Nieuws

Vliegen en een rolstoel, hoe pak je dat aan?

24 juli 2018, Supportbeurs

Ik ga op reis en ik neem mee… mijn rolstoel! Dan is het vliegtuig op het eerste gezicht misschien niet het meest voor de hand liggende vervoermiddel. Toch wordt vliegen voor passagiers die rolstoel gebonden zijn steeds gemakkelijker en toegankelijker. Met de tips in dit artikel weet je waar je als rolstoelgebruiker op moet letten vóór, tijdens en na de vlucht.

Vliegtickets boeken

  1. Kies bij voorkeur voor een vlucht zonder tussenstops. Rechtstreekse vluchten zijn over het algemeen wel iets duurder, maar besparen je wel gedoe, tijd en energie. Ook loop je minder risico dat je rolstoel beschadigt. Een rolstoel moet altijd in het bagageruim en mag niet mee in de vliegtuigcabine. Bij een rechtstreekse vlucht hoeft de stoel maar één keer in en uit het ruim, wat de kans op schade verkleint.
  2. Houd rekening met de eisen van de luchtvaartmaatschappij. Lees op de website vooraf goed door of vraag wat ze passagiers verplichten. Dat verschilt per maatschappij. Er zijn echter ook algemene regels. Je moet aan boord van het toestel bijvoorbeeld zelf de stoelriem kunnen openen en sluiten, naar het toilet kunnen gaan en bij nood het vliegtuig verlaten. Lukt dat niet, dan mag je niet alleen reizen en moet er een begeleider mee. Ook goed om te weten: heb je een elektrische rolstoel, dan mag hij alleen mee als er een droge accu in zit, die je moet loskoppelen voor vertrek.
  3. Geef tijdens het boeken al aan dat je medische bagage meeneemt. Een rolstoel valt daar ook onder. Het vervoer van medische bagage is altijd kosteloos. Wel verschillen de regels van de luchtvaartmaatschappijen voor wat betreft de omvang, het aanmelden en het vervoeren van zulke bagage. Ga bijvoorbeeld goed na hoe groot en zwaar je rolstoel maximaal mag zijn, tot wanneer je hem kunt inleveren en wat het maximale aantal rolstoelen per vlucht is.
  4. Heb je op de luchthaven assistentie nodig? Vermeld dat dan ook bij je boeking. Het personeel zorgt dan bijvoorbeeld voor een leenrolstoel wanneer je je eigen hulpmiddel afgeeft bij het inchecken. Ook begeleiden de professionals je, als je dat wilt, naar de gate, helpen zij je bij het in- en uitstappen van het vliegtuig, en meer. Eenmaal in het vliegtuig staat de cabinebemanning klaar voor verdere ondersteuning.
  5. Alle Europese luchthavens en de meeste daarbuiten zijn goed toegankelijk. Je komt dus hoogstwaarschijnlijk geen obstakels tegen op je route richting het vliegtuig. Toch is het vaak fijn als je de weg al een beetje kent. Bekijk daarom van tevoren een plattegrond en onderzoek waar de rolstoeltoiletten, informatievoorzieningen en assistentiepunten op het vliegveld zijn.

Op de luchthaven

  1. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op de dag van vertrek. Zeker wanneer je assistentie nodig hebt, is het goed om minimaal drie uur van tevoren bij de luchthaven te zijn. Liever iets te vroeg zijn dan je haasten naar je vlucht…
  2. Zorg dat je alle kwetsbare en losse onderdelen van je rolstoel hebt weggehaald of goed hebt vastgemaakt voordat je je rolstoel afgeeft en hij naar het bagageruim gaat. Denk aan kussens, hoofd- en voetsteunen, en als je een elektrische rolstoel hebt, aan de joystick. In sommige gevallen is er gereedschap op de luchthaven aanwezig voor het demonteren van de onderdelen. Het is handig als je daarover al van tevoren contact opneemt met het vliegveld. Let op: vanwege veiligheidsredenen mag je in elk geval geen eigen gereedschap meenemen in je handbagage!
  3. Ook goed om te doen voordat je je rolstoel afgeeft: foto’s maken. Mocht je rolstoel in het ruim beschadigen, dan heb je bewijs aan de hand van de eerder gemaakte foto’s. De vliegtuigmaatschappij is in het geval van schade verantwoordelijk voor de kosten.

Check je rolstoel bij aankomst

  1. Heb je je eigen rolstoel weer terug uit het bagageruim, bekijk dan direct goed of er echt niets mis is. Dat kan een hoop ongemakken voorkomen tijdens je reis.
  2. Het is raadzaam om op de luchthaven al gelijk afspraken te maken voor je terugvlucht, mits je dat nog niet hebt gedaan. Reserveer bijvoorbeeld alvast een leenrolstoel of boek assistentie. Ben jij een rolstoelgebruiker en heb jij wel eens gevlogen? Wat zijn jouw ervaringen en/of tips?

Lees ook ‘Plaats voor de rolstoel in het vliegtuig?’

Ook interessant