Vraag & antwoord - Geschikte woning gevonden, maar gemeente vergoed traplift niet

25.03.2016 | Algemeen nieuws | 1661 keer bekeken
Vraag & antwoord - Geschikte woning gevonden, maar gemeente vergoed traplift niet

Wij hebben een woning gekocht die (volgens onze normen) goed aan te passen is aan mijn handicap. Er is daar familie, vrienden en het is precies tussen het werk van mij en mijn vriend in. Een traplift is makkelijk te realiseren, de woning is ruim, waardoor ik met mijn rolstoel zowel beneden als boven voldoende ruimte heb om te draaien. In de omgeving liggen de winkels, huisartsenpraktijk en de school om de hoek. Voor we de woning kochten hebben we telefonisch contact gehad met de gemeente. Deze vergoedt weinig tot niets. Voorheen woonden wij op een flat, dus een aanpassing in de vorm van een traplift zouden wij niet krijgen.

Antwoord door Ir. Johan Grootveld - Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

Uw gemeente mag in dit geval inderdaad een traplift afwijzen. Volgens de Verordening Wmo verhuisde u uit een flat ("adequaat") naar een woning met trap ("inadequaat"). Daaraan valt weinig te doen, helaas luiden de regels zo. Via Ir. Grootveld, een MEE-organisatie of Juridischsteunpunt.nl zou u een en ander kunnen aanvechten. De kans op succes is in dit geval klein en de procedures zijn soms langdurig.
Gaat het naast de traplift, om andere aanpassingen, die ook in de oude woning noodzakelijk zijn, maar (nog) niet zijn aangebracht, dan is een aanvraag daarvoor wel kansrijk.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Els Kerstens
    06.05.2019 - 15:25 uur | Els Kerstens

    Ja klopt helemaal zelf ben ik 20 j geleden naar een maisonnette verhuisd en heb het eerst zonder lift geprobeerd opletten hoe vaak je de trap neemt dus : maar lichaam ging protesteren en uiteindelijk vraag ik lift aan met het gevolg Nee zoals hierboven beschreven had ik daar maar niet moeten gaan wonen , ik heb dit nog aangevochten maar nee is nee dus zelf gekocht (weeral) en toen kwam ik in ziekenhuis te liggen tegenover mij lag dochter van de ambtenaar nou even gebruik van maken :ons kent ons hè) toen mijn motor van de lift doorgebrand was haar vader gebeld en jawel reparatiekosten en keuren zijn nu voor gemeente : de rails is van mij Hoe gaat dit nu lopen met de eigen bijdrage a€17’50 per 4weken afwachten maar groetjes Els Kerstens