Nieuws

Virtual reality: onbegrensd ‘eropuit’ met een lichamelijke beperking

7 december 2017, Supportbeurs

In je rolstoel lekker zonnen op het strand of een dagje naar een pretpark? Virtual reality maakt zulke uitjes steeds toegankelijker voor iedereen, ook als je een lichamelijke beperking hebt. In dit artikel vertellen we je meer over deze bijzondere moderne technieken.

Virtual reality, wat is dat ook alweer?

Met virtual reality waan je je in een schijnwerkelijkheid. Je bent dus niet écht op een wit strand, maar dankzij speciale brillen, computers en andere moderne middelen voelt dat wel zo. Je ziet het blauwe water, voelt het zachte zand en hoort de zee ruisen. Virtual reality-technieken worden steeds vaker toegepast, bijvoorbeeld voor pijnbestrijding, afleiding en andere medische toepassingen in de zorg.

Virtual reality speelt ook een toenemende rol in vrije tijd. Zo stimuleren moderne fitnessapparaten met virtuele technieken mensen met een lichamelijke beperking om te sporten. En wat dacht je van alle mogelijkheden die virtual reality schept rondom ontspannen en leuke dingen doen? Onder meer De Efteling en zorginstelling Philadelphia maken daar handig gebruik van! Hoe doen ze dat?

Droomvlucht voor mensen met een lichamelijke beperking

In de attractie Droomvlucht van pretpark de Efteling ‘zweef’ je in een karretje door een magische wereld vol elfjes en trollen. Helaas is Droomvlucht lang niet toegankelijk geweest voor mensen met een beperking. Maar dat gaat veranderen! Vanaf het voorjaar van 2018 kunnen alle gasten genieten van de attractie met de zogenaamde ‘Virtuele Droomvlucht’.

De Virtuele Droomvlucht bootst zo nauwkeurig mogelijk de ervaring van Droomvlucht na. Je stapt niet in het karretje, maar toch zie, ruik en voel je de hele ‘vlucht’ precies hetzelfde als de mensen die in de attractie zitten. Dat lukt onder meer dankzij virtual reality en andere moderne technieken. Met een koptelefoon en microfoon ben je bovendien doorlopend verbonden met familie en vrienden.

Op avontuur in de belevingscabine

Ook cliënten van Philadelphia betreden een virtuele wereld met de belevingscabine. Even lekker ‘naar buiten’ of juist op zoek gaan naar nieuwe ervaringen, alles kan. In de cabine beleef je je omgeving in 5D. Dat betekent dat alle zintuigen worden geprikkeld. Je ruikt, proeft, hoort, ziet én voelt! Zo ontstaat er een realiteit in je hoofd die levensecht aanvoelt.

De belevingscabine draagt bij aan kwaliteit van leven, maar ook aan gezonde en actieve hersenen. De virtuele, multi-zintuigelijke ervaringen dagen het brein namelijk volop uit. En dat soort technieken en mogelijkheden zijn pas het begin! We zijn dan ook heel benieuwd wat virtual reality in de toekomst allemaal te bieden heeft voor mensen met een lichamelijke beperking.

Zou jij in de Virtuele Droomvlucht of de belevingscabine stappen?

Ook interessant