Vraag & antwoord - Kunnen woonwagens vanuit de Wmo aangepast worden?

03.08.2018 | Algemeen nieuws | 1310 keer bekeken
Vraag & antwoord - Kunnen woonwagens vanuit de Wmo aangepast worden?

Kunnen woonwagens vanuit de Wmo aangepast worden?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld - Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

In de Wmo is de definitie van een "woningaanpassing" het volgende: een bouwkundige of woontechnische ingreep in of aan een "woonruimte". Daarbij moet eerst duidelijk worden, wat er nu eigenlijk precies onder een "woonruimte" wordt verstaan.

Allereerst een woonhuis natuurlijk. Wanneer dat tenminste voor het overgrote deel van het jaar door betrokkene als hoofdverblijf wordt gebruikt. Dat zal natuurlijk vrijwel altijd het geval zijn.

Wanneer blijkt, dat er beperkingen zijn ontstaan in het gebruik van de woning, dan kan een beroep op de Wmo worden gedaan. Denk aan problemen in de slaapkamer, badkamer of keuken. Alle gemeenten hebben vanuit de Wmo de plicht om in zo’n geval iemands woonsituatie nader te onderzoeken, en de vastgestelde beperkingen in het gebruik van de woning te compenseren. Dat behoeft niet altijd een (dure) "maatwerkvoorziening" te zijn, zoals een verbouwing of aanbouw. Wanneer blijkt dat een verhuizing mogelijk is, kan dat soms ook een oplossing zijn voor het ondervonden probleem.

Vakantiehuisjes en (sta)caravans worden doorgaans niet vanuit de Wmo aangepast, omdat deze recreatief bedoeld zijn en vrijwel nooit als hoofdverblijf worden gebruikt. In sommige situaties is dat wel het geval, zoals bijvoorbeeld bij woonwagens of woonarken. Die zijn niet recreatief, maar worden het gehele jaar bewoond. Hiervoor gelden dezelfde verplichtingen als voor een "gewone" woning. En kan er dus ook een beroep op de Wmo worden gedaan.

Er zal dan door de gemeente een onderzoek moeten worden gedaan naar de mogelijkheden en beperkingen die er zijn. Net als in de gebruikelijke woningbouw wordt daarbij altijd naar de "goedkoopst compenserende" oplossing gezocht. Soms zal dat verhuizen zijn, soms een "maatwerkvoorziening" zoals verbouwen.

Moderne woonwagens en woonarken zijn een stuk ruimer dan vroeger. Ze zien er zo’n beetje uit als vrijstaande (dan wel drijvende) bungalows. Technisch gezien zijn de aanpasmogelijkheden en knelpunten bij zulke objecten vergelijkbaar met die in de gebruikelijke woningbouw.

Bij de meer gedateerde arken en kleinere woonwagens ligt dat anders. Vaak is er in dergelijke situaties (te) weinig ruimte voor bruikbare zorgaanpassingen. Uitbouwen is niet altijd mogelijk. Soms zijn er ook nog grote hoogteverschillen te overbruggen.

Nergens in de Wmo lees ik dat een categorische afwijzing om woonwagens of -arken aan te passen zou zijn toegestaan. De haalbaarheid van dergelijke aanpassingen zal dan ook altijd van geval tot geval moeten worden bekeken.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Overzicht alle artikelen over Wmo op SupportBeurs.nl > 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
13.03.2020 t/m 14.03.2020

ZieZo-beurs 2020

Utrecht