Vraag & antwoord - Aanpassen keuken en vergoeding Wmo

01.12.2015 | Algemeen nieuws | 2819 keer bekeken

Heb ik voor het aanpassen van mijn keuken recht op een vergoeding vanuit de Wmo?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld - Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

Wmo aanpassingen zijn mogelijk wanneer de hoofdgebruiker van de keuken een handicap heeft. Daarbij is altijd sprake van de "goedkoopst compenserende (adequate)" voorziening. Dat is meestal een simpel recht keukenblokje met bovenkastjes. Inbouwapparaten, magnetrons, inductiekookplaten ed. worden doorgaans als "algemeen gebruikelijk" (lees: "niet subsidiabel") beschouwd. Uw gemeente heeft het recht om u te vragen, het huishouden anders te organiseren. Als anderen dan de zorgvrager het keukenwerk (kunnen) overnemen, ligt subsidiëring minder voor de hand.

Gemeenten verwijzen ook wel eens naar "algemene voorzieningen" zoals maaltijddiensten, in plaats van een keukenaanpassing te verstrekken. Maaltijden klaarmaken kan voor iemand echter een belangrijke sociale bezigheid zijn. Deze kan in zo'n geval worden gezien als "elementaire woonfunctie", die onder de gemeentelijke compensatieplicht behoort te vallen.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Overzicht alle artikelen over Wmo op SupportBeurs.nl > 

Bron afbeelding: Pronk ergo

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Johan Grootveld
  10.03.2016 - 12:13 uur | Johan Grootveld

  Sinds 1 jan. 2015 is de nieuwe Wmo ingegaan. Deze bevat grote beperkingen tov. de voorgaande versie. Zo mogen gemeenten inderdaad eigen bijdragen heffen die niet zoals voorheen stoppen na 39 perioden van 4 weken, maar doorlopen tot de voorziening geheel is terugbetaald. Voor kinderen onder 18 jaar is de vrijstelling vervallen, ook daarvoor is nu een eigen bijdrage verschuldigd.
  In feite is hiermee de Wmo-subsidie afgeschaft en omgezet in een renteloze lening.

  Ondanks wat veel gemeenten denken, is men NIET verplicht het maximum te heffen dat door het CAK wordt berekend. Een eigen bijdrage mag ook lager zijn of 0, dat is aan elke gemeente vrij.

 • Victor Frendy
  10.03.2016 - 11:50 uur | Victor Frendy

  Als je in Utrecht woont kan je wel een vergoeding van de WMO krijgen maar je moet dan 7 jaar lang maandelijks een eigen bijdrage betalen waardoor het niet meer is als een renteloze lening! bovendien bepaald de gemeente dan hoe je keuken eruit komt te zien en maken de veiligheidsvoorschriften die de gemeente er aan stelt de keuken geheel onbruikbaar...ik heb er zelf maar één aangeschaft voor 1/5 van de prijs die ik bij de gemeente had moeten terugbetalen!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk