Vraag & antwoord - Moet ik al aan aanpassingen beginnen als mijn prognose nog onduidelijk is ?

20.03.2019 | Algemeen nieuws | 915 keer bekeken
Vraag & antwoord - Moet ik al aan aanpassingen beginnen als mijn prognose nog onduidelijk is ?

Moet ik al aan aanpassingen beginnen als mijn prognose nog onduidelijk is?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld - Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

Een ingrijpende woningaanpassing vraagt om een lange voorbereidingstijd. Zeker als het om complexe wijzigingen gaat, zoals plaatsing van een lift, een aanbouw of een grote verbouwing binnenshuis. Voor dat alles is gerealiseerd, bent u al gauw één of twee jaar verder. Wordt het een verhuizing, dan kan het zelfs nog langer duren voor u uw ideale stekje vindt en er goed en wel gesetteld bent.

Waar alles om draait bij het aanpassen van een huis, zijn de eisen die er vanwege uw beperkingen zijn. Dat geldt niet alleen voor uw huidige situatie. Het is van belang om ook naar de te verwachten toekomstige ontwikkelingen te kijken. Er zijn met een woningaanpassing behoorlijk wat tijd en kosten gemoeid, dus u wilt dat liever niet over enkele jaren opnieuw moeten doen.

In het geval van een duidelijke diagnose door uw behandelend arts is er meestal wel redelijk te bepalen hoe uw toekomst er qua aanpassingen uit gaat zien. Dat geldt voor de wat stabielere aandoeningen, zoals een dwarslaesie bijvoorbeeld. Maar ook bij meer progressieve aandoeningen, zoals sommige spierziekten, valt het toekomstige verloop soms best redelijk in te schatten.

In die gevallen kunt u, samen met uw arts en ergotherapeut, vrij snel een passend eisenpakket opstellen voor uw woning. Een pakket dat voldoende rekening houdt met uw huidige EN uw te verwachten toekomstige situatie.

Maar het komt ook voor dat een arts geen duidelijke diagnose kan stellen. Omdat er te weinig van uw aandoening bekend is om verantwoorde uitspraken over de toekomst te kunnen doen. Het is ook mogelijk dat uw aandoening wel voldoende bekend is, maar dat het mogelijke verloop sterk kan variëren. In zulke situaties is er dan geen voldoende duidelijk toekomstbeeld voorhanden, om een verantwoord eisenpakket voor een woningaanpassing op te baseren.

Toch is het ook dan van belang om toekomstgericht naar uw woonsituatie te kijken. Soms is het mogelijk om de beslissing over bepaalde complexe ingrepen in uw woning nog enige tijd uit te stellen. Of kunt u met eenvoudiger maatregelen nog lang in uw huis uit de voeten. Wordt het traplopen bijvoorbeeld te zwaar, dan zijn tussentreden ("Easysteppers") of een stoellift vaak voor langere tijd goede en niet te kostbare oplossingen. Komt onverhoopt toch het moment dat die niet meer voldoen, dan kan er alsnog een rolstoelgeschikte lift (of aanbouw) worden aangebracht.

Bij onduidelijke diagnoses is het dus aan te raden, om in het achterhoofd toch alvast een beetje rekening te houden met de meest ingrijpende aanpassingen. Laat een gespecialiseerde bouwkundige onderzoeken welke (toekomstige) mogelijkheden er in zulke situaties zijn. Mocht het dan onverhoopt een keer toch nodig worden, dan bent u voorbereid en staat u niet voor verrassingen.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Johan Grootveld
  22.03.2019 - 18:04 uur | Johan Grootveld

  Een gespecialiseerd bouwkundige is een bouwkundige of architect die niet alleen goed bekend is met de bouwwereld, maar tegelijk ook deskundig is op gebied van zorgverlening, ergonomie en (wmo)regelgeving. Bij complexe aanpassingen is het belangrijk dat er iemand is die overzicht heeft over alles wat daarbij komt kijken.

 • Mo Haverkamp-Zwart
  21.03.2019 - 20:41 uur | Mo Haverkamp-Zwart

  Omdat ik waarschijnlijk ga verhuizen en gehandicapt ben,een behoorlijk aangepaste rolstoel heb en alle hulpmiddelen daarbij.
  en meneer Grootveld altijd goede tips heeft.
  Alleen snap ik niet goed wat een gespecialiseerd bouwkundige is,waar vindt je die??

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk