VN-Verdrag bekrachtigen betekent: transformeren tot een écht toegankelijke samenleving

15.12.2015 | Algemeen nieuws | 2886 keer bekeken

Nederland gaat er prat op een zeer tolerant land te zijn, maar als je kijkt hoelang het duurt voor ons land de nodige stappen zet om het VN-Verdrag voor mensen met een beperking te ratificeren… Woensdag 9 december 2015 werd het VN-Verdrag dan eindelijk in de Tweede Kamer behandeld om waarschijnlijk in juli 2016 bekrachtigd te worden. Maar wat betekent dit nu concreet voor jou?

Toegankelijkheid als norm

Het VN-Verdrag stelt dat iederéén, ook mensen met een beperking, op gelijke voet moeten kunnen meedoen aan de samenleving. Dat betekent dat je waar nodig moet kunnen rekenen op ondersteuning, zodat je ook daadwerkelijk de regie over jouw eigen leven voert. Kortom: onze Nederlandse samenleving moet toegankelijk zijn voor iedereen, met of zonder beperking.

Daar maakt ook PvdA-kamerlid Van Dijk zich hard voor. Hij heeft in oktober een wetsvoorstel ingediend om de wet aan te passen zodat toegankelijkheid de norm wordt in plaats van de uitzondering. Zelf aan een rolstoel gebonden, merkt Van Dijk iedere dag aan de lijve wat een hindernissenparcours de Nederlandse samenleving nog is voor mensen met een beperking. Volgens Van Dijk is het “onbegrijpelijk dat we nog steeds niet hebben geregeld dat iemand met een handicap net zo volwaardig mee kan doen en dezelfde kansen heeft als iemand zonder beperking”. Het is ook echt ongelofelijk dat Nederland, 10 jaar na de ondertekening, het VN-Verdrag nog steeds niet bekrachtigd heeft en op die manier de uitvoering ervan al 10 jaar uitstelt!

Uitvoering van het VN-Verdrag

Dát Nederland er zo lang over doet om het VN-Verdrag te bekrachtigen, heeft te maken met de verregaande gevolgen van het verdrag. Op basis van het VN-Verdrag moet de samenleving toegankelijk zijn voor iedereen en kan iedereen ‘ontoegankelijke’ producten en diensten voor de rechter brengen. Een operatie waar nog een flink prijskaartje aan kan hangen.

Want dat betekent bijvoorbeeld dat hulpmiddelen en hulphonden overal toegelaten moeten worden en dat vervoer, gebouwen en verenigingen toegankelijk moeten zijn. Maar ook dat je kan eisen dat een woning (binnen de mate van het redelijke) aangepast wordt aan jouw individuele noden, zodat je net als ieder ander zelfstandig kan wonen. Die eis voor maatwerk zal nog een flinke impact hebben op de gemeente in het kader van de Wmo.

En wat te denken van een toegankelijke zorg?! Door de vele bezuinigingen van de afgelopen periode hebben mensen met een beperking de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg alleen maar zien verslechteren.
O ja, en ook nog eens toegankelijk onderwijs, werk… In het Manifest voor vrijheid, gelijkheid en menselijkheid van Wij Staan Op staan 12 basisstellingen voor een toegankelijke samenleving.

Europese Gehandicaptenwet

Ook vanuit Europa komt een push voor de lidstaten om zich tot ‘inclusieve samenlevingen’ te ontwikkelen. Concreet gaat het om een voorstel van de Europese Commissie dat begin december 2015 werd ingediend om de toegankelijkheid van bepaalde producten en diensten voor gehandicapten op Europees niveau te regelen. Het gaat daarbij om producten en diensten als geldautomaten en bankdiensten, computers, telefoons en tv-apparatuur, telefonie- en audiovisuele diensten, vervoer, elektronische boeken en elektronische handel. Volgens de Europese Commissie wordt met deze richtlijn gezorgd dat iedere lidstaat dezelfde maatregelen moet nemen om de toegankelijkheid van deze producten en diensten te regelen.

Een écht toegankelijke samenleving: niet van vandaag op morgen

Dus ratificatie van het VN-Verdrag is belangrijk, maar dan begint het zware werk pas echt. Onze samenleving transformeren tot een écht toegankelijke samenleving!
Om de uitvoering van de bepalingen van het VN-Verdrag in goede banen te leiden heeft de Alliantie voor de implementatie van het VN-Verdrag, bestaande uit belangenorganisaties Per Saldo, LFB, LPGGz, Coalitie voor Inclusie en Ieder(in), enkele suggesties aan de Tweede Kamer gestuurd.
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Paula K
  20.12.2015 - 21:29 uur | Paula K

  Waarom is het eigenlijk nog nodig, zo'n verdrag? Het is bijna 2016! Het is logisch dat iedereen winkels en dergelijke in moet kunnen. Venlo en Breda zijn op dat punt een ramp. De Hermes, busmaatschappij in Brabant, is juist zeer goed bezig.
  En als je een hulphond hebt en met de taxi wilt, neem dan een dekentje mee zodat de taxi niet onder de haren komt. Wij, gehandicapten, moeten niet alleen vragen, maar ook zelf meedenken en doen.

 • monique Haverkamp-Zwart
  17.12.2015 - 12:10 uur | monique Haverkamp-Zwart

  Het is gewoon schandalig dat Nederland dat verdrag nog niet ingevoerd heeft, ik kan b.v. niet naar de tandarts omdat ik met mijn elektrische rolstoel niet naar binnen kan vanwege de ingang die steil is en er een drempel bij de deur zit waardoor ik met een klap op de grond klap met mijn wielen en dan nog eens doorschiet naar de tussendeur. Ik moet behandeld worden maar kan daar niet naar binnen, heb al gevraagd of ze daar wat aan willen doen maar dat doen ze niet misschien in het nieuwe jaar zeggen ze ,ja daar heb ik nu niks aan en dan kan ik dus niet naar de tandarts.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk