Vliegen en een rolstoel, hoe pak je dat aan?

25.07.2018 | Algemeen nieuws | 3588 keer bekeken
Vliegen en een rolstoel, hoe pak je dat aan?

Ik ga op reis en ik neem mee… mijn rolstoel! Dan is het vliegtuig op het eerste gezicht misschien niet het meest voor de hand liggende vervoermiddel. Toch wordt vliegen voor passagiers die rolstoel gebonden zijn steeds gemakkelijker en toegankelijker. Met de tips in dit artikel weet je waar je als rolstoelgebruiker op moet letten vóór, tijdens en na de vlucht.

Vliegtickets boeken

 1. Kies bij voorkeur voor een vlucht zonder tussenstops. Rechtstreekse vluchten zijn over het algemeen wel iets duurder, maar besparen je wel gedoe, tijd en energie. Ook loop je minder risico dat je rolstoel beschadigt. Een rolstoel moet altijd in het bagageruim en mag niet mee in de vliegtuigcabine. Bij een rechtstreekse vlucht hoeft de stoel maar één keer in en uit het ruim, wat de kans op schade verkleint.
 2. Houd rekening met de eisen van de luchtvaartmaatschappij. Lees op de website vooraf goed door of vraag wat ze passagiers verplichten. Dat verschilt per maatschappij. Er zijn echter ook algemene regels. Je moet aan boord van het toestel bijvoorbeeld zelf de stoelriem kunnen openen en sluiten, naar het toilet kunnen gaan en bij nood het vliegtuig verlaten. Lukt dat niet, dan mag je niet alleen reizen en moet er een begeleider mee. Ook goed om te weten: heb je een elektrische rolstoel, dan mag hij alleen mee als er een droge accu in zit, die je moet loskoppelen voor vertrek.
 3. Geef tijdens het boeken al aan dat je medische bagage meeneemt. Een rolstoel valt daar ook onder. Het vervoer van medische bagage is altijd kosteloos. Wel verschillen de regels van de luchtvaartmaatschappijen voor wat betreft de omvang, het aanmelden en het vervoeren van zulke bagage. Ga bijvoorbeeld goed na hoe groot en zwaar je rolstoel maximaal mag zijn, tot wanneer je hem kunt inleveren en wat het maximale aantal rolstoelen per vlucht is.
 4. Heb je op de luchthaven assistentie nodig? Vermeld dat dan ook bij je boeking. Het personeel zorgt dan bijvoorbeeld voor een leenrolstoel wanneer je je eigen hulpmiddel afgeeft bij het inchecken. Ook begeleiden de professionals je, als je dat wilt, naar de gate, helpen zij je bij het in- en uitstappen van het vliegtuig, en meer. Eenmaal in het vliegtuig staat de cabinebemanning klaar voor verdere ondersteuning.
 5. Alle Europese luchthavens en de meeste daarbuiten zijn goed toegankelijk. Je komt dus hoogstwaarschijnlijk geen obstakels tegen op je route richting het vliegtuig. Toch is het vaak fijn als je de weg al een beetje kent. Bekijk daarom van tevoren een plattegrond en onderzoek waar de rolstoeltoiletten, informatievoorzieningen en assistentiepunten op het vliegveld zijn.

Op de luchthaven

 1. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op de dag van vertrek. Zeker wanneer je assistentie nodig hebt, is het goed om minimaal drie uur van tevoren bij de luchthaven te zijn. Liever iets te vroeg zijn dan je haasten naar je vlucht…
 2. Zorg dat je alle kwetsbare en losse onderdelen van je rolstoel hebt weggehaald of goed hebt vastgemaakt voordat je je rolstoel afgeeft en hij naar het bagageruim gaat. Denk aan kussens, hoofd- en voetsteunen, en als je een elektrische rolstoel hebt, aan de joystick. In sommige gevallen is er gereedschap op de luchthaven aanwezig voor het demonteren van de onderdelen. Het is handig als je daarover al van tevoren contact opneemt met het vliegveld. Let op: vanwege veiligheidsredenen mag je in elk geval geen eigen gereedschap meenemen in je handbagage!
 3. Ook goed om te doen voordat je je rolstoel afgeeft: foto’s maken. Mocht je rolstoel in het ruim beschadigen, dan heb je bewijs aan de hand van de eerder gemaakte foto’s. De vliegtuigmaatschappij is in het geval van schade verantwoordelijk voor de kosten.

Check je rolstoel bij aankomst

 1. Heb je je eigen rolstoel weer terug uit het bagageruim, bekijk dan direct goed of er echt niets mis is. Dat kan een hoop ongemakken voorkomen tijdens je reis.
 2. Het is raadzaam om op de luchthaven al gelijk afspraken te maken voor je terugvlucht, mits je dat nog niet hebt gedaan. Reserveer bijvoorbeeld alvast een leenrolstoel of boek assistentie. Ben jij een rolstoelgebruiker en heb jij wel eens gevlogen? Wat zijn jouw ervaringen en/of tips?

Lees ook 'Plaats voor de rolstoel in het vliegtuig?'

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (8)

Reageren
 • 02.08.2018 - 22:18 uur | Y. Pauwels

  Wij zijn naar Kaapstad gevlogen met KLM. De rolstoel kon bij geen een reisverzekering meeverzekerd worden. Mijn man heeft toen een flightcase gebouwd voor alle kwetsbare onderdelen van de rolstoel; de wielen met motoren (E-fix), accu, joy-stick, armleuningen, kortom alles wat van de rolstoel af kon. Alles lag vast, er kon niks verschuiven. De kist was wel zwaar, gelukkig werden we overal geholpen. Het gaf mij veel rust dat alles zo goed verpakt was. Ik heb nu net een andere (vastframe) rolstoel met een andere aandrijving. Reden genoeg om een nieuwe flightcase te bouwen. Ik ben erg blij met deze oplossing.

 • 02.08.2018 - 21:10 uur | E.J. van den Brink

  Mijn vrouw maakt al jaren gebruik van een rolstoel. In het begin namen wij de scootmobiel mee binnen Europa. Door forse schade op het vliegveld van Malaga zijn wij hier mee gestopt. Het bleek dat de scootmobiel niet binnen de reisverzekering viel. Rolstoelen vallen hier wel binnen. Voor aanvang van de boeking dit even goed controleren. Na veel gedoe hebben wij via de IATA regels een gedeelte vergoed gekregen. Dit dekte echter niet de gehele schade. Nu maken wij regelmatig verre reizen, o.a. zelfstandige rond reizen binnen Indonesië, waarbij wij ook binnenlandse vluchten in ons pakket plannen. Tot nu kan ik niets anders zeggen dat dit altijd goed verloopt. Van de rolstoel zet ik de beensteunen vast met tyre ripes en het kussen nemen wij mee in het vliegtuig. Evert

 • Double Performance
  02.08.2018 - 17:23 uur | Double Performance

  Tip: de RGK TIGA FX, volledig opvouwbaar tot een formaat van een kleine koffer. Voor reizen met het vliegtuig ideaal; het past makkelijk in de hand bagage ruimte. Zie https://www.supportbeurs.nl/producten/nieuw-rgk-tiga-fx-voor-mensen-onderweg--

 • 02.08.2018 - 16:54 uur | Martin Vermeulen

  Ik vlieg al een aantal keer met m'n opvouwbare scootmobiel GO-GO elite. Bij de vliegtuigmaatschappij de juiste maten en gewicht doorgeven. Ik heb een kopie van het blad technische specificaties waar de juiste maten en gewicht op staan. Accu neem ik mee als handbagage. Een keer meegemaakt dat de accu geheel stuk was bij aankomst in Barcelona. Door deze als handbagage mee te nemen sluit ik dit uit. Pas bij de gate stap ik over in klein stoeltje waarmee ik in het vliegtuig op m'n stoel wordt gezet. Scoot staat dan vooraan in bagage ruim en is er ook weer bij aankomst snel uit, staat vaak weer klaar bij de gate.

 • 02.08.2018 - 15:38 uur | Hans Ponsen

  Hoe zit dit met opvouwbare scootmobielen en niet opvouwbare scootmobielen?

 • Jan de Boer
  02.08.2018 - 12:37 uur | Jan de Boer

  Mijn vrouw (rolstoelgebruiker) en ik vlogen al vaak met medeneming van de rolstoel. Hier nog wat aanvullende tips.
  Bij het inleveren van de bagage kun je altijd je rolstoel blijven gebruiken: er komt een bestemmingslabel aan en je kunt er mee t/m de slurf naar het vliegtuig tot de vliegtuigdeur. Daar zet je hem dan bij ev. andere rolstoelen en kinderwagentjes. Ze worden als laatste in het bagageruim gezet. Wij hebben een vouw rolstoel. Het bekende drukknoopje zou los kunnen gaan. We doen ook nog een riempje om een linker- en rechterstang, handvaten zetten we laag, naar voren. Het kussen nemen we mee in de cabine. Vaak mag je bij de eersten boarden.
  Mijn vrouw kan met wandelstok en wat hulp bij haar plaats komen. Als je dat niet kunt moet je van tevoren wat regelen: dan wordt je met een speciale smalle rolstoel door het gangpad geholpen.
  Bij aankomst ga je meestal bij de laatsten uit het vliegtuig. De rolstoel staat dan al bij de vliegtuigdeur klaar (controleer of die goed is uitgeklapt). Soms kiest de luchthaven voor gebruik van hun rolstoel, en krijg je je eigen verderop. Vergeet je kussen niet.
  Op een bekende luchthaven zoals Schiphol vragen we geen assistentie om met de rolstoel naar/van de gate te komen.
  Op de buitenlandse luchthavens wordt vaak hulp aangeboden bij aankomst/vertrek/overstappen, die gebruiken we dan. Ze weten de weg beter, en je wordt om veel wachtrijen heen geleid.

  Jan de Boer

 • Wim van der Meer
  02.08.2018 - 11:45 uur | Wim van der Meer

  Ik ga al jaren naar Tenerife op vakantie en heb hele goede ervaringen met Transavia en hele slechte ervaringen met TUI. Bij Transavia wordt je altijd geplaatst op een van de voorste rijen en er is voldoende hulp aanwezig. Zelf neem ik altijd mijn rolstoelkussen mee en leg deze op de stoel wat het beste zit. Bij Tui wordt je ergens midden in het vliegtuig gezet en moet je meer betalen om voorin (first class) of stoelen met extra beenruimte te hebben. Ik neem altijd mijn voorzetstuk mee en dit kost niets extra bij Transavia. Ook rij ik met mijn rolstoel tot het vliegtuig.wat geen probleem is. Wim van der Meer

 • Dirk Rombouts
  02.08.2018 - 11:17 uur | Dirk Rombouts

  Sinds een paar jaar vliegen mijn vrouw en ik (beiden rolstoelafhankelijk) jaarlijks naar onze vakantiebestemming (Spanje of Frankrijk). Over het algemeen is het personeel vriendelijk en behulpzaam, verwacht echter niet dat iedereen (goed) Engels spreekt! Het loskoppelen van accu's hebben wij nog nooit gedaan en hier word (in onze ervaring) ook niet om gevraagd.Geef aan dat je zo lang mogelijk in je eigen stoel wil blijven zitten, het liefst tot aan het vliegtuig. Niet alleen is dit comfortabeler, maar zodoende gaat je rolstoel als laatste in het ruim en word er niets meer bovenop gelegd. Dit verkleint ook weer de kans op schade.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk