Vraag & antwoord - Is een lift een goede oplossing?

14.02.2019 | Algemeen nieuws | 1232 keer bekeken
Vraag & antwoord - Is een lift een goede oplossing?

Is een lift een goede oplossing voor woonsituaties waar gelijkvloerse oplossingen onmogelijk zijn?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld - Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

In de meeste huizen in Nederland bevinden alle leefruimten, zoals woonkamer en keuken, zich op de begane grond. Op de verdieping zijn doorgaans de (al dan niet aangepaste) bad- en slaapkamers. Het overbruggen van deze verdiepingen gaat met een trap. Deze vormt een belangrijk onderdeel van de woonproblemen die iemand ervaart als gevolg van rolstoelgebruik. Gelukkig bestaan er veel oplossingen om toch boven te komen. Zowel voor ouderen als voor mensen met loopbeperkingen of in een rolstoel. Zo zijn er rolstoelgeschikte liften met en zonder schacht, stoelliften langs de trap of plateauliften waarop een rolstoel kan worden gereden. Voor binnen en voor buitengebruik. En dan bestaan er ook nog allerlei bijzondere typen hefliftjes, trapklimmers of hellingbanen, die hier verder buiten beschouwing blijven.

Elke soort lift heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Zo is een stoellift langs een trap een nog redelijk betaalbare investering voor iemand met een loopbeperking. Op vrijwel ieder type trap is deze voorziening aan te brengen. Zelfs op spiltrappen en de veel voorkomende trappen met gedraaide kwarten. Nadeel is dat de (vrij forse) rail ten koste kan gaan van het bredere loopgedeelte op de trap. Er bestaan echter ook stoelliften die aan de smalle zijde van de traptreden gemonteerd kunnen worden. De trap blijft daarmee beter beloopbaar voor medebewoners. Ook rolstoelers die zelf kunnen overstappen naar en van het liftstoeltje kunnen profijt van deze lift hebben. Omdat de rolstoel nu eenmaal niet mee kan, moet er op elke verdieping wel een rol- of trippelstoel bij de trap klaarstaan.

Wanneer het maken van transfers uit de rolstoel een probleem gaat vormen, werd vroeger veel gebruik gemaakt van een rolstoelplateaulift. Die is vergelijkbaar met een stoellift langs de trap. In plaats van het stoeltje is er een plateau waarop de rolstoel wordt gereden. Bij het klimmen en dalen wordt de rolstoeler beschermd door wegklapbare beugels. Door verscherpte technische eisen zijn moderne plateauliften wat breder dan die van vroeger. Daardoor passen ze in het algemeen niet meer in de gangbare smalle Nederlandse trapgaten en worden ze minder toegepast.

Een modern alternatief is de verticaal omhooggaande, schachtloze lift. De gebruiker rijdt met de rolstoel in een bakje met hoge wanden en een deurtje. Dat bakje klimt langs een op de wand gemonteerde geleiderail omhoog en bereikt via een vloerluik de verdieping. Dat gebeurt tegen vergelijkbare kosten als de vroegere plateaulift. Doordat het vloergedeelte op de etage waar het bakje niet geparkeerd staat beschikbaar blijft, is er weinig ruimteverlies. Er kunnen maximaal twee etages overbrugd worden. Dat is meestal voldoende, maar kan soms een nadeel zijn.

Ruimteverlies is er altijd bij een rolstoellift met schacht. Dergelijke liften zijn in het algemeen wat groter en hebben meer draagvermogen. In tegenstelling tot de schachtloze typen kunnen ze meer dan twee etages overbruggen.

Slaap-, bad- en woonkamer op hetzelfde niveau heeft meestal de voorkeur. Dat maakt complexe zorg eenvoudiger. Maar liftsystemen vormen een goed alternatief voor woonsituaties waar zulke gelijkvloerse oplossingen onmogelijk zijn.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk