  Hoi Monique,
  Ik woon in een fokuswoning in Eindhoven.
  14 September 2011 zijn heel veel fokusprojecten (en wij ook) naar Den Haag geweest bij het ministerie. We dachten, dat we daarna rust kregen en alles bleef zoals het was.
  Maar helaas, locatiemanagers en regiomanagers worden ontslagen. Er komt dan tussen 4 à 6 locatie`s 1 manager en 1 directeur die nota bene 2 functie`s krijgt. Wat denk je, wat die lui verdienen!!!
  Die personen staan dus wereldwijd van cliënten en adl`ers af.
  Als wij (alle mensen met een beperking) ons niet laten horen/zien, dan worden we vergeten. Valide mensen demonstreren/voeren actie voor hunzelf, nooit voor ons.
  Knap van je en ga zo door!!! SUCCES!!! Groetjes vanuit Eindhoven,
  Mw. Henny van Empel - Lathouwers

 • Johannes Linders
  15.10.2015 - 12:09 uur | Johannes Linders

  ze bezuinige op de verkeerde manier rolaters schootters en rolstoelen weer laten in leveren na laten kijken en op nieuw uit geven dat bespaard een hoop geld
  voor andere nood zakelijk heden

 • Johan Grootveld
  15.10.2015 - 11:18 uur | Johan Grootveld

  Helemaal mee eens Monique!
  Bij mijn werk in de woningaanpassingen merk ik de bezuinigingen aan den lijve. Steeds vaker lijken mensen af te haken omdat ze hun aanpassingen helemaal zelf moeten betalen. Met de eigen bijdrageregeling Wmo 2015 is de vrijstelling voor personen onder 18 jaar vervallen, alsmede de grens van 39 perioden. Zo betaal je uiteindelijk zelf je dure voorzieningen!

 • Mary Ritsema
  15.10.2015 - 11:02 uur | Mary Ritsema

  Jammer Monique, ik bedoel dat je afzet tegen de andere demonstranten. Een eieren gooiende demonstrant loopt misschien helemaal niet mee voor het doel waarvoor de meeste mensen wel mee liepen. Bij iedere demonstratie lopen mensen die de boel willen verstoren, ja zelfs laten escaleren, de kunst is dat te negeren.

  Ook ga jij er van uit dat jij wel een uitzondering zal zijn als het gaat om het feit dat er wel bezuinigd mag worden. Ik denk dat je daar de plank misslaat. Iedereen met gezond verstand weet dat er miljoenen over de balk wordt gegooid, die mensen willen wel graag dat dit wordt aangepakt, zodat de echte zorg betaalbaar blijft. Ik zou het prettig vinden als je het verhaal zakelijk houdt en niet anderen mensen veroordeeld. Boeh roepen is niks mee. Ik was bij de demonstraties tegen de Kruisraketten één van de organisatoren. De media deed zijn best om ons tot uitspraken over andere demonstranten uit te laten.. Dan konden ze daar over schrijven in plaats van over de plaatsing van de kruisraketten. Iedereen moet zelf bepalen hoe die actie voert, uiteraard mag je zeggen dat eieren gooien niet jouw ding is, maar je had het ook weg kunnen laten.

 • Marjan Meijerink
  08.10.2015 - 21:19 uur | Marjan Meijerink

  Hoi monique ben het helemaal met je eens, denk je nog wel eens aan alphen(alphens platform gehandicaptenbeleid)

 • Johan Smith
  08.10.2015 - 18:50 uur | Johan Smith

  Moniek, dat heb je duidelijk verwoord!! Ik heb respect voor je. Gr. uit Marienberg
  Johan S.

 • Ina Conijn
  08.10.2015 - 18:04 uur | Ina Conijn

  Je hebt helemaal gelijk.

 • Linda Metz
  08.10.2015 - 14:34 uur | Linda Metz

  Helemaal mee eens, beter kan ik het niet verwoorden.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk