Vliegvakantie? Ik begin er niet meer aan...

14.08.2018 | Columns | 2362 keer bekeken
Vliegvakantie? Ik begin er niet meer aan...

Een verre reis, best leuk maar vliegen met een rolstoel is een heel gedoe. Gelukkig hebben ze daar vliegtuigen voor uitgevonden. Maar ook dan is het nog een hele toer. Rolstoelen passen nog steeds niet in vliegtuigen, zelfs mijn rolstoeltje niet. Daarom moet je als roller bij de gate je rolstoel inleveren, dat is voor mij alsof ik al mijn benen moet toevertrouwen aan een wildvreemde. Die paar buisjes metaal met vier wielen zijn mij zeer dierbaar. 

Nadat je rolstoel je dan is ontfutseld door het luchthavenpersoneel word je in een veredeld bagagekarretje gekwakt en als een soort handbagage het vliegtuig en vervolgens de vliegtuigstoel in gesjouwd.

Daar kun je uiteraard gedurende de reis niet meer uit, dus zowel de kleine als de grote boodschap kun je op je spreekwoordelijke buik schrijven. Zul je net zien dat ze je direct na het opstijgen chili con carne met bier voorschotelen. 
Maar zo ver is het nog niet want de stewardess legt eerst nog even uit wat je allemaal moet doen als het vliegtuig en de zwaartekracht het niet eens blijken te zijn, wat mij trouwens best logisch in de oren klinkt. Zuustofmaskertje op doen, zwemvestje aan, en dan toezien hoe de andere passagiers het vliegtuig via de nooduitgang verlaten terwijl jij tevergeefs aan de zijkant van de vliegtuigstoel naar je wielen zit te grijpen. Mocht zulks allemaal niet gebeuren en de chauffeur parkeert het vliegtuig veilig op een inheemse landingsbaan dan moet je nog maar zien of ze jouw rolstoel in het juiste vliegtuig hebben gestopt, en indien ja, of het ding nog heel is. Kortom, ik begin er niet meer aan.

Ik weet ook wel dat je, als je er een beetje bij wilt horen, op je Facebook regelmatig foto’s moet plaatsen uit bijvoorbeeld Zimbabwe alwaar minimaal 50% van je gezin de vliegende builenpest heeft opgelopen. Maar ik doe er niet aan mee, ik ga gewoon met mijn eigen auto, rolstoel dichtbij op de achterbank, naar de Belgische Ardennen waar je gewoon ouderwetse diarree krijgt.

Ook leuk…

Lees meer columns van Burugo op de website van Dwarslaesie Organisatie Nederland of volg Burugo op Facebook

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Els Kerstens
  25.08.2018 - 21:10 uur | Els Kerstens

  Ja U heeft een prachreis gehad maar er zijn ook mensen die alleen een vakantie kunnen betalen die met charters gaan dat betekend echt een soort van (veevervoer) er snel in en uit soms zelfs geen lift aanwezig dus hoge trap ! Het is in Turkije op vliegveld beter dan op Schiohol en Kos !Daar ik in bezit ben van ingebouwde apparatuur mag ik niet door poortjes dat is geen probleem met papier v consulaat in hun taal met de stempels erop Veel mensen is veelwensen dat is geen ongeduld

 • 22.08.2018 - 23:54 uur | R Leander

  Ik ben met mevr. v. Soest eens. Ik ben 66 jaar oud; had zware hersensbloeding waardoor mijn rechter lichaam niet meer of nauwelijks functioneert. Ik ben begin dit jaar tussen febr. & april voor bijna 2 maanden met mijn rolstoel alleen naar Indonesie met de Lufthansa, Singapore Airlines en Silk Air gegaan. Zowel de medewerkers van de vliegvelden als ook van de vliegmaatschappijen hebben heel goed gedaan. Ze zijn hartelijk & geduldig met mij. In 't vliegtuig hadden sommige stewardessen al vorens aan mij gezegd dat als ik naar 't toilet moest gaan dat ze mij willen begeleiden tot aan 't toilet toe. Door mijn CVA moest ik om de 1,5 uur a 2 uur naar 't toilet. 't Is inderdaad een gedoe; maar als je wat meer geduld oefent; je gaat toch met vacantie ?. Waarom ergert je te snel als er iets niet helemaal naar jou idee gaat ?. Concentreert je liever naar je einddoel. Je heb immers toch altijd te maken met menselijke handelen die niet altijd perfect gaan.

 • Carine van Soest
  17.08.2018 - 00:06 uur | Carine van Soest

  Met wie vliegen jullie?
  Mijn ervaringen zijn best wel positief.
  Ik ga met mijn eigen rolstoel naar de deur van het vliegtuig en stap daar over op het kleine stoeltje, er zijn altijd mensen die bereid zijn te helpen.
  De rolstoel gaat dan rechtstreeks het ruim in, soms mag hij zelfs in de kast in de cabine.
  Het is heerlijk om als eerste aan bord te gaan, je hebt alle tijd om rustig te gaan zitten.
  Dat kleine stoeltje zorgt ook voor vervoer naar het toilet, je moet je in het toilet wel zelf kunnen redden.
  Cathay Pacific heeft een ruimer toilet met wat extra beugels beschikbaar.
  En laatst maakte ze bij Delta van 2 standaard toiletten een groter toilet door een wandje weg te klappen!
  Het blijft een heel gedoe maar is op zich goed te doen.

  Het ergste wat mij ooit is overkomen, en dit is jaren terug, is een gebroken remkabel bij een rollator.

  Nu moet ik wel zeggen dat ik tegenwoordig zichtbaar gehandicapt ben (amputatie
  onderbeen) maar ook toen ik nog een beetje kon lopen waren mijn ervaringen goed.

  Wel geef ik altijd heel duidelijk aan welke hulp ik nodig heb en bel voor de vlucht om nog even om te controleren dat men beseft dat ik er aan kom.
  Ook vlieg ik niet met budgetlijnen, dat durf ik niet goed aan.

  Mensen de wereld is mooi laat je niet tegenhouden.

  7 September stap ik weer met een gerust hart in het vliegtuig naar Adelaide!

 • Els de Kerstens Jong
  16.08.2018 - 14:56 uur | Els de Kerstens Jong

  Weet er alles van : toen mijn man er nog was.dan lukte het nog wel om op dat vliegtuig te komen (veevervoer) maar ik kan nog stukje lopen dus nog zelf in stoel ploffen ,ik zei als ik dat niet meer kan dan ga ik niet meer dus gedaan klaar!!! wanneer je problemen hebt met rug en knie rechts dan koop je dure stoel in vliegtuig en natuurlijk zetten ze je dan voorste rij rechts en dan kun je been niet kwijt!!! Lang leven de denkwijzen van (GEWONE) mensen Veel Plezier !!

 • Helga Karlas
  16.08.2018 - 11:08 uur | Helga Karlas

  Ik heb via filmpjes op het net gezien hoe ze met onze "benen" omgaan. Dat is niet zachtzinnig! En dat met iets dat meer kost dan €3000,-. Ik beschik zelf niet over een auto, dus ns of de valys, waar je beperkt aantal dingen mag meenemen, brengt mij naar m'n vakantie toe! Ik kampeer nu voor de 3de keer in Zeewolde... En voor mij is dat goed te doen!

 • claudia Brugman
  16.08.2018 - 10:48 uur | claudia Brugman

  Een serieus onderwerp met humor geschreven, het geeft een glimlach.
  Hartegroet Claudia Brugman

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk