Virtual Reality als pijnbestrijding
Van brandwonden is bekend dat ze extreem pijnlijk zijn. Het verwisselen van de verbanden om deze wonden kan een echte marteling zijn voor de patiënt. Bij het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis gebruiken ze nu een 3D bril als middel voor pijnbestrijding tijdens de verbandwisseling.
Computerspelletje bestrijdt de pijn
Tijdens het verwisselen van de verbanden rond de brandwonden krijgt de patiënt een 3D bril op. Deze ziet dus niet de behandelkamer, maar een virtuele wereld en kan daarin een computerspelletje doen, in dit geval muntjes verzamelen vanuit een mijnkarretje.
Doordat de aandacht naar het spelletje gaat, neemt de pijnbeleving af en wordt de behandeling draaglijk(er). Met name voor kinderen is deze vorm van pijnbestrijding een zegen. Kinderen worden namelijk vaak al op voorhand bang voor de verbandwisselingen en door de stress neemt de pijnbeleving juist toe. Door het computerspel wordt het zelfs mogelijk om de verbanden te verwisselen zonder medicatie als pijnbestrijding.
De software hiervoor komt van CleVR in Delft, een bedrijf dat ontstaan is uit de samenwerking tussen de TU Delft en de UvA en dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van interactieve virtuele werelden. Dankzij een donatie van De Vriendenloterij wordt verder onderzoek naar het effect van deze 3D bril mogelijk.
Waarom werkt virtual reality als pijnbestrijding?
De 3D bril die gebruikt wordt ziet er uit als een soort helemaal gesloten zwarte skibril die middels een snoer is aangesloten op een laptop. De patiënt ziet een driedimensionaal beeld van een virtuele wereld en wordt daar helemaal ‘ingezogen’. Dit effect wordt ook wel ‘immersiveness‘ genoemd.
Dit effect geldt voor alle mensen en zorgt ervoor dat onze hersenen deze virtuele wereld een bepaalde ‘echtheidswaarde’ toekennen. De beelden die we zien hebben daardoor een extra sterke impact op onze gevoelens en denkpatronen. Er wordt druk onderzocht welke werelden het meest effectief zijn.
Virtuele werelden in de zorg
Virtual Reality deed al eerder z’n intrede in zorg, met name in de geestelijke gezondheidszorg, waar het momenteel al gebruikt wordt bij de behandeling van angststoornissen, zoals hoogtevrees en vliegangst. Door de patiënt virtueel bloot te stellen aan situaties waar deze bang voor is, overwint deze langzamerhand de angst.
Deze behandelmethode was een alternatief voor de ‘in vivo’ confrontatie, waarbij de patiënt bijvoorbeeld daadwerkelijk in vliegtuigen moest oefenen. Het meest opvallende verschil tussen de twee behandelmethoden is dat het aantal patiënten dat weigert om mee te werken aan de behandeling enorm afneemt als de confrontatie in een virtuele wereld gebeurt. Bij een ‘in vivo’ behandeling weigert zo’n 27% om de confrontatie aan te gaan en bij de virtuele methode slechts 3%.
Op dit moment wordt er nog verder onderzoek gedaan naar het gebruik van Virtual Reality als hulpmiddel in de zorg of pijnbestrijding. In het Martini Ziekenhuis willen ze bijvoorbeeld kijken of het ook bij andere pijnlijke behandelingen effectief is.