Nieuws

Vijf vragen over campagne ‘Meedoen met een handicap’

8 februari 2017, Supportbeurs

Wat moet er gebeuren om Nederland toegankelijker te maken voor mensen een handicap? Die vraag staat centraal in de nationale campagne ‘Meedoen met een handicap’. SupportBeurs.nl vertelt je alles over die actie.

Wat houdt campagne ‘Meedoen met een handicap’ in?

Sinds 12 januari roept Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heel Nederland op om meer begrip te tonen voor mensen met een handicap. Er zijn immers veel meer gehandicapten in Nederland dan dat jij waarschijnlijk denkt, ruim 2 miljoen mensen hebben één of meerdere handicaps… Dat is minimaal 1 op de 8 mensen! Wanneer je een handicap hebt, dan sta je er dus zeker niet alleen voor.

Waarom is de campagne nodig? 

In Nederland moet iedereen kunnen meedoen aan de samenleving, toch? Helaas is daar niet altijd sprake van. Dat heb je vast wel eens gemerkt als je zelf een handicap hebt. Naar die ene winkel gaan is bijvoorbeeld lastig, omdat die niet rolstoeltoegankelijk is. En een terrasje pakken is vaak vervelend, omdat het personeel jou niet direct, maar via je naaste(n) aanspreekt. De campagne ‘Meedoen met een handicap’ zoekt voor dat soort situaties een oplossing.

Waar komt de campagne vandaan?

‘Meedoen met een handicap’ is een campagne van de Rijksoverheid en komt voort uit het Handicapverdrag van de Verenigde Naties (VN). Dat verdrag stelt dat alle Nederlanders, met of zonder handicap, een volwaardig lid moeten kunnen zijn van de maatschappij. Het akkoord is van kracht sinds juli 2016. Met deze campagne probeert de overheid de afspraken in het verdrag ook daadwerkelijk waar te maken. 

Wie doen er mee? En hoe doen ze dat?

‘Meedoen met een handicap’ is bedoeld voor alle Nederlanders. De actie roept hen via radio, TV en posters onder meer op om gehandicapten rechtstreeks aan te spreken en niet ‘bang’ voor hen te zijn. Of: onderzoek eens of je de plaatselijke supermarkt eigenlijk wel met een rolstoel kunt betreden. Maar de campagne vraagt mensen bovenal om alert te zijn. Zoals je weet, zijn niet alle handicaps immers even goed zichtbaar!

Meer informatie vind je op Meedoenmeteenhandicap.nl.

Heb jij een beperking en ervaar jij moeilijkheden in het dagelijks leven? Deel jouw ervaring in een reactie hieronder.

Ook interessant