Nieuws

Vijf vragen over ergotherapie

20 maart 2017, Supportbeurs

Ergotherapie heeft vaak een positieve invloed op het leven van mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte. Maar nog lang niet iedereen weet wat ergotherapie en een ergotherapeut te bieden hebben. SupportBeurs.nl beantwoordt vijf vragen over ergotherapie.

1. Wat is ergotherapie?
Ergotherapie is, net als bijvoorbeeld fysiotherapie en logopedie, een vorm van paramedische zorg. Het helpt mensen om zo goed, lang en zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in het alledaagse leven en zo bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven. Denk bijvoorbeeld aan aankleden, koken en boodschappen doen. Zoals jij zelf ook weet, zijn dat soort zaken lang niet altijd vanzelfsprekend.

2. Wat is een ergotherapeut?
Iemand die zich bezighoudt met ergotherapie, is een ergotherapeut. Een ergotherapeut is een zorgverlener die mensen die problemen ervaren in het dagelijks leven behandelt, traint, begeleidt en adviseert. In de meeste gevallen gebeurt dat in de eigen woonomgeving en worden ook de naasten betrokken bij het behandelplan. Een ergotherapeut bekijkt eerst wat er moeilijk gaat en zoekt vervolgens samen met de cliënt naar praktische oplossingen voor de hulpvraag. Dat kunnen bijvoorbeeld hulpmiddelen zijn, maar ook een andere aanpak of een betere verdeling van energie.

3. Wat kan ergotherapie betekenen voor mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte?
Het doel van ergotherapie is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Het huishouden en alles daaromheen is sowieso al een uitdaging, maar jij weet natuurlijk als geen ander dat een lichamelijke beperking alles nog ingewikkelder maakt. Misschien zijn er zaken waar jij tot je grote frustratie telkens tegenaan loopt, zoals je wassen of naar de winkel gaan. Een ergotherapeut kan je dan helpen. 

Ben je op zoek naar een geschikt hulpmiddel? Een ergotherapeut kent de regels van de Wmo, de zorgverzekeraars en de verschillende producten die de leveranciers op de markt aanbieden. Zo kan hij of zij je adviseren om tot de beste keuze te komen. Daarnaast kan een ergotherapeut je  helpen bij het opstellen van een zogenaamd ‘programma van eisen’ en je ondersteunen bij het hele proces van aanvragen en passingen.

4. Vergoedt je verzekering ergotherapie?
Ergotherapie zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je hebt recht op 10 uren ergotherapie per (kalender)jaar. Als je een aanvullende verzekering hebt, heb je soms nog recht extra uren. Als de ergotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar heb je geen verwijzing van de huisarts nodig voor ergotherapie. Lees wel altijd de polisvoorwaarden van je verzekering goed door of er geen ‘adders onder het gras zitten’.

5. Hoe vind je een ergotherapeut?
Je vindt ergotherapeuten door heel Nederland, meestal werkend vanuit een eigen praktijk, in ziekenhuizen of een zorginstelling. Een handige manier om een ergotherapeut bij jou in de buurt te vinden, is via de website van je zorgverzekeraar (staat aangegeven met welke ergotherapeuten zij samenwerken) of via Ergotherapie Nederland. Controleer wel altijd of jouw ergotherapeut staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici, zodat je zeker weet dat hij of zij gediplomeerd is en voldoet aan eisen op het gebied van werkervaring en deskundigheid.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat sommige ergotherapeuten zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde ziekte, zoals Parkinson of MS. Sommige zorgverzekeraars eisen zelfs dat je behandeld wordt door een gespecialiseerd ergotherapeut om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Heb jij wel eens ergotherapie gehad? Zo ja, wat zijn je ervaringen? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant