Nieuws

Vioolspelen, gamen of skiën met een beperking? Met deze hulpmiddelen kan het!

8 oktober 2018, Supportbeurs

Racen door de sneeuw op ski’s. Genieten van een spannende game. Of: jezelf opvangen wanneer je je evenwicht verliest. Activiteiten die voor jou misschien niet zomaar vanzelfsprekend zijn door een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen op de markt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een prothese waarmee je viool speelt of een skelet dat je ondersteunt op ski’s? Maak kennis met vijf bijzondere, nieuwe innovaties voor mensen met een beperking.

1. Een airbag voor je heupen

De ‘Wolk’ is wel een heel speciale riem! Aan de zijkanten van de stoffen riem, die je onder je kleding draagt, zitten twee flappen met een airbag. De stof bevat sensoren die herkennen of de drager valt. Is dat het geval, dan blazen de flappen met de airbags zich op. Zo breken zij de val en voorkomen ze dat de drager zich (ernstig) bezeert. De ‘airbagriem’ is niet alleen geschikt voor ouderen, maar biedt ook uitkomst als je snel valt en je jezelf niet goed kunt opvangen. De Wolk kost 549 euro.

2. Supersnel op de ski’s

Een exoskelet dat mensen helpt bij het lopen, dat was er al. Maar nu is er ook een skelet dat speciaal is ontworpen voor op de ski’s! Tijdens het skiën of snowboarden krijgt je (onder-)lichaam vaak flinke klappen. Het technologische skelet van Roam voorziet je benen van extra kracht, waardoor je sneller en beter van de piste afdaalt. In de komende maanden verschijnt er mogelijk een nieuw, betaalbaar en lichter model, dat dan te huur is in skiwinkels. Meer informatie over deze innovatie volgt.

3. Vioolspelen voor iedereen

Dat een lichamelijke beperking je er zeker niet van hoeft te weerhouden om muziek te maken of met kunst bezig te zijn, dat is zeker. Maar met allerlei slimme hulpmiddelen wordt het bovendien steeds gemakkelijker. Zo bestaat er sinds kort een armprothese voor violisten die een arm missen. Manami Ito uit Japan is een van de eerste mensen met zo’n prothese. Ze leeft zonder haar rechterarm, maar is uitgegroeid tot een erg getalenteerde violiste. Bekijk bovenstaand filmpje via YouTube en laat je inspireren!

4. Hulpmiddelen op elk terrein

De titel verklapt het al een beetje: met deze innovaties beweeg je je (letterlijk) voort op elk terrein. De zogenaamde Ziesel, een grote rolstoel met rupsbanden, bestaat al een aantal jaar, en inmiddels is er ook de volledig elektrische Ziesel Sport. Met beide voertuigen rijd je bijvoorbeeld door het bos of zand, maar de Sport rijdt sneller (tot bijna 30 kilometer per uur), heeft grotere rupsbanden en biedt meer faciliteiten en bescherming. De Ziesel Sport is helaas wel er prijzig: de rolstoel kost 30.000 dollar…

5. Onbeperkt gamen met een beperking

Een beperking aan je handen, zicht of gehoor kan gamen lastig maken. Misschien heb je dat zelf wel ervaren. Gelukkig heeft Microsoft nu de Xbox Adaptive Controller. Een stijlvolle controller met 19 poorten, waarmee je onbeperkt verbindingen maakt. Sluit bijvoorbeeld een voet- of mondpedaal aan of voeg een reguliere controller toe als ‘copiloot’. De Xbox Adaptive Controller kost 89,99 euro en is te koop via de webwinkel van Microsoft.

Welke van deze hulpmiddelen voor mensen met een beperking wil jij weleens proberen?

Bron: Freshgadgets, NOS, Tweakers.

Ook interessant