Nieuws

Vraag & antwoord – Advies ergotherapeut bindend voor in hoogte verstelbaar werkblad?

25 november 2019, Supportbeurs

Het Wmo-advies houdt geen rekening met mijn vriend. We willen het werkblad in de keuken hoger hebben, zodat ook mijn vriend zonder problemen kan koken. De ergotherapeute zegt dat we haar eisen pakket precies aan moeten houden?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld – Architect en adviseur voor woningaanpassingen:  

Wanneer een ergotherapeut van de gemeente een advies opstelt, geldt dat altijd voor de HOOFDgebruiker. Dat is degene die het vaakst de maaltijden klaarmaakt en andere keukenwerkzaamheden verricht. Daarnaast kan uw eigen behandelend ergotherapeut juist meer rekening houden met de overige gebruikers van de keuken.

Voor een rolstoeler moet een keukenblad laag en onder-rijdbaar zijn, voor een loper zijn meestal géén of weinig ingrijpende aanpassingen nodig.

Als meerdere gebruikers evenveel gebruik maken van de keuken, dan moet Wmo daarmee wel rekening houden. Dure elektrische in hoogte verstelbare keukens worden echter zelden verstrekt.

Een ergonomisch advies is formeel niet bindend, maar wanneer de gemeente (die uiteindelijk beslist) dit heeft laten opstellen, vaart zij er meestal blind op. Mogelijk kunt u met uw gemeente tot een compromis komen. Zij kunnen eventueel eisen dat u hen vrijwaart voor toekomstige aanspraken als u (op hoofdzaken) afwijkt van hun advies.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Ook interessant